IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработчици на хиперзвуковите руски ракети имат големи неприятности

Трима учени бяха арестувани преди дни по подозрение за държавна измяна

21:44 | 17.05.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Трима руски учени, които са работили върху хиперзвукова ракетна технология в Института по теоретична и приложна механика (ИТАМ), са изправени пред "много сериозни обвинения", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. Анатолий Маслов, Александър Шиплюк и Валерий Звегинцев бяха арестувани преди дни и срещу тях се води разследване за държавна измяна.

Подозренията се приемат с тревога в руската научна общност и учени се обърнаха с отворено писмо в защита на своите колеги. Според тях тримата са невинни, а разследването може да нанесе сериозни щети в научната общност на Русия.

"Ние познаваме и тримата като патриоти и хора, които не са способни да извършат това, за което разследващите органи ги подозират", е записано в писмото.

 Песков отбеляза, че е запознат с писмото, но случаят е в ръцете на службите за сигурност и те вършат своята работа.

Според публикация в руското издание Moscow Times обвиненията срещу Маслов са, че е споделил с Китай данни за технологията. Той заедно с Шиплюк вече са били арестувани през лятото на 2022 година. Изданието посочва, че Звегинцев е бил под домашен арест от 7 април.

През март 2018 година президентът Владимир