IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кадри става все по-сериозен проблем за руския бизнес

За да намерят служители, компаниите непрекъснато вдигат заплатите, а това подхранва инфлацията

14:56 | 16.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Липсата на кадри, а не геополитиката или промените в бизнес средата се оказват най-сериозните проблеми за ръководителите на руския бизнес, пише руското издание "Комерсант", позовавайки се на проучване на консултантската компания RosExpert. Опасенията сред представителите на бизнеса са, че кризата ще продължи поне до 2026 година.

В компаниите вече има растящ недостиг на персонал на всички нива и реална опасност от загубата на "таланти", сочи още проучването сред 150 мениджъри на водещи руски компании. За 46% именно кадровата политика ще е най-голямото предизвикателство през следващите години. На второ място в списъка е геополитическата ситуация (23%), а на трето - промените на пазара, новите вериги на доставки и принудителното търсене на нови пазари (21%).

Според оценките на мениджърите персоналът им в момента е в минимален състав и за 40% от тях сред целите за годината е да успее да го задържи. Според анализатори това положение променя много профила на ръководителя на фирма в Русия - той вече трябва да създаде такава среда, че да успее да задържи своите талантливи служители, да успее да изгради и развие екипа си. Именно тази компетентност става най-важната, тъй като в страната все повече се усеща недостига на работна сила.

Още през лятото "Ведомости" съобщи, че руските компании са пред сериозно предизвикателство - въпреки многобройните обявени свободни позиции и увеличените заплати, има единични назначения. Медията цитира и мнения на агенции за набор на персонал, и анализи на централната банка за промишлеността в първите месеци на 2023 гоидна. Тогава от институцията предупредиха, че се наблюдава най-ниското ниво на кадрово обезпечаване за последните 25 години.

През май Икономическият институт "Егор Гайдар" пък съобщи, че към края на април 35% от компаниите в Русия изпитват недостиг на служители и това е най-високото ниво от 1996 година насам. Анализаторите посочват, че след мобилизацията през септември 2022 година се оказа, че липсват кадри за 33% от руските фирми, а след това за кратко този процент намаля. Тенденцията за недостиг обаче се върна още през пролетта на тази година.

Според агенциите за набор на персонал единственият начин за запълване на свободните позиции в момента в Русия е непрекъснатото увеличаване на заплатата. Компаниите също така правят непрекъснато опити за привличане на ръководни кадри от конкурентите си. В IT сектора например заплатите са с 64% по-високи към средата на 2023 година спрямо година по-рано. Подобен е ръстът и в сектора на строителството и търговията.

Това увеличение обаче не е свързано с повишаване на ефективността на работата и е в основата на ръста на инфлацията, която вече започна да се ускорява към края на лятото. По официалните данни на статистиката ръстът на цените през септември вече достига 6%, което притеснява централната банка.

Нито едно от двете издания не посочва причините за липсата на достатъчно служители. През миналата есен Русия проведе частична мобилизация за войната в Украйна, което, от една страна, намали работната сила, а от друга - изгони хиляди млади руснаци в чужбина.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още