IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия връща частично капиталовия контрол в опит да удържи курса на рублата

Големите износители ще бъдат принудени да продават част от валутните си приходи на вътрешния пазар

17:52 | 12.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия връща частично капиталовия контрол, който за кратко беше въведен в първите дни на войната в Украйна, в опит да удържи курса на рублата. В съобщение на сайта на руското правителство е записано, че президентът на страната Владимир Путин е подписал указ за задължителни продажби на валутни приходи от износа за няколко големи компании в страната.

Текстовете забраняват и трансакциите на руски граждани извън Русия, а руските брокери нямат право да продават ценни книжа, притежавани от чужди граждани.

Големият бизнес ще трябва да представя и индикативен график на покупко-продажбата на чужда валута на вътрешния пазар в централната банка и във финансовия регулатор на страната.

Мярката засяга компаниите от 43 сектора - основно от петролния и газовия сектор, енергийни компании, от химическата индустрия, черната и цветната металургия и производители на зърно. Тя е втората по-сериозна стъпка в подкрепа на рублата след спешното повишаване на основния лихвен процент, предприето от централната банка през август.

Според коментарите на сайта на правителството целта е повишаването на прозрачността и предсказуемостта на валутния пазар и намаляването на възможностите за валутни спекулации.

ТАСС припомня,че през февруари Путин задължи износителите да продават 80% от своите приходи във валута на вътрешния пазар. Малко по-късно процентът беше намален до 50 на сто, а от юни 2022 година мярката беше премахната. В последните месеци обаче руските власти се борят да удържат курса на рублата, който прехвърли нивото от 100 рубли за долар.

В ранната търговия в четвъртък (12 октомври) рублата за кратко достигна ниво от 96 рубли за един долар, което беше най-високата стойност в последните две седмици. В следобедните часове обаче търговията се върна до 99 рубли за долар.

От началото на годината руската валута е загубила около 1/3 от стойността си спрямо щатския долар, изчислява CNN. Руската централна банка допълва, че положителният търговски баланс на страната е подкрепял силно рублата. Сега обаче приходите от продажбата на петрол и природен газ се свиват съществено, което води до намаляване със 79% на годишна база на излишъка по баланса на текущата сметка на Русия в периода януари - септември.

В допълнение и разходите на Москва покрай войната в Украйна се увеличават - по данни на Ройтерс през август очакванията в страната са, че средствата за воденето на т.нар. от Кремъл "специална операция" ще са 9,7 трилиона рубли (100 млрд. долара) през 2023 г. Това е близо три пъти повече от разходите за отбрана през 2021 година, тоест преди началото на пълномащабната война в Украйна.

В края на миналата седмица от Министерството на финансите на Русия съобщиха, че за първите девет месеца на годината бюджетът е на дефицит в размер на 1,7 трилиона рубли (почти 17 млрд. долара), спрямо излишък от 203 млрд. рубли за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още