IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ повдигнаха обвинения на Олег Дерипаска за нарушаване на санкциите

Милиардерът е нарушил санкциите, като е използвал американската финансова система, за да запази три луксозни имота

22:56 | 29.09.22 г.
Богатството на Олег Дерипаска възлиза на 2,8 млрд. долара. Снимка: Bloomberg LP
Богатството на Олег Дерипаска възлиза на 2,8 млрд. долара. Снимка: Bloomberg LP

Американски прокурори предявиха обвинения срещу руския милиардер Олег Дерипаска за нарушаване на наложените санкции след нашествието на Русия в Украйна, предава Ройтерс.

54-годишният Дерипаска, основател на алуминиевия гигант „Русал“, беше сред десетките руски олигарси и представители на правителството, включени в черен списък на Вашингтон през 2018 г. като реакция на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., за да помогне на Доналд Тръмп да стане президент.

Американското министерство на правосъдието съобщи, че Дерипаска е нарушил санкциите, като е използвал американската финансова система, за да запази три луксозни имота, и е наел жена да купи музикално студио в Калифорния от негово име.

Прокурорите съобщиха, че Дерипаска е нарушил и санкции чрез усилия да осигури пристигането на приятелката му в САЩ от Русия, за да роди децата му.

„След несправедливото и непредизвикано нашествие на Русия в Украйна обещах на американския народ, че министерството на правосъдието ще работи, за да държи отговорни тези, които нарушават законите ни и застрашават националната ни сигурност“, каза главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд в комюнике. „Днешните обвинения показват, че изпълняваме това обещание“, допълни той.

 Три жени – Екатерина Воронина, Наталия Бардакова и Олга Шрики, също са с повдигнати обвинения по делото срещу Дерипаска.

 Шрики, която е жителка на Ню Джърси, е била арестувана в четвъртък, съобщиха прокурорите.

Москва нарича нашествието в Украйна специална военна операция и отрича да се е намесвала в изборите през 2016 т.

Богатството на Дерипаска възлиза на 2,8 млрд. долара по данни на списание Forbes. Той е с наложени санкции и от ЕС и Великобритания.

При включването на Дерипаска в черен списък американското финансово министерство съобщи, че той вероятно е действал от името на високопоставен представител на руското правителство, мотив за включването му в списъка беше дейността му в енергийния сектор.

Дерипаска все още притежава част от „Русал“ чрез дела си в компанията-майка En+ Group. Вашингтон санкционира и двете компании в миналото, но вече не го прави.

Според обвинителния акт Шрики уредила продажбата за 3,1 млн. долара на музикално студио в Бърбанк, Калифорния, през 2019 г. от името на Дерипаска.

Освен това Шрики и Бандакова уредили през 2020 г. Воронина да замине за САЩ, за да роди детето на Дерипаска, а тази година е било уредено още едно пътуване, за да може Воронина отново да роди.

В обвинителния акт се споменават усилията на Воронина да наеме къща в Бевърли Хилс, щата Калифорния, и се посочва как тя казала на Дерипаска, че е намерила дом и преговаря за заплащането.

На Дерипаска, Шрики и Бардакова са повдигнати обвинения в нарушаване на санкциите. Шрики е обвинена и че е унищожила доказателства, а Бардакова и Воронина са с обвинения, че са дали неверни показания пред американските следователи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още