IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и западните партньори се готвят за мащабно възстановяване

Киев се надява да започне възстановяването още през тази година, дори и войната да не е приключила

12:03 | 26.02.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Разрушенията в гр. Виница. Снимка: President.gov.ua
Разрушенията в гр. Виница. Снимка: President.gov.ua

Украйна и западните ѝ партньори  започват да се подготвят за най-мащабното възстановяване след Втората световна война, което тепърва предстои, пише CNBC. Сметките са трудни - военният конфликт навлиза в своята втора година и изглежда далеч от своето решение, а Русия продължава да обстрелва обекти от критичната и гражданската инфраструктура на страната.

Според последните анализи на Института по икономика на Киев щетите от войната са 138 млрд. долара. Но разходите за възстановяването могат да се окажат много повече - още през есента украинският призидент Володимир Зеленски отбеляза, че възстановяването може да коства 1 трилион долара. В страната се надяват част от дейностите да започнат още през тази година, дори и войната да не е приключила.

Възстановяването на инфраструктурата е от съществено значение за връщането на хората към нормален живот, за възстановяване на икономиката и това трябва да започне още сега. В някои от деокупираните през лятото например бяха възстановени училища и детски градини, като при процеса се изграждат бомбоубежища. 

Експерти подкрепят призивите на украинските власти - не само на бойното поле има нужда от контраофанзива, казва Даниела Шварцер, изпълнителен директор на "Отворено общество". За нея предизвикателството всъщност е как да бъдат насърчени частните инвестиции, защото само с държавна подкрепа и заеми и грантове от институции възстановяването няма да се случи.

През 2022 година украинската икономика се сви с между 30% (по изчисленията на Международния валутен фонд) и 35% (по изчисленията на Световната банка). По данни на Световната банка през миналата година 60% от населението в страната вече живее под националната линия на бедността (3661 гривни, или около 100 долара на месец по данни на УНИЦЕФ), докато през 2021 година този процент е бил 18 на сто.

Бюджетният дефицит набъбна до 38 млрд. долара през 2022 година.

Икономиката на Украйна функционира, включително институции и банковата система, въпреки войната, отбеляза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева след визитата си в Киев. "Магазините са отворени, услуги се доставят, а хората ходят на работа", каза тя. На този фон Георгиева подкрепи визията на властите в страната за "преходен период на реконструкция", а след това и членство в ЕС.

Международни институции отпускат милиарди в подкрепата на украинската икономика, но те са още далеч от изчисленията на властите в страната за размера на щетите, допълва още CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 26.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 13
pinoccio
преди 1 година
От Украйна ще остане само скъсаният чорап на Зеленски. И кърпенето му със сигурност ще глътне 1 трлн. $. Само си представям мащабните инвестиции - на бримка по милиард.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още