IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на Русия за отбрана скача със 70% през 2024 г.

Така отпуснатата сума за отбрана ще е около 30 на сто от общите федерални разходи през следващата година

16:19 | 28.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Разходите за отбрана в руския бюджет ще нараснат с близо 70% през 2024 година, се посочва в документ на финансовото министерство, публикуван днес и цитиран от Франс прес. Това повишение свидетелства за решимостта на Москва да продължи с военната си интервенция в Украйна въпреки човешката и икономическа цена, която плаща.

Според документа, с който АФП се е запознал, разходите за отбрана ще нараснат с 68 на сто през 2024 година спрямо предходната година и ще достигнат 10,800 трлн. рубли (106 милиарда евро по обменния курс).

Така отпуснатата сума за отбрана ще е около 30 на сто от общите федерални разходи през 2024 година и 6 на сто от брутния вътрешен продукт, което се случва за първи път в руската модерна история.

Отделеният за вътрешната сигурност бюджет ще е 3,400 трлн. евро (33 милиарда евро), което е близо 10 на сто от годишните федерални разходи. 

Приоритетите на този бюджет са ясни: "укрепването на отбранителния капацитет на страната" и "интегрирането на нови украински региони", за чието анексиране настоява Москва, но и "социална помощ за най-уязвимите категории граждани" няколко месеца преди президентските избори, насрочени за пролетта на 2024 година.

За сметка на това комбинираните разходи в областта на здравеопазването и опазването на околната среда са едва една трета от бюджета за отбрана, според данните на финансовото министерство. 

Общите федерални разходи ще нараснат до 36,661 трлн. рубли (359 млрд. евро), което е значително увеличение с над 20 на сто спрямо 2023 година. 

Правителството обясни много бегло как ще финансира това значително повишение, особено след като премиерът Михаил Мишустин заяви миналия петък, че приходите от продажба на изкопаеми горива сериозно ще се понижат през 2024 година, което е "една трета от бюджета за идната година" спрямо близо 50 на сто от него преди офанзивата в Украйна.

Преди именно този сектор дърпаше напред руския растеж, но делът на приходите от продажба и налози върху енергоносителите е намалял значително под тежестта на международните санкции и решимостта на европейците да се избавят от енергийната си зависимост от Москва. 

Друг знак, че правителството очаква деликатни месеци за националната икономика, е, че прогнозите за бюджета са с хипотезата, че един долар ще се обменя за около 90 рубли, залагайки по този начин на отслабването на националната валута в средносрочен план.

Проектобюджетът за 2024-2026 година ще бъде внесен утре (29 септември) в Държавната дума, долната камара на руския парламент. 

"Бюджетът на Русия не трябва да се основава на прогнози, а да е балансиран и устойчив", заяви в кулоарите на Московския финансов форум финансовият министър Антон Силуанов.

"Струва ми се, че когато говорим за "растеж", "инфлация", "цени на петрола", "бюджет", всъщност бюджетът не трябва да се основава на прогнози, а да е балансиран и устойчив, независимо какви са прогнозите", коментира Силуанов.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 7 месеца
До: evlogi Незнам какво общо има че ги сравняваш... По времето на съветския съюз военния им бюджет е бил 3 пъти по голям като % от БВП, без да са били в активна война! ... и какво според теб трябва да направят в сегашната си ситуация... да го намалят ли ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
zelka007
преди 7 месеца
какво евро за 90 рубли ?! това беше преди 3 месеца ... ?! ... цифрите вече са други , нема връщане назад !! нема ги тръбите , германците нема да ги оправят , а разкостват турбините щото ще им требват за вътрешната им мрежа ... :))) ... газ и петрол за индия , ако искат де ... щот и там се насландисват ... и там електрички правят и бърборят за енергийна независимост ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
evlogi
преди 7 месеца
Ей така каталяса през осемдесетте години на миналия век Съветския съюз.Има една категория хора, които никога не си вземат поука от уроците на историята....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още