IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна има забележителен успех с реформите

Украинското общество вече не толерира корупцията, смята украинският президент

23:06 | 17.02.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинските власти записват забележителен успех с реформите в областта на борбата с корупцията и върховенството на правото, отбелязва шефът на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за страната Гевин Грей, цитиран от Bloomberg.

Той коментира, че по този начин Киев поставя основите на икономическото си възстановяване след края на войната.

Корупция на високо на високо ниво в Украйна в момента няма, коментира президентът на страната Володимир Зеленски по време на дискусия в рамките на мюнхенската конференция по сигурността. Според него борбата с корупцията в Украйна ще бъде ускорена, защото "корупция вече няма много". "Войната изчисти много неща - много хора избягаха от страната, много хора отидоха при окупаторите по свое желание", каза Зеленски и допълни, че украинското общество вече няма да толерира корупцията в страната. 

В страната в последните седмици се разразиха няколко корупционни скандала, един от които след журналистическо разследване. Те доведоха до редица уволнения на висши чиновници.

МВФ планира отпускането на 16 млрд. долара финансова подкрепа за Украйна в следващите 3 до 4 години. Страната обаче може да получи средствата само срещу реформи, посочва още Bloomberg. Преговорният екип е постигнал съглание с Киев за отпускането на средствата, но споразумението трябва да получи и одобрението на Борда на институцията. Програмата ще помогне и за напредък по членството на страната в ЕС, допълват още Грей.

Във фонда се надяват на още финансови помощи от страна на частни кредитори.

Украйна ще има нужда от финансова подкрепа, за да се възстанови след войната. Според прогнозите на централната банка в страната през 2023 година се очаква само минимален ръст - от 0,3%, спрямо спад от 30,3% през 2022 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
tetris12
преди 1 година
Имат много голям напредък по отношение на електронните услуги, които постоянно разширяват. Видях го нагледно, от телефона си може да прехвърлиш колата си без нотариус, може да получиш какви ли не справки без да се налага да висиш по опашки, и още много други, за които можем да си мечтаем само. Официално се изтегля приложение в което всеки има някакъв индивидуален токен, кой знае може и блокчей технологията да е влязла в употреба, но си супер удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 година
Украйна има забележителен успех с реформите. PRESS. Sh.t YELLOW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
wart
преди 1 година
В продължение на 20 години убеждаваха светът,че Афганистан е върви по пътя на демокрацията и една от новите демократични страни? -тя е в феодален стадий на развитие) и сега най- корумпираната страна в света след Америка .Знам веднага ще кажат "'Как така тя е най-демократичната и е за пример". От 200 години Избирателният закон не е променен - само две партии трета не може д се създаде и да се регистрира по законен път е забранен? За да бъдеш избран са нужни милиони долара които влагат фирмите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още