IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия не успя да впечатли валутните пазари

Стойността на долара прескочи нивото от 101 рубли

16:42 | 15.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската централна банка повиши рязко основния лихвен процент - от 8,5% до 12% в опит да овладее поевтиняването на рублата. Действията ѝ обаче не успяха да впечатлят валутните пазари, пише Bloomberg. Според агенцията причината е, че капиталите изтичат от руската икономика.

Руската рубла е сред трите най-губещи световни валути от началото на 2023 година. Стойността ѝ намалява с 25% на фона на задълбочаващата се изолация на Русия от световните пазари и намалените приходи от износа на стоки и суровини. Девалвацията ѝ вкара във фокуса на руските власти действията на централната банка.

Увеличаването на лихвата е втората мярка на гуверньора Елвира Набиулина в опит да успокои падането на рублата, след като интервенцията на валутните пазари през миналата седмица не даде резултат. В сряда централната банка обяви, че ще спре да купува чуждестранна валута на вътрешния пазар до края на годината по силата на бюджетен механизъм, който беше въведен, за да предпази икономиката от колебанията в цените на суровините. Въпреки това рублата поевтиня.

Изглежда обаче, че и новата стъпка ще е също толкова безрезултатна. В първите минути след обявяването на решението на регулатора за лихвата стойността на рублата се повиши за кратко до 95,47 рубли за долар. Малко след това обаче трендът се обърна и в следобедните часове търговията отново се извършва над психологическата граница от 100 рубли за долар - 101,04 рубли. Еврото се разменя за 110,68 рубли*.

Отслабването на рублата може да означава, че има пукнатини в капиталовия контрол и капиталът е в състояние да "избяга" от Русия, коментира Улрих Льойхман, анализатор в Commerzbank.

"Повишаването на лихвите едва ли ще убеди тези, които имат избор, да останат в Русия", допълва още той, цитиран от Bloomberg. По-високите лихви могат да стимулират руснаците да оставят средствата в родината си, а не да търсят убежище в чужбина.

В първото съобщение на централната банка след извънредното заседание днес (15 август) се говори само за "избягване на рискове за ценовата стабилност" и нямаше никакви индикации какво може да следва оттук нататък. Два часа по-късно обаче се появи "ъпдейт", в който се обяснява, че се обсъжда и ново повишение на лихвата, за да се ограничи рискът от ускоряване на инфлацията.

През юли инфлацията в Русия надвиши предела на централната банка от 4% за първи път от февруари насам. Статистиката показа ръст на цените от 4,3%, спрямо 3,3% през юни.

Централната банка вече си навлече критики заради прекалено меката си политика от руски висши чиновници. Съветникът по икономическите въпроси на Кремъл Максим Орешкин заяви, че централната банка има пълен набор от инструменти, за да нормализира ситуацията.

Според Bloomberg обаче Набиулина има само два хода - повишаване на лихвите и затягане на капиталовия контрол. Заради замразените средства например централната банка няма да може да извършва интервенции на валутните пазари.

"Повишаването на лихвените проценти няма да реши нищо", отбелязва Тимъти Аш, старши стратег в RBC Bluebay Asset Management. Според него това може временно да забави темпа на обезценяване на рублата с цената на по-бавен растеж на брутния вътрешен продукт (БВП). Основният проблем обаче е войната и санкциите на Запада, които тежат на икономиката, категоричен е той.

* Данните са актуални към 16:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 11
vasp
преди 8 месеца
МосБиржа валютный рынок: USDRUB_TOM 98.57000.9075+0.93%Посл. сделка 15.08, 18:06 задержка на 15 минут. Авторизуйтесь и получайте данные в реальном
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 24
earth1225
преди 8 месеца
За съжаление, все по малко някой ще се впечатлява от Русия, що се касае до икономика, технологии, иновации... много жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 31
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
С какво да ги впечатли, с голия си гАз ли? Или със слабоумните си тpoлове със заучените глупости? Кво беше - "5-тата икиномика и 2-рата армия", ахахахахахаа :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още