IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът трябва да се поучи от грешките си, ако иска да оформи новия световен ред

Той трябва да слуша и се ангажира, вместо да проповядва и морализаторства

19:00 | 14.05.23 г. 11
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Три дни след началото на войната в Украйна изпратих текстово съобщение до Сергей Лавров, руският външен министър. Казах му: „Моля те, моля те, прекрати тази лудост. Ти си единственият, който може да го спре”. След минута получих отговор: „Кого? Зеленски? Байдън?", пише за Financial Times Александър Стуб, бивш премиер и външен министър на Финландия.

Опитах отново. Отговорът беше направо от дебелата книга на Владимир Путин, обвиняващ Запада и следваше официалната линия, „денацификация“ и всичко останало. Тогава разбрах, че либералният световен ред е подложен на сериозна атака.

Има моменти в историята, когато един стар ред умира, а нов тепърва ще се ражда – 2022 г. беше един от тях.

Има много събития, които може да се тълкуват като отбелязващи края на ерата след Студената война: 11 септември и войната в Ирак; финансовата криза; или руската анексия на Крим. Но пълномащабната инвазия на Русия срещу Украйна през 2022 г. беше нещо друго. Това сякаш принуди останалия свят да вземе страна.

На запад има погрешно схващане, че светът е единен в подкрепата си за Украйна. Не е. Човек може да намери упование във факта, че над 140 от 193-те членки на ООН осъждат Русия. Но 35-те, които се въздържаха, представляват над половината от световното население.

По-важното е, че само около 40 държави, предимно западни, са наложили санкции на Русия. Само две от Азия го направиха и нито една от Африка или Латинска Америка. Русия може да е изолирана от Запада, но не и от останалите.

Новият световен ред ще се определя от триъгълник на властта, който е разположен между глобалния запад, глобалния изток и глобалния юг. Глобалният запад - по същество САЩ, ЕС и техните съюзници, приблизително 50 държави - иска да запази съществуващия либерален ред.

В другата крайност, глобалният изток – Китай, Русия, Иран и около 20 държави, които ги подкрепят – иска да погребе либералния ред и да създаде нови правила и институции, които се отнасят по-малко за споделяне на суверенитет и повече за традиционна държавна власт и договорки.

Глобалният юг - воден от Индия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Нигерия и Бразилия - се състои от 125 държави от Азия, Африка и Латинска Америка. За много от тези страни войната в Украйна е по-малко за хегемония и означава повече за продоволствената сигурност, енергията и инфлацията.

Глобалният юг не иска непременно да вземе страна за момента. Тази позиция е един от начините за постигане на целите му и оформяне на възникващия ред.

Глобалният запад греши, като представя новия ред като битка между демокрации и автокрации. Ситуацията е много по-сложна от това. За глобалния изток става дума за власт и управлявани зависимости. За глобалния юг става въпрос за посредничество, представителство и икономически растеж и развитие.

Ако глобалният запад иска да запази останките от либералния световен ред, той ще трябва да започне да провежда по-достойна външна политика. Това не означава жертване на ценности на олтара на интересите, а слушане и ангажиране вместо проповядване и морализаторстване.

Глобалният изток е по-добър в играта на убеждаване. Въпреки експанзионизма си Русия няма бремето на колониалното минало, поне в Латинска Америка и Африка. Китай умело създаде зависимости във финансите, инфраструктурата и суровините след края на Студената война, превръщайки се в този процес в най-големия търговски партньор за 120 страни.

Светът отново е изправен пред избор. Ще успее ли да сложи край на войната и да намери нова система на сътрудничество? Или конкуренцията между големите сили ще доведе до по-нататъшна ескалация или дори конфликт в глобален мащаб?

Може би изборът не е двоичен. Както винаги, залогът ще бъде комбинация от ценности, интереси и власт. Моята прогноза е, че ще видим създаването на множество регионални порядки и припокриващи се съюзи. Нито една сила няма да доминира. И макар че техните ценности и политически системи са различни, всички те трябва да решават проблеми, някои от които уникални, други - споделени.

Настоящото десетилетие вероятно ще оформи световния ред за останалата част от века. Както през 1919 (с неуспешния експеримент Общество на нациите), 1945 (създаването на ООН) и 1989 г. (когато много от нас вярваха, че останалият свят в крайна сметка ще възприеме трите стълба на успешното общество - либерална демокрация, пазарна икономика и отвореност към глобализацията), сега можем да се справим, да не го направим или да останем някъде по средата.

Трябва да избегнем грешките от 1919 г., да се поучим от баланса на силите, установен през 1945 г., и да направим либералния ред от 1989 г. универсално привлекателен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
penkiler1415
преди 10 месеца
До: Tikva007 Изглежда толкова му писна на света-в частност, Русия-че реши да наложи "кой е по-силен е по-прав". Но ако Турция по почина на Русия направи същото-Турция е управлявала България мнооого по-дълго от колкото Русия-Украйна-едва ли ще ви хареса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 10 месеца
*Западът трябва да се поучи от грешките си, ако иска да оформи новия световен ред* - Грешка No.1: Да се опитва да оформя нов световен ред. Поука No.1: Да престане да се опитва, защото на света му писна да го оформят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
penkiler1415
преди 10 месеца
До: cyclop Че напишете, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: cyclop ... по това , което демонстрираш като лични размисли досега , не се забелязват умения , с които да навържеш последователно и свързано повече от 3 изречения ... пък и некой чак да се хване да ги чете след това ... ако искаш пробвай и пусни да те оценим ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
odysey
преди 10 месеца
Я си пишете статийките за недвижимите имоти или за хотелите по морето. За световния ред не ви се получава, прилича на анализ за световния океан, писан от жаба в селското блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: RoyBatty ... това е враг , обществената му длъжност го задължава да информира , какви извратени мисли бълнува врагът на държавата му ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 6
RoyBatty
преди 10 месеца
Външният министър на Финландия разгласява личната си кореспонденция включваща други хора, които не са дали съгласието си това да става! .. и после съобщава какво е добро и зло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 13
cyclop
преди 10 месеца
До: penkiler1415 да си беше премълчал пък и ти, дежурен безстойностен коментар? Аз мога да напиша по-добро, да не говорим колко по-добри мога да копи-пейстна по модела на "създателя", но какво общо има с това какво се публикува в "медия" с претенции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
penkiler1415
преди 10 месеца
До: cyclop Ако не ви допада написаното, напишете по-добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още