IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Хамас" се е готвил години за атаката и сам произвежда оръжия и ракети

Разширяването на конфликта може да отвори пет фронта срещу Израел, предупреждават анализатори

07:58 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Атаката на "Хамас" над приграничните райони на Израел и Ивицата Газа е била готвена повече от две години, разказва високопоставен член на групировката, базиран в Ливан пред арабската секция на руския държавен канал Russia Today. Телевизионният канал е определен като източник на пропаганда и е забранен в ЕС още от първите дни на войната в Украйна.

В Ивицата Газа има заводи, в които се произвежда оръжието и ракети с далекобойност между 10 и 250 километра, миномети и  гранатомети от съветски тип РПГ - 7, разказва Али Барака пред RT. "Имаме заводи за (производство на автомати - б.р.) "Калашников" и муниции за тях. Произвеждаме патрони с разрешението на руснаците", допълни още той, цитиран от CNN.

Израел възстанови контрола върху границата с Газа на 10 октомври и нахлуването на части от "Хамас" в Израел бeше ограничено. Организацията продължава да обстрелва позиции на територията на Израел с ракети и бойни дронове.  Израел също обстрелва цели в Газа и има съобщения за убити поне трима ръководители на "Хамас".

На този етап Израел се съсредоточава във въздушните удари, сочат коментари на въоръжените сили на Израел (IDF) в социалните мрежи. Израел струпва войски по границата с Ивицата Газа и очакванията са за сухопътна операция.

Според анализаторите от Le Beck, базирани в Бахрейн и Саудитска Арабия, при разширяване на конфликта срещу Израел могат да бъдат отворени пет фронта - от Ивицата Газа, Ливан, Сирия, Иран и Палестина, пише Bild.

Солидарност с Израел

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пристигне в Израел днес (12 октомври) и да се срещне с премиера Бенямин Нетаняху. Блинкен потвърди разпространена по-рано информация, че се водят преговори за отваряне на хуманитарен коридор между Ивицита Газа и Египет за евакуация на палестински цивилни граждани.

"Водим разговори с Израел по тази тема. Водим разговори и с Египет по тази тема. Разговорите текат и няма да навлизам в детайли", каза Блинкен, цитиран от CNN.

Блокадата на Ивицата Газа вече предизвиква истинска хуманитарна катастрофа - единствената електроцентрала в района вече не работи, спрени са доставките на електроенергия, вода, храна и горива от Израел. "Лекари без граница" предупреждават за недостиг на медикаменти, гориво и оборудване в препълнените болници на Газа.

Преди визитата на Блинкен Израел посети и външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли, а по време на необявена визита на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски призова световните лидери да не оставят Израел сам и да посетят страната, за да изразят подкрепата си за хората на място. Израелски медии коментират, че самият Зеленски има желание за подобна визита и тя се обсъжда между властите на двете страни.

Зеленски разговаря по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху на 8 октомври и изрази солидарност с Израел.

Посланикът на Русия в Израел Александър Бен Цви призна пред ТАСС, че на този етап няма видимо желание на израелския премиер да разговаря с руския президент Владимир Путин. В кулоарите на форума "Руска енергийна седмица" руският държавен глава призова за сдържаност от "резки заявления" по отношение на случващото се в Израел и заяви, че и двете страни трябва да минимизират жертвите сред цивилното население.

По време на изказването си пред участниците на форума той беше категоричен, че цялостната политика на САЩ е в основата на провала на близкоизточния мирен процес и че действията на Вашингтон, включително и преместването на авионосната група в близост до Израел, само нагнетяват обстановката.

Държавният департамент на САЩ публикува предупреждение към американските граждани да преосмислят пътуванията си към Израел заради влошената обстановка в страната. Международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив е отворено, но много авиокомпании отменят полети до страната. По тази причина и страни (основно от Южна Америка) започнаха да евакуират свои граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още