IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се справи ли Г-7 с подновеното съперничество между суперсилите?

Световните дела вече не са доминирани от икономиката и глобализацията, а от политиката и стратегическите противоборства

15:56 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Организационният център на свободния свят“. Така Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, описва Г-7 (групата на седемте най-развити икономики – бел. прев.), пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

И това описание подчертава важността на срещата на високо равнище на групата, която ще се проведе този уикенд в Хирошима. Войната в Украйна все още бушува и може би се приближава до решаващ етап. Междувременно напрежението между Китай и САЩ продължава да нараства. Америка желае да се координира със своите демократични съюзници - като Япония, домакин на срещата - и по двата въпроса.

Всички комюникета от срещи на високо равнище се стремят да създадат впечатление за единство и твърдост. Но коментаторите ще проучат особено внимателно текста от тази среща (и заключителните пресконференции). Коментарите, направени от френския президент Еманюел Макрон след неотдавнашното му посещение в Китай, показват, че той не смята съдбата на Тайван за основна грижа на Европа. Този коментар подразни Вашингтон и голяма част от Европа. Той също разтревожи японското правителство, което желае да види по-голямо участие на Европа във въпросите на сигурността в Източна Азия.

Така че ще бъде важно да видим дали Г-7 може убедително да демонстрира единство както по отношение на Китай, така и на Русия. Наблюдателите също така ще искат да видят дали това единство се простира отвъд реториката - в посока нови и конкретни инициативи. Например относно осигуряването на критични минерали или „френдшоринг“ на веригите за доставки (разполагането им в приятелски страни – бел. прев.).

Фразата на Съливан за организационния център на свободния свят говори сама по себе си за стратегическото мислене в основата на тази среща. Използването на израза „свободен свят“ напомня за Студената война и точно предава настроението във Вашингтон. САЩ събират демократични съюзници в Европа и Азия за поколенческа битка срещу противници, които са познати от първата студена война: Русия и Китай.

Разликата е, че този път градацията е обърната. В периода 1945-1989 г. Съветският съюз бе основният противник на Америка. Този път, въпреки руската инвазия в Украйна, няма съмнение, че Китай се разглежда като по-сериозен дългосрочен съперник от САЩ.

Американският акцент върху Г-7 – за разлика от по-широката Г-20, която ще има среща в Делхи през септември – също е показателен. Той бележи прехода от период на световни дела, доминиран от икономиката и глобализацията, към нова ера, в която политиката и стратегическите съперничества задават тона.

Г-20 бе създадена през 2008 г. След световната финансова криза стана ясно, че старата Г-7 – САЩ, Япония, Франция, Германия, Италия, Канада и Великобритания – е твърде тясна, за да стабилизира световната икономика. Възходът на нови центрове на икономическа мощ - по-специално Китай и Индия - наложи включването на по-широка група държави.

На срещата на Г-20 в Питсбърг през 2009 г., на която присъствах, уточнява Ракмън, в кулоарите се говореше, че Г-7 бързо губи значение - и може никога повече да не се събере. Но инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. – съчетана с все по-агресивната външна политика и нарастващия вътрешен авторитаризъм на Китай – накара САЩ и някои от техните съюзници да бъдат все по-скептични относно полезността на Г-20. Русия и Китай са членове на Г-20. А други ключови играчи - като Бразилия, Индия и Южна Африка – остават упорито неутрални по отношение на Украйна.

В резултат на това възродената Г-7 изглеждаше като по-полезна и целенасочена група, която да се справи с епохата на подновено съперничество между суперсилите. Един високопоставен европейски дипломат казва, че Г-7 сега е „двигателят на западното сътрудничество“ – със споделен фокус върху защитата на „свободния и отворен международен ред“. В опит да се придаде на организацията по-широко глобално влияние, на тазгодишната среща ще има и няколко гости, представляващи Африканския съюз, Индия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Виетнам и Тихоокеанските острови.

Мястото на тазгодишната среща на Г-7 е важно. От всички държави от групата Япония вероятно е най-близка до САЩ във възприятието си за заплахата от Китай. Географската близост, къкрещият териториален спор с Пекин и тежкото историческо наследство карат Япония да приеме много насериозно потенциалната заплаха от Китай. Токио наскоро обяви значително увеличение на разходите за отбрана.

Но Япония също така има своя отличителна пацифистка традиция - произлязла от ужасите на Втората световна война. Фактът, че срещата на високо равнище ще се проведе в Хирошима - мястото на първото използване на атомна бомба и избирателен район на Фумио Кишида, японският министър-председател - ще бъде използван за силно антиядрено и антивоенно послание. Комбинирането му с ястребово послание за възпиране към Китай ще подложи на изпитание уменията на присъстващите дипломати.

Японските домакини ще трябва да вървят по въже и по икономическите въпроси, които бяха основната грижа на първоначалните срещи на Г-7 през 70-те години. Идеята за икономическо отделяне от Китай безпокои мнозина в японската бизнес общност, за които Китай остава ключов и растящ пазар. Германската върхушка има подобни резерви.

В опит да изковат общ подход, САЩ и ЕС започнаха да използват сходен език – с акцент върху „намаляването на риска“ на бизнеса с Китай, вместо директно отделяне.

Но тази езикова промяна не е достатъчна. Дефинирането на риска от правене на бизнес с Китай - и разработването на разумни защити срещу него - ще бъде основна грижа на срещата на Г-7.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

Финанси виж още