IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Украйна иска изтребители F-16?

Маневрените американски самолети биха могли да предложат на военновъздушните сили на Киев възможности, които досега им липсваха

07:39 | 18.05.23 г. 25
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT
Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Великобритания и Нидерландия искат да създадат "международна коалиция", която да снабди Украйна с изтребители F-16 и да подпомогне обучението, съобщиха двете страни във вторник. За това са се договорили правителствените ръководители Риши Сунак и Марк Рюте.

Това, което звучи така, сякаш многобройните призиви на украинското правителство все пак са чути от Запада, е по-сложно в детайли, отколкото изглежда. Като се започне от факта, че Великобритания - подобно на Германия - няма собствени F-16 в хангарите на военновъздушните си сили. В коалицията от изтребители единствената роля, която остава за Сунак, би била да оказва натиск върху потенциалните страни донори.

Международен натиск върху доставките на оръжие - тази ситуация все още изглежда много позната от зимата. Тогава въпросът беше дали и колко бързо страните, подкрепящи Украйна, могат да доставят на Киев бойни танкове Leopard 2. За това беше необходима зелена светлина от канцлера Олаф Шолц, и то едновременно в два аспекта - от една страна, за доставки от собствените запаси на страната, но и за одобряване на подаръци от други държави. Страната-производител трябва да даде благословия за доставките от трети страни.

Този път в окото на бурята: Байдън

И така, сега се очертава следващата международна кампания с коалицията за изтребителите и този път президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде в окото на бурята. Не само САЩ, където отбранителният концерн Lockheed Martin произвежда изтребителите от пет десетилетия, може да се окажат ключов доставчик на F-16 за Украйна. Вашингтон ще трябва да одобри и подкрепата на други държави.

Досега Белият дом не е показал готовност по нито един от тези въпроси. В същото време САЩ вече оказват силна подкрепа на Украйна на много фронтове на тази война и са в челните редици на подпомагащите държави от първия ден. „Много държави също зависят от САЩ за собствената си сигурност, така че ще бъде много по-трудно да се проведе тази PR кампания, отколкото с Leopard", казва Густав Гресел, военен експерт в Европейския съвет за външни отношения (ECFR), цитиран от N-TV. 

Премиерът Сунак, в ограничената си роля на фактор за оказване на натиск, ще трябва да направи много, за да убеди Вашингтон, и би могъл да използва добри аргументи на фона на досегашния ход на войната:

От украинска страна способността за отблъскване на руските военновъздушни сили се крие основно в противовъздушната отбрана, но от началото на войната тя не е в състояние да осигури защита на цялата голяма национална територия. Затова украинските ВВС имат за задача да запълнят и тези пропуски. Те гарантират, че руските пилоти на изтребители трябва поне да се чувстват застрашени, когато навлизат в украинското въздушно пространство. Стратегия, която досега е работила сравнително добре.

Въпреки това през първите три дни на войната Русия успя да извади от строя много от украинските средства за противовъздушна отбрана чрез електронна война. На украинците бяха необходими няколко дни, за да поправят щетите и да върнат противовъздушната отбрана на позиции.

Това създаде опасен период на беззащитност, в който руските изтребители щяха да имат възможност да бомбардират украинските градове до основи по начина, по който бомбардираха Алепо, Хомс и много други градове в Сирия. За да се предотвратят това, военновъздушните сили на Киев бяха принудени в онези дни да поемат работата по противовъздушната отбрана. Пилотите се намираха в небето за дълги периоди от време, опитвайки се да свалят всеки руски изтребител, който попадне в обсега им.

Това обаче ставаше с много голям риск за самите тях, тъй като ракетите, произведени за украинските самолети съветски дизайн, могат да намерят целта си само ако тя е постоянно маркирана от радара. Следователно украинците трябва да останат в обсега на вражеския самолет и да предадат радарния сигнал, което прави локализируема и собствената им позиция. За другите руски изтребители, намиращи се в дебнеща позиция, това е благодатна цел - действителният ловец бързо се превръща в преследван. По този начин всяка атака излага на опасност самия украински самолет. И съответно загубите на военновъздушните сили бяха високи през първите дни на войната.

