IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е блокирал активи на руската централна банка за над 200 млрд. евро

Брюксел води преговори със сетълмент къща за използване на средства, натрупани от блокираните руски активи

14:50 | 25.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС вече са блокирали повече от 200 млрд. евро активи на руската централна банка след началото на войната в Украйна, съобщава Bloomberg. Сумата е значима и все повече повдига въпроса за започване на дискусии относно това как могат да бъдат използвани тези активи, за да се подкрепи възстановяването на разбитата украинска икономика.

Информацията за замразените средства беше получена от Брюксел след приемането на 10-ия пакет от санкции срещу Русия, който задължи банките да споделят информацията за блокираните активи.

Говорителят на ЕК по финансовите въпроси Кристиан Виганд потвърди сумата и допълни, че ЕС иска да се увери, че Русия ще плати за щетите, които причини в Украйна, допълва още Bloomberg. Същата заявка направиха и страните от Г-7 по време на последната си среща в Хирошима.

Отделно ЕС е блокирал и 24,1 млрд. евро частни средства на руснаци, свързани с Кремъл. В 10-те пакета със санкции срещу Русия са включени над 1500 физически лица.

В интервю за Bloomberg говорителят на ЕК разказва още, че Брюксел, заедно с ротационния председател на общността Швеция, активно търсят начин да бъдат използвани замразените руски активи в полза на възстановяването на Украйна. Водят се разговори и с други държави, за да бъде намерено решение на по-широко ниво на този казус. Ситуацията обаче е комплексна - и на техническо, и на юридическо ниво, споделя още Виганд.

Очакванията са, че темата ще бъде основна за срещата на европейските лидери през юни.

Използването на замразените руски активи се коментира често, особено на фона на разрушенията на градската инфраструктура през последните месеци, причинена от масовите ракетни обстрели, които извършва руската армия. Bloomberg коментира преди време, че в ЕС се дискутира вариант замразените руски активи да бъдат инвестирани, а печалбите от тези инвестиции - предоставени на Киев. Според европейското законодателство замразените активи се възстановяват, след като санкциите срещу субектите бъдат отменени.

Според информация на Financial Times на 24 май ЕК е имала среща с базираната в Белгия Euroclear - най-голямата клирингова и сетълмент къща в света, на която е обсъден казусът с използването на руските активи. Изданието отбелязва, че само през първото тримесечие на 2023 година компанията е натрупала 734 млн. евро лихви от сетълмента на санкционирани руски активи.

Не е много ясно на кого реално принадлежат тези средства, коментира източник на FT. Според него използването им в полза на Украйна все още е "неизследвана територия" и много вероятно може да бъде постигнато. Запознат с разговорите пък твърди, че самите къщи не са съвсем наясно какво да правят с тези средства и са склонни да ги пренасочат към Украйна.

Подходът може да бъде използван и за други сетълмент къщи - като например базираната в Люксембург Clearstream, допълват още източниците на изданието.

Руски партньори на Euroclear са предявили искания за средствата, натрупани сетълмента на руските замразени активи, но от компанията бяха категорични през март, че няма да предоставят печалбата, докато ситуацията не се изясни, припомня още FT. Казусът може да бъде усложнен от факта, че компанията е просто "попечител" на активи и трябва да бъде търсен балансът между тази ѝ роля и желанието да се подкрепи Украйна.

Самото белгийско правителство вече обяви, че смята да използва данъците, които Euroclear внася в хазната от печалбите от дейности с руски активи, в подкрепа на Украйна - за военна и финансова помощ, както и за финансиране на дейностите за подкрепа на бежанците от войната. Според запознати Белгия ще получи поне 625 млн. евро данъци върху лихвите от компанията през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 10 месеца
Циг.ан.ска работа... Абе вие и сигой_нерите ли искате да ликвидирате??? Това си е чист расизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Alex Silver
преди 10 месеца
"Гепи джоб" му викат в маалата. *** работи. Ама докато онзи *** Путин е президент ще видим още много такива изпълнения, невъзможни за една самоуважаваща се страна. Китай само за изказани заплахи за убийство на Си Дзинпин, намери недоумците, докараха ги в Китай, съдиха ги и ги вкараха в панделата. А някои просто изчезнаха. А на Путин му се заканва куцо и сакато. И нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Импeраторът
преди 10 месеца
Репарации бейби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още