IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Икономиката на Украйна постепенно ще се възстанови през 2023 г.

Киев и МВФ преговарят относно нова програма за подпомагане на икономиката на източноевропейската страна

20:35 | 21.02.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Украйна може да си осигури "значителна подкрепа" от Международния валутен фонд (МВФ) по нова, по-дългосрочна програма, като икономиката ѝ трябва да се възстанови постепенно през тази година, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс. Тя подчерта, че очаква украинската икономика постепенно да се възстанови през тази година.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви по-рано тази седмица, че Киев се надява да договори с Фонда многогодишна програма на стойност 15 млрд. долара в това, което може да се превърне в най-големия пакет заеми за страната след началото на руската инвазия преди година.

„Въз основа на работата на украинските власти, ние сме уверени, че това може да бъде значителна подкрепа от наша страна“, заяви Георгиева по време на брифинг ден след своето посещение в Киев. „В процес на обсъждане сме с украинските власти относно това какви ще бъдат компонентите на програмата, продължителността на програмата. Със сигурност говорим за по-голяма продължителност, защото очевидно украинските политически предизвикателства няма да се изпарят скоро“, добавя ръководителят на МВФ.

По време на посещението си Георгиева се срещна с президента Володимир Зеленски, министър-председателя Денис Шмигал, министъра на финансите Сергей Марченко и управителя на централната банка на страната Андрий Пишний и каза, че е с разбито сърце, след като е видяло големите разрушения и страдания, причинени от инвазията на Русия.

„И все пак, докато стоях пред разрушените сгради в Киев и Ирпин вчера, успях да изпитам от първа ръка устойчивостта на народа на Украйна“, подчерта Георгиева, добавяйки: „Наистина бях вдъхновена от тяхната решимост да устоят при тези изключително трудни условия“.

В изявление, направено от Варшава, Полша, Георгиева похвали украинските власти за тяхното „впечатляващо икономическо управление“ и тяхната визия за преминаване към трансформационно възстановяване и присъединяване към ЕС.

МВФ е предоставил на Украйна 2,7 млрд. долара под формата на два извънредни кредита на 24 февруари 2022 г., показват данни на финансовото министерство на източноевропейската страна. През последните четири месеца Украйна работи с МВФ по програма за мониторинг на икономическата политика.

Украйна зависи в голяма степен от чуждестранна финансова помощ и участието на МВФ е от решаващо значение за катализиране на подкрепата от други чуждестранни поддръжници и за уверяване на инвеститорите, че икономическата политика на страната е стабилна.

Георгиева каза, че е особено впечатлена от нивото на събираемост на данъците и усилията за задържане на инфлацията.

Министерството на финансите заяви, че е събрало около 919,3 млрд. гривни (25 млрд. долара) под формата на различни данъци и мита през 2022 г. Общите бюджетни приходи възлизат на 1,491 трлн. гривни, включително около 32 млрд. долара чуждестранна помощ. Инфлацията при потребителските цени достигна ниво от 26,7 процента през 2022 г., което е по-малко от първоначалната прогноза.

Георгиева каза, че МВФ очаква да види постепенно възстановяване на икономиката на Украйна през 2023 г. Украйна загуби около една трета от своя брутен вътрешен продукт (БВП) миналата година.

„Украйна е силна, защото нейното правителство и нейният народ са силни и е силна, защото финансовата подкрепа за Украйна е предвидима и предоставена навреме“, подчерта тя. „Трябва да продължим по същия начин през 2023 г., както направихме през 2022 г.“, допълни Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
Одиннадцатого июня 1942 года Советский Союз официально стал участником программы ленд-лиза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
хех ... украинците скъсват доста бързичко с постсъветЦкият ред и се европеизират ... за ужаст! на копейкопоклонниците ... и ще си въстановят и подредят държавата за 10-15 години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още