IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна национализира имуществото на Олег Дерипаска

Материали от кариерите на олигарха са били изпращани в Русия за производството на ракети

12:55 | 17.02.23 г.
Олег Дерипаска. Снимка: Bloomberg LP
Олег Дерипаска. Снимка: Bloomberg LP

Украйна национализира имуществото на руския олигарх Олег Дерипаска, след като Висшият антикорупционен съд в Украйна удовлетвори исканията на Службата за сигурност и Държавното бюро за разследване. Решението на съда се отнася до завод за производство на алуминий в Миколаев, както и кариери, управлявани от олигарха. Иззети в полза на украинската държава са още пристанищен комплекс, апартаменти, превозни средства и парични активи.

Държавното бюро за разследване уточнява на сайта си, че материали от кариерата за кварцит в Глухов незаконно са били изпращани в Русия. Те могат да бъдат използвани за производството на ракети.

Стойността на иззетото от Дерипаска имущество се оценява на повече от 10 млрд. гривни (почти 280 млн. долара).

Олег Дерипаска е смятан за част от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Той беше подложен на санкции още преди началото на пълномащабната война в Украйна и след едностранното анексиране на Крим от страна на Русия. Проверките в Украйна са показали, че чрез подставени лица той е управлявал различни предприятия и търговски структури в Украйна, опитвайки се да скрие връзките си с активите.

Осигурявайки суровини за военно-промишления комплекс, Дерипаска е пряко замесен в убийството на цивилни граждани и унищожаването на украински градове, посочва в своя профил във Facebook главният прокурор на Украйна Андрий Костин. Той допълва, че са национализирани общо 350 обекта, собственост на олигарха. 

През тази седмица един от собствениците на австрийската строителна компания Strabag поиска от съда да острани Олег Дерипаска от компанията заради санкциите, които са му наложени. Руският бизнесмен купи 25% от компанията през 2007 година. Руският олигарх е собственик на втория по големина производител на алуминий в света - "Русал". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 17.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още