IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и западните партньори се готвят за мащабно възстановяване

Киев се надява да започне възстановяването още през тази година, дори и войната да не е приключила

12:03 | 26.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Разрушенията в гр. Виница. Снимка: President.gov.ua
Разрушенията в гр. Виница. Снимка: President.gov.ua

Украйна и западните ѝ партньори  започват да се подготвят за най-мащабното възстановяване след Втората световна война, което тепърва предстои, пише CNBC. Сметките са трудни - военният конфликт навлиза в своята втора година и изглежда далеч от своето решение, а Русия продължава да обстрелва обекти от критичната и гражданската инфраструктура на страната.

Според последните анализи на Института по икономика на Киев щетите от войната са 138 млрд. долара. Но разходите за възстановяването могат да се окажат много повече - още през есента украинският призидент Володимир Зеленски отбеляза, че възстановяването може да коства 1 трилион долара. В страната се надяват част от дейностите да започнат още през тази година, дори и войната да не е приключила.

Възстановяването на инфраструктурата е от съществено значение за връщането на хората към нормален живот, за възстановяване на икономиката и това трябва да започне още сега. В някои от деокупираните през лятото например бяха възстановени училища и детски градини, като при процеса се изграждат бомбоубежища. 

Експерти подкрепят призивите на украинските власти - не само на бойното поле има нужда от контраофанзива, казва Даниела Шварцер, изпълнителен директор на "Отворено общество". За нея предизвикателството всъщност е как да бъдат насърчени частните инвестиции, защото само с държавна подкрепа и заеми и грантове от институции възстановяването няма да се случи.

През 2022 година украинската икономика се сви с между 30% (по изчисленията на Международния валутен фонд) и 35% (по изчисленията на Световната банка). По данни на Световната банка през миналата година 60% от населението в страната вече живее под националната линия на бедността (3661 гривни, или около 100 долара на месец по данни на УНИЦЕФ), докато през 2021 година този процент е бил 18 на сто.

Бюджетният дефицит набъбна до 38 млрд. долара през 2022 година.

Икономиката на Украйна функционира, включително институции и банковата система, въпреки войната, отбеляза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева след визитата си в Киев. "Магазините са отворени, услуги се доставят, а хората ходят на работа", каза тя. На този фон Георгиева подкрепи визията на властите в страната за "преходен период на реконструкция", а след това и членство в ЕС.

Международни институции отпускат милиарди в подкрепата на украинската икономика, но те са още далеч от изчисленията на властите в страната за размера на щетите, допълва още CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

11
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... украинците ще получат 100 брадлита , 100 мардера , 90 страйкъра , 50 шведски CV90 , неуточнен брой AMX-и , ще получат муниции и обучение по НАТОвски стандарт , разузнавателна поддръжка , дронове , артилерийска поддръжка , разминиращи приспособления . машините са оборудвани с противотанкови ракети и активна броня . това са машини за пробив . април месец ще разберем добри ученици ли са били украинските офицери и сержанти . досега как се справят според теб с/у втората най-могъща ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 обаче пропагандното дело ти е сила... Украйа нямаха "няколко хиляди танка", но вие сте ги унищожили :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Не ми е силно военното дело, даже хич, но все за разликата м/у БМП и танк се ориентирам. Мисълта ми, която не схвана беше, че руснаците до тук превърнаха в скрап няколко хиляди танка и друга броня и се чудя, защо мислиш, че брадлитата ще горят по-трудно? Доста западни бронетранспортьори вече дадоха фира. Но пък се чудя, на теб откъде ти е толкоз силно военното дело? Военен ли си, или си продукт на информационния бум в интернет. Гледам, че ти пък нямаш слаба област за коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007...факт , върти се ... !! ... докато е необходимо ще се върти на високи обороти ... !! ... върти се от моите и твоите данъци . рашибозука дръпна шалтера и сега ще трябва да си изпапка попарката . Bradley не е танк , ама карай , не ти е сила военното дело . Дали е по-здрав от Т72 ?! Зависи как и какво разбираш под "здравина" ... Но скоро ще разберем , ако нещо стигне до линията на съприкосновение , щото както знаем от конашенко , всичко се ликвидира още на границата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Точно поради тази причина - непрестанни. Нали сам крякаше тук наскоро, как се е завъртяла машината на ВПК в НАТО? Тези милиарди откъде? От данъци. Чии? Европейски. Или казваш - от г-жа Лагард? И така става, въпросът е: до кога? А брадлитата да не са по-здрави от Т-72, които вече доказано свършиха при украинците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... какви военни доставки , нали рашибозука ги унищожава веднага след като влезнат на украинска територия ?! конашенко подкара и bradley-тата ... днес некой и друг леопард не са ли запалили ?! нали дават по 5млн рубли за запален ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... засега добре я делкат мечката , де го карабъл масква ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 11
Alex Silver
преди 1 година
Хехе, да не би да се канят да възстановяват Мариупол? Тръгнали да делят кожата на Мечока, дето го изкараха от бърлогата му. Ами ако Мечокът ви побара за тлъстите дир.ници, кво прайм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
А с опита от военните доставки, от които някои украински бомжи станаха милиардери в долари, не е трудно да допуснем, че след възстановяването Украйна може да оглави класацията на Форбс за брой милиардери на калпак от останалото оскъдно население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
*Володимир Зеленски отбеляза, че възстановяването може да коства 1 трилион долара* - Може и повече. И по трилион на година за енергийна подкрепа в ЕС. Плюс увеличението незнайно с колко на военните разходи. Плюс инфлацията. Плюс иконом. спад.. ЕС първо трябва да утрои капацитета на печатницата на ЕЦБ. А и европейците ще трябва да забравят доста екстри, заради които сега се стичат мигранти от два континента и чакат да получат живот с европейски стандарт. Дано г-жа Лагард се окаже таен вълшебник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още