IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Намесата на САЩ в Ивицата Газа рискува да предизвика кланета

Ердоган изрази критиките си, докато Турция, която подкрепя палестинската кауза за независима държава, работи срещу по-голямо ескалиране на ситуацията

14:04 | 11.10.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган разкритикува САЩ за решението да изпратят група военни кораби в Източното Средиземноморие в подкрепа на Израел след смъртоносния атентат на групировката „Хамас“.

„Какво прави американският самолетоносач в Израел?“, попита Ердоган по време на пресконференция с австрийския канцлер Карл Нехамер в Анкара, цитиран от Bloomberg. Ескалирайки реториката си срещу САЩ, той предупреди, че намесата им в конфликта в Ивицата Газа ще предизвика „кланета“.

В неделя от Вашингтон съобщиха, че изпращят ударна група плавателни съдове със самолетоносача USS Gerald R. Ford като средство за възпиране на конфликта. САЩ предложиха на Израел оборудване и муниции, но засега няма данни, че американски военни кораби ще се включат в конфликта.

Ердоган отправи критиките си, докато Турция, която подкрепя палестинската кауза за независима държава, работи срещу по-голямо ескалиране на ситуацията. Турският лидер предупреди, че един по-продължителен конфликт рискува да погълне целия Близък изток и разкритикува Израел за решението да спре тока и водата в опит да изолира анклава.

Общият брой на загиналите на петия ден от войната вече надвишава 2000 души, включително над 1200 израелци.

В миналото Израел е обвинявал Турция в подкрепа за „Хамас“, която управлява Ивицата Газа. САЩ определят военната групировка като терористична организация, но не и Турция, въпреки че и двете страни са съюзнички в НАТО.

„Какво ще правят с всички лодки и самолети на самолетоносача, които ще дойдат тук?“, попита още Ердоган.

Президентът е обсъдил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин късно във вторник начини за спиране разпространението на конфликта, съобщиха от президентството в Анкара.

По-рано миналата седмица източници съобщиха, че американски сили са свалили турски военен дрон, който е летял близо до американски сухопътни сили по време на акция срещу кюрдски сили в Сирия.

Коментарите на Ердоган заплашват да влошат възстановяващите се отношения на Анкара с Израел. Отношенията между двете страни се влошиха през 2010 г. заради смъртоносната атака на израелците срещу цивилна турска флотилия, превозваща пропалестински активисти към Газа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 10
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
А тpoлът копейник дето цъка минусите през прокси е турил чаллмата. Явно нарежданията от пасольството са такива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 14
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: Tikva007 Митьо, тлъст плондир, обясни на публиката каква е тая дума "еврей" и какво значи? Неграмотна копейнишка твар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 8
Tikva007
преди 6 месеца
До: Repoman: Само израелската *хасиенда*, в която изстрадалият украински президент-еврей осигури за спокойни старини на преследваните си от Путин, остарели без грижи в украйна двама родители, е на площ, на която в Газа живеят 200-300 палестинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 5
Tikva007
преди 6 месеца
До: Repoman: Тук щатните коментатори обичат да гледат футбол, но броят резултата от средата на второто полувреме нататък. Няма и следа от идея, че преди да възникнат определени грозни събития, някой старателно им е постлал с действие или бездействие. Никой от опонентите ти не е и чувал за Алия Бет и не ги интересува защо хората, които от поне 15 века живеят по тези земи, са натикани като овце в две кошари, за да има повече място за нахлуващите от украйна и Русия и къде ли още не *местни* евреи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
До: RepomanВерно, май не си разбрал, че евреите са местни. Понякога си мисля, че тропат капачи в черепната кутия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 24
zelka007
преди 6 месеца
До: Repoman ... според теб , трябва да ги оставят , да продължат да ги хранят и поят , и те да продължат да избиват израелци ?! залагаш ли на това ?! ще разселят тези , които искат да живеят , и ще избият всички останали ... !! ... само гледай ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 11
Repoman
преди 6 месеца
До: zelka007, Наполовина е невъзможно, в Газа, което е част от Палестина, живеят около 2.3 млн. човека. Това че Газа е една от най-гъсто населените територии е така, защото палестинците са събрани там, след като Израел им взема земята пало по малко. То реално Газа е нещо като концлагер, сега им спряха тока, водата, затвориха ги зад оградата и не могат да излизат. Ако американците и евреите решат да избиват населението на Газа, просто защото вече няма къде да ги натъпчат, едва ли ще мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 23
zelka007
преди 6 месеца
До: Repoman ... снарядите и авиационните бомби имат това свойство , не избиват избирателно а наред околовръст ... м/у другото така са избивали и миряните от хамас израелци , без да пробират , а наред ... та в тоя ред на мисли , явно е някаква местна традиция ... ние можем само да наблюдаваме ... аз залагам , че в ивицата газа населението ще бъде наполовина и много вероятно в близко бъдеще тя няма да съществува в сегашните си граници ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 13
Repoman
преди 6 месеца
Ердоган нищо изненадващо не казва, проблемът е че намесата на трети страни в този локален конфликт ще го направи нелокален. Засега САЩ скочиха, но пратиха самолетоносача, като средство което да каже на останалите да стоят настрани докато Израел избива палестинци (не са само от Хамас избитите, има и много обикновени палестинци) през следващите месеци. Което е малко нагло, идва някой в региона ти и започва да се разпорежда, без да е питал местните какво мислят. Местните засега изчакват, но засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
0pk
преди 6 месеца
Ердоган да не се прави на интересен, ми да отдели някое по-западно островче, къде да ги засели тия 1-2 млна палестинци, пък от там накъдет вятър ги повее. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още