IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дерипаска: Унищожението на Украйна би било колосална грешка за Русия

Руската опозиция предпочете красивите европейски възгледи и се оттегли от живота на страната, казва милиардерът и руски олигарх

08:53 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският милиардер Олег Дерипаска реагира по време на панелна сесия през третия ден на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) в Санкт Петербург, Русия, в петък, 4 юни 2021 г. <em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Руският милиардер Олег Дерипаска реагира по време на панелна сесия през третия ден на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ) в Санкт Петербург, Русия, в петък, 4 юни 2021 г. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Милиардерът и руски олигарх Олег Дерипаска осъди руската инвазия в Украйна във вторник, подчертавайки негативните икономически последици от войната - рядко признание за олигарх, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

Според Ройтерс Дерипаска е заявил пред репортери във вторник, че унищожаването на Украйна би било „колосална грешка" за Русия.

Алуминиевият магнат Дерипаска постави въпроса „чия победа" представлява войната в Украйна, съобщава агенцията.

Коментарите му до голяма степен се фокусират върху икономическите последици от конфликта, като той заявява, че е „очевидно", че санкциите от Запада са се отразили негативно на руската икономика, нещо, което Путин отказва да признае.

„Притеснен съм от това колко бързо изоставихме всичко, което беше постигнато (икономически) през 90-те години, след това изоставихме всичко, което постигнахме през 2000-те години, а сега седим и чакаме победа. Победата на какво? Чия победа?“м пита Дерипаска.

И добавя: „Мисля, че унищожаването на Украйна би било колосална грешка, включително и за нас“.

Повишаването на благосъстоянието е свързано с развитието на руския частен сектор и изграждането на връзки с останалата част на Европа като основен икономически партньор на Русия, казва милиардерът.

Но е „очевидно", че западните санкции сега вредят повече на Русия, отколкото на Европа, заяви Дерипаска, основател на руския алуминиев гигант „Русал“.

Това контрастира с многократно изтъкваните от Путин аргументи, че санкциите се отразяват на западните икономики, предизвиквайки най-високата им инфлация от десетилетия, и че Русия ще стане по-силна и по-самостоятелна.

Дерипаска - самият подложен на санкции от САЩ, Великобритания и Европейския съюз - обаче заяви, че е подценил колко стабилна ще се окаже руската икономика.

Той не виждал и заплаха за политическото ръководство на страната.

„Няма потенциал за смяна на режима в Русия. Опозицията предпочете красивите европейски възгледи и се оттегли от живота на страната", каза Дерипаска.

Много от водещите опозиционни фигури в Русия, особено съмишленици на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, избягаха в други европейски държави, за да избегнат съдебно преследване.

54-годишният Дерипаска е един от групата бизнесмени, известни като олигарси, които контролират голяма част от икономиката, особено в областта на енергетиката и суровините, и успяха да запазят състоянието си при условие, че стоят далеч от политиката.

Путин нарича инвазията в Украйна на 24 февруари специална военна операция за демилитаризация и „денацификация" на страната - линия, отхвърляна от Киев и Запада като необоснована военна пропаганда. Във вторник Кремъл повтори твърденията си, че операцията върви по план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Външни коментари виж още

Коментари

Финанси виж още