По мнението на Гресел това лято Украйна е изправена пред подобна ситуация. „Не защото руските въоръжени сили за пореден път ще успеят да извадят от строя противовъздушната отбрана на противника. А защото старите, вече силно използвани системи за противовъздушна отбрана просто се изчерпват". Подкрепящите държави няма да могат достатъчно бързо да запълнят очертаващата се празнина със западни оръжейни системи.

Вярно е, че много западни страни използват американската система за прехващане Patriot, от която Украйна в момента използва две много успешно. Но едва ли някоя страна би могла да предостави на Киев повече от скъпото противовъздушно оръжие, без да отслаби собствената си защита срещу въздушни нападения.

Производителят на Patriot, американската оръжейна компания Raytheon, обяви в края на миналата година, че ще удвои производствения си капацитет с помощта на производствен завод в Германия. Самата Raytheon обаче смята, че ще са необходими три до четири години, за да се създаде целият производствен процес. Тези планове не допринасят с нищо за опасенията от кризата с доставките в Украйна през лятото.

Междувременно Украйна получи някои бракувани МиГ-29 като резервни части от България, Словакия и Полша (по данни на N-TV) и едва наскоро получи две готови за полет ескадрили от по 13 самолета. Но ако скоро бъде принудена отново да се включи активно във високорискови въздушни боеве, както в началото на войната, ще трябва да разчита на тежки загуби.

Leopard на небето

Именно тук предпочитаният от Украйна F-16 би могъл да изиграе важна роля, тъй като работи с по-незабележим радар и е в състояние да сваля т. нар. fire and forget missiles, т.е. ракети, които самостоятелно се ориентират към целта си, без да разкриват позицията на самолета. Това дава възможност на F-16, който е много маневрен, да се обърне веднага след изстрелването. По този начин украинците биха могли отново да компенсират слабостта си в противовъздушната отбрана през лятото, но със значително по-голяма сигурност за собствения си изтребителен флот.

"F-16 са, ако щете, "Леопардът" на небето", обобщава военният експерт Гресел. И дори ако Украйна получи само по-стари модели на изтребителя, качественото подобрение в сравнение със сегашните оръжия пак ще е поразително.

Този аргумент е очевиден и за християндемократите, поради което те биха искали да видят канцлера Олаф Шолц редом с Риши Сунак в оказването на натиск върху САЩ. „С помощта на изтребителите украинските войници могат да подготвят бойното поле, като унищожат руските линии за снабдяване, складове за боеприпаси, товарни пунктове, железопътни линии, складове за гориво или логистични складове, както и радарни инсталации далеч зад фронтовата линия", твърди политикът от християндемократите в областта на отбраната Родерих Кисеветер. Това би разчистило терена за украинските сухопътни войски, които биха могли да подкрепят изтребителите в боя от въздуха. Те биха могли да се използват и срещу евтини и много ефективни плаващи бомби, които руските въоръжени сили започнаха да използват едва наскоро и срещу които, поради големия им обсег, е почти невъзможно да се защити украинската противовъздушна отбрана.

F-16 обаче имат един проблем, който Leopard няма, и това е известна чувствителност по отношение на рамковите условия. Шасито на самолета е крехко, поради което той трябва да излита и каца на добре подготвени писти - за разлика от МиГ-29, за който се твърди, че може да се спуска на почти всяко поле. Според Гресел импровизираните писти за излитане и кацане или дори магистрали в размирна Украйна все още не са подходящи за приземяване на F-16 - поне в момента.

