IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва възстановяването на повредените сгради и инфраструктура в Украйна?

Френска компания може да рециклира и използва отново отломки от разрушени сгради, за да построи до 450 апартамента в Хостомел

16:33 | 23.05.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Измина повече от една година, откакто Русия започна нашествието си в Украйна, а в момент, когато краят на войната не се вижда, сметката за възстановяването на страната вече възлиза на стотици милиарди долара, пише онлайн изданието Construction Europe.

Нов доклад на Световната банка, правителството на Украйна, Европейската комисия и ООН установи, че преките щети за сградите и инфраструктурата в страната вече възлизат на над 135 млрд. долара.

Най-засегнатите области са жилищата (37%), транспорта (26%), енергетиката (8%), търговията и индустрията (8%), земеделието (6%).

Смята се, че около 8,2% от жилищата в страната са повредени или унищожени.

Данните са от осъвременената Оценка на нуждите на Украйна за възстановяване и реконструкция, според която общите разходи за възстановяване и реконструкция на Украйна възлизат на 411 млрд. долара от 24 февруари 2022 г. до 24 февруари 2023 г.

Очаква се възстановяването на страната да отнеме над десет години и да изисква огромно финансиране от публични и частни източници.

Щетите са съсредоточени около фронтовата линия – Донецка област, Харков, Луганск, Запорожие, Херсон, Миколаев и райони, върху които Украйна си възвърна контрола, като Киев и Чернигов.

Но щетите от 1 юни 2022 г. досега не са нараснали толкова главоломно, каквито бяха прогнозите, сочи докладът. Причината е, че войната се съсредоточи около определени области на фронтовата линия.

Очакваната обща цена за възстановяването на страната от 411 млрд. долара взема предвид растящите цени в строителството, по-високите застрахователни премии и прехода към по-модерни сгради и възобновяема енергия.

Счита се, че най-високите нужди са съсредоточени в транспорта (22%), жилищата (17%), енергетиката (11%), социалната защита и прехраната (10%), земеделието (7%).

Подготовката вече тече

Макар че войната продължава, подготовката за възстановяването на Украйна вече е в ход.

Европейската федерация на строителната индустрия организира събитие във Варшава този февруари, наречено „Възстановяване на Украйна“. Целта му беше да подготви възстановяването на страната, когато се създадат подходящи условия за това.

Организаторите се опитаха да свържат европейски строителни компании и инвеститори в сектора, за да ускорят възстановителните дейности в засегнатите общности, когато те могат да започнат. Общо 3000 души от 50 различни страни присъстваха на първото събитие, включително представители на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световната банка.

Следващ форум е планиран на 14 и 15 ноември във Варшава.

Украинските власти подчертават, че страната им ще трябва да бъде възстановена от нулата в съответствие с европейските технически, екологични, социални и политически стандарти с цел да стане 28-ата страна членка на ЕС.

Предизвикателства

Отвъд несигурността кога и как ще завърши войната предизвикателствата са свързани с администрирането на програмата за възстановяване.

Предлага се като модел да се използва планът „Маршал“, който помогна за възстановяването на Европа между 1947 и 1951 г. след опустошителната Втора световна война. Тогава една страна – САЩ, дари пари за 16 европейски държави.

За възстановяването на Украйна Brooking Institute смята, че планът трябва да действа обратно – много държави донори и институции да допринесат за възстановяването на една страна. Това може да доведе до усложнения, когато става дума за координиране на финансирането и на доставките.

За целта по-рано тази година ЕС създаде Платформа за донорска координация между множество агенции. Целта ѝ е да позволи координация сред международните донори и финансови организации, която ще помогне за изплащане на възстановяването.

Започната работа

Украинската строителна федерация (CBU) наблюдава дейността по възстановяването. Тя включва организиране на обучения за украинските общности как да подготвят надлежно документи за щетите и къде да ги подадат.

Федерацията работи също, за да информира общностите за съществуващите програми за възстановяване и подкрепа за регионалното развитие наред с условията за тяхното финансиране.

В същото време тя работи с украински и чуждестранни строителни компании за възставовяването на Украйна.

Някои членове на CBU вече активно са ангажирани с възстановяването на частично или напълно разрушени или повредени обекти.

В същото време френска компания, специализирана в рециклирането на използвани материали, съобщава, че може да рециклира и използва повторно отломки от разрушени сгради във войната в Украйна за изграждането на до 450 апартамента в Хостомел, северозападно от Киев.

Neo-Eco очерта планове в процеса от три етапа, които може да помогнат за възстановяването на жилищата в Хостомел. Той ще включва първо анализ на съществуващите обекти и материали преди разрушаването на повредени сгради.

След това може да бъдат подбрани елементи като прозорци и врати за ремонт и рециклиране преди сортирането на метал, дървесина, бетон и тухли.

Neo-Eco твърди, че може да рециклира до 98% от отломките. Сред елементите, които може да бъдат рециклирани, са бетон и тухли, дървени врати, мазилка, стъкло и PVC, алуминий.

Рециклираните материали може да бъдат използвани за строителството на нови сгради.

Neo-Eco е спечелила първоначално финансиране за пилотен проект в Хостомел, където Русия разруши сгради и местното летище. Но компанията се нуждае от още донори, за да набере общо 30 млн. евро.

Целта на проекта е градът да бъде възстановен до 2024 г. и да се създадат модерни градски квартали с използването на принципите на кръговата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още