IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 очаква Русия да плати за щетите, които търпи Украйна

Има очаквания в Хирошима да бъде дискутирано предаването на самолети за Украйна

20:33 | 19.05.23 г. 25
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Руските активи на Запад ще останат блокирани, докато страните от Г-7 не се убедят, че Русия е платила за щетите, които е причинила на Украйна, се казва в декларацията, посветена на войната в Украйна, от срещата на лидерите на седемте най-развити страни в света.

Организацията подкрепя създаването на регистър, който да опише щетите от руската агресия, както и правен механизъм за замразяване и когато е уместно - конфискуване на активите на санкционирани лица и използването им за възстановяване на Украйна. В общата декларация от Г-7 уверяват още, че ще преследват военните престъпления, извършени от Русия, включително атаките срещу гражданска инфраструктура и цивилни лица.

По време на своите разговори лидерите са дискутирали нови санкиции, които да увеличат разходите, които прави Русия, за да води война, както и "за тези, които подкрепят нейните усилия да води война". "Ще държим Русия далеч от нашите технологии, индустриално оборудване и услугити, които подкрепят нейната военна машина", е записано още в изявлението.

От него става ясно, че Г-7 ще наложи санкции относно търговията с диаманти от Русия, както и метали, срещу които досега нямаше ограничения. Организацията обаче не наложи пълна забрана върху търговията с руски стоки.

По време на кратък брифинг британският премиер Риши Сунак обяви, че Великобритания забранява вноса на руски диаманти, никел, мед и алуминий, както и че ще санкционира кражбата и препродажбата на украинско зърно от страна на Русия, посочва CNBC. 

В дискусията председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която също участва в срещата, отчете, че страните от ЕС вече са забранили 60% от руския внос (на стойност 90 млрд. евро годишно) и 55% от износа (50 млрд. евро годишно).

По този начин Брюксел ограничава достъпа на Москва до нужните ѝ стоки и услуги и ограничава приходите, които да използва за финансиране на войната, пишат от пресцентъра на ЕК. Общността подкрепя предложената от Киев формула за мир в Украйна.

Темата за Китай също е в дневния ред на организацията. "Нашите политики към Китай трябва да се променят, защото Китай се промени", коментира председателят на ЕК по време на срещата. Тя отчете задълбочените отношения между Пекин и Москва, но допълни, че Западът трябва да поддържа каналите на комуникация с Китай по различни теми - климатични промени, ядрена безопасност, пандемични въпроси и финансова стабилност.

Фон дер Лайен е категорична, че Западът трябва да направи своите индустрии по-конкурентни и утойчиви и да намали зависимостта си от Китай, но и да бъдат запазени търговските отношения с Китай.

Объркващи сигнали

Сигналите около заседанието на лидерите са доста противоречиви. Като се започне от това дали украинският президент Володимир Зеленски ще присъства лично на срещата, или не. Секретарят на Съвета за сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов коментира по-рано днес (19 май), че личното присъствие на държавния глава в Хирошима е необходимо, защото ще бъдат обсъждани много важни въпроси.

Малко по-късно Съветът за сигурност обаче опроверга думите му и посочи, че Зеленски ще участва онлайн в срещата.

Световни медии също посочват, позовавайки се на свои високопоставени източници, че след визитата си в Саудитска Арабия украинският президент ще се отправи към Япония на борда на американски военен самолет и ще участва в разговорите на Г-7 в последния ден на срещата - в неделя (21 май), макар че организацията обсъди въпроси с войната в Украйна днес, в първия ден от заседанието си.

Една от най-очакваните теми в Хирошима е ще бъде ли създадена на т.нар. "самолетна коалиция". На този етап САЩ са категорични, че няма да доставят самолети на Украйна, но публикация на CNN сочи, че Вашингтон няма да е против други страни да го направят. Разрешението е нужно заради чувствителните технологии, които могат да попаднат в руски ръце. В Европа има няколко държави - например Нидерландия, които вече изразиха готовност да предоставят своите стари F-16 на Киев. Полша вече предостави самолети МиГ 29, които извежда от експлоатация заради пристигането на западни бойни самолети. 

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди малко преди срещата, че ще бъдат дискутирани доставките на самолети за Украйна, но представителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че темата няма да бъде в официалния дневен ред, но може да се дискутира в кулоарите.

Официално американският президент Джо Байдън потвърди, че САЩ ще подкрепят обучението на украински пилоти, но това ще става на територията на други държави. Преди няколко дни Зеленски и британският премиер Риши Сунак договориха обучението на пилоти във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

25
rate up comment 10 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Няма искам-не искам, ще се плаща. 300 милиарда запорирани москалски пари чакат. Който чупи-купи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 13
baba_meca
преди 10 месеца
А аз чакам централните банки да ми платят щетите от инфлацията дето я направиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... а гледната точка на руснаци може ли ?! тъй , за спорта , знаеш кой е григорий явлински , удари му едно четене ... не е баш както ти опрocтенчески представяш нещата ... :))) ... НАТО това НАТО онова , НАТО са виновни за всичко ... знаем ти опорките ... те са едни и същи повече от 70г ... https://***.yavlinsky.ru/article/prichiny/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 13
Импeраторът
преди 10 месеца
До: unicornбляд то това "възстановяване" даже за пред камера не става е ... после ще трябва украинците да събарят и правят наново, че да не стане като с нашите велики СОЦ строителства :-) бомби със закъснител...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 15
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Наглеждам всякакви източници. Ето един такъв с едно писмо на група не съвсем случайни американци - отдолу е списък с подписалите го. Малко са по-сериозни от източниците на твоя деби-укро-самиздат, който ни ретранслираш тук. Не е по твоята част - търчи-лъжи нюз от фронта, но не си и само ти тук, нали? Може да има и по-сериозни читатели, та за тях: * https://eisenhowermedianetwork.org/russia-ukraine-war-peace/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 23
unicornblade
преди 10 месеца
много ясно, че русия ще плати.1. ако загуби войната ще плати за въстановяването2. ако спечели войната, пак ще плати да я възстанови, както сега възстановява мариупол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 24
khao
преди 10 месеца
До: Импeраторът че кой освен копейките е казал че не произвеждат ? :):):) но не ги правят със темпото с което ги стрелят. Само дразним дребните душички :):) за другото също си прав, отдавна трябваше да има шамари по руска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 22
khao
преди 10 месеца
До: ratten тоест ти си проституутка от моя град ??? ... леко се посрамих че родното ми място е създало такъв урррод, но ще ми мине!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 14
ratten
преди 10 месеца
До: Импeраторъткато цяло никога не съм те приемал насериозно, но това е едно смислено мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 14
Ivel
преди 10 месеца
Ще платят руснаците точно толкова, колкото платиха американците за атомните бомбандировки над Япония. Руснаците поне се въздържат от атомни атаки, ако не престанат да ги дразнят разни сополи и до там може да се стигне. Ще стане на всички все едно кой ще плаща вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още