Но за експерта този проблем по-скоро е второстепенен, докато първият приоритет би трябвало да бъде създаването на необходимата логистика: наред с други неща, обучение на техници, подходящи хангари, резервни части, материали за поддръжка. Всичко това струва много време, с което Украйна не разполага. Съответно натискът в дебата за F-16 бързо ще нарасне, включително и върху германския канцлер. „Германия трябва да приеме лидерската роля, която се изисква от нея, и да участва активно в коалицията за F-16", изисква Кисеветер. А за момента Риши Сунак демонстрира, че за това не са нужни собствени изтребители F-16. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
penkiler1415
преди 11 месеца
До: 0pk За имиджа на Ф16-има логика в имиджовата теория. Няма да изглежда добре в очите на бъдещите клиенти-като нас- ако руснаците започнат да ги свалят. Що се отнася до играта и прецаканите украинци, най прецакани ще бъдат руснаците. Както и да завърши конфликта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: 0pk Тази война показа и на слепите, че жужето-цар е голо, както и цялото му алкохолизирано и кално царство. Жалки сте и господарите ти и вие, копейкаджиите лузъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 11 месеца
До: 0pk не ми се прави на дебббил, какъвто си... ясно си намекнал че не им давата зада не претърпят имиджови щети .... а сега се извъртя като руска уличница и вече пееш че ще им дадът въпреки че ще има имиджови щети .... та чакам да видя тия имиджови щети, за които бръщолевиш и май няма да дочакам, както не дочаках превземането на Киев! ... та не може да пишеш през коментар квото ти дойде на момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
До: 0pk ... хехе ... "Проблемът ще бъде в имиджовите загуби" ... я кажи кое НАТОвско оружие има имиджови загуби в момента в Украйна ... бронираните Oshkosh ли , гаубиците М777 ли , ракетните установки HIMARS ли , танковете Leopard ли , непреодолимите Iris и Patriot ли , Stinger и Javelin ли , дроновете за разузнаване ли , дори каските и бронежилетките са в порядък по-добри от безаналоговите ... да не говорим че рашибозуците дори кубинките си получиха от поднебесната ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
0pk
преди 11 месеца
До: Импeраторът e да ве всички сме го зацепили вече - играта е прецакай украинчетата. Ако не мое да са у НАТО, ше бъде изгорена буферна зона наблъскана с полезен прах от уранови снаряди. Те и без това няма да има после кой да жиевее там, целта е да не го заселят opкитe. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Виждам, че си се запенил, но идея намаш за Ф16. Последните му разработки имат 2 огромни предимства - има страхотен радар, който хваща противника от 200 км, самолета стреля и обръща, а ракетите стигат и както висш военен се изрази "правят пилота герой на расия" изобщо без москалът да разбере откъде му е дошло. Кво ще свалят бе, тва са не са ти въздушните боеве отблизо отпреди половин век??! Аман от глупостите ви вгАзрожденски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 5
Импeраторът
преди 11 месеца
До: zelka007 те разработчиците на тези кинжали рязко са обявени в държавна измяна :D като много други разработвали извънземни оръжия за комическите войски на рашистите, които след унищожаването на НАТО в Украйна щяха да анексират Вселената ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 5
Импeраторът
преди 11 месеца
До: 0pk Не точно. Рашистите доказано чистят стара техника, нали? Ами защо си мислиш, че тези помощи, които се дават на украинците по 100-200-500 млн гущера са реално последен писък на модата. Примерно стигнерите от УСА, които им предадоха бяха на няколко десетилетия и после си подписаха договорче за попълване на дадените с нови. Зацепваш ли каква хитра е игра играят ЕС/НАТО. Говорим за страни в които унищожаването на старо оръжие не е евтино и много често се изпраща в трети страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 5
Импeраторът
преди 11 месеца
До: andy Я ти си от умните копейници. Я кажи точно кога свърша операцията, да видим какви са целите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
andy
преди 11 месеца
Докато им пратят старите таралясници, докато се научат(ако изобщо могат), СПО отдавна ще е приключила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още