IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна разделя света

Китай отбелязва дипломатически успех сред страни, които не одобряват американския подход към конфликта

14:19 | 18.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато Джо Байдън беше на сантиментална визита в Ирландия, Си Дзинпин беше зает в Пекин. След важното посещение на френския президент Еманюел Макрон китайският лидер прие бразилския си колега Луис Инасио Лула да Силва, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Посланието, което излезе от срещата Лула-Си, беше приятно за Китай и смущаващо за САЩ. Лидерът на Бразилия каза, че страната му иска да работи с Китай за „балансиране на световната политика“ и обвини Америка в „стимулиране“ на войната в Украйна. Той също така подкрепи дългогодишната китайска цел за подкопаване на ролята на щатския долар в световната финансова система, отбелязвайки: „Всяка вечер се питам защо страните трябва да базират търговията си на долара“.

Китай също така наскоро постигна напредък с дипломацията си в Близкия изток. През април външните министри на Иран и Саудитска Арабия се срещнаха в Пекин, след като Китай посредничи за сделка за възстановяване на дипломатическите отношения между двете държави.

Предпочитаните послания към света от Си Дзинпин и Китай са ясни: „Докато Америка насърчава войната, Китай насърчава мира. Докато Китай подкрепя търговията, Америка налага икономически санкции.“

Тези събития предизвикват известно безпокойство във Вашингтон. Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ, говори наскоро за „обезпокоителни“ признаци, че Америка губи глобално влияние. Той добави, че представител на една от развиващите се страни му е казал: „Това, което получаваме от Китай, е летище. Това, което получаваме от Америка, е лекция.“

Значителното разминаване в отношението към войната в Украйна води до тези промени. Пратап Бхану Мехта, виден индийски политолог, посочва, че за голяма част от света реакцията на Америка на руската инвазия изглежда толкова проблематична, колкото и самата инвазия. Именно към тази част се обръща Китай.

Погледната от САЩ и голяма част от Европа, войната на Владимир Путин е уникално събитие, което изисква уникален отговор. Според тях това е много необичаен конфликт, тъй като не става въпрос за граничен спор или дори за смяна на режима. Това е война за териториално придобиване. Такива конфликти са много редки от 1945 г. насам. Опитът за анексиране на Кувейт през 1990 г. от иракския лидер Саддам Хюсеин беше друг пример - и той провокира широк глобален отговор. Войната за анексиране, твърдят САЩ, е още по-заплашителна, когато се води от Русия - държава с ядрени оръжия и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

В отговор на войната в Украйна САЩ предприеха усилия да превърнат Русия в икономически и дипломатически парий. Бяха наложени безпрецедентни икономически санкции, като руските валутни резерви бяха замразени.

Но руската икономика не претърпя катастрофалния срив, който някои предричаха. До голяма степен това е така, защото значителен брой страни - включително големи икономики като Китай, Индия и Бразилия - продължиха да търгуват с Русия.

Тези страни може и да съжаляват за войната в Украйна, но това е конфликт, който според тях трябва да се управлява чрез преследване на примирия и компромиси. Министърът на външните работи на Индия Джаишанкар даде съдържателен израз на отказа на глобалния юг да се присъедини към отлъчването на Русия чрез често цитираното оплакване, че Европа смята, че „нейните проблеми са проблеми на света, но че проблемите на света не са проблеми на Стария континент”.

Индийците и други твърдят, че санкциите, наложени на Русия, са създали нови проблеми за останалия свят. Те посочват въздействието на войната върху цените на храните и енергията и следователно върху бедните хора по света. Богатите хора в глобалния юг също стават нервни. Действия, които бяха широко аплодирани на Запад - като замразяването на руските чуждестранни резерви и санкциите върху активите на руските олигарси - изпратиха смразяващо послание за потенциалната опасност от това да държите активите си в долари.

Щатският долар, който си е извоювал международно доверие като „валута убежище“, сега изглежда по-малко безопасен за онези, които се страхуват, че един ден може да са част от геополитически спор с Вашингтон. Това засяга особено традиционни американски съюзници като Саудитска Арабия, които са обект на критики относно човешките права или използването на военна сила.

След като де факто владетелят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман беше замесен в бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги, Байдън нарече Саудитска Арабия парий. Въпреки че американският президент се опита да поправи отношенията с престолонаследника, саудитецът очевидно нито е простил, нито е забравил унижението – и се сближава с Китай.

Притесненията относно потенциалните санкции на САЩ в бъдеще се изостриха още предвид нарастването на напрежението между Вашингтон и Пекин. Какво ще стане, ако САЩ някога се опитат да наложат на Китай финансови санкции в руски стил? Доларът е най-популярната валута за търговия, но Китай е най-голямата търговска нация в света.

Вместо да въртят по-малко търговия с Китай, някои страни се стремят да търгуват по-малко в долари. Русия вече се е придвижила в тази посока по очевидни причини и Пекин насърчава други - като Саудитска Арабия и Бразилия - да използват юана за двустранна търговия.

САЩ може да са прави, че войната в Украйна е борба с изключително значение, но ако те не успеят да убедят или накарат останалата част от света да се съгласи, глобалната позиция на Америка може да бъде ерозирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 24 rate down comment 56
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Явно си има план за статиите. Всеки ден възхвала на шиткойнa, ако е нагоре, ако е надолу - тишина. А за възхвала на китайския юан - всяка свдмица. Нищо, че леко се пропуска най-съществения факт - че никой не иска валута на комунистическа партия, която си я манипулира както и е изгодно, а не спрямо пазара. И която става само за бартери, но не и за нещо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 8
penkiler1415
преди 1 година
Разделя света но не по-равно! 70 на 30%!!! И 30% не бързат да подкрепят Русия а по-скоро се възползват от ситуацията-по евтин газ и нафта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 79
khao
преди 1 година
смятай колко трябва да се некомпетентен зада се питаш всяка вечер Всяка вечер се питам защо страните трябва да базират търговията си на долара. :):) ... и накрая като сгоовните положението във вашите държави щото сте супер политици, населението ви в ква посока бяга? Към долара или към юана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 32
RoyBatty
преди 1 година
Bravo! Страхотна статия! Впечатлен съм. Да няма преврат в редакцията на Инвестор? :) Тотален обртат от политиката да се следва линията на партията и политическата коректност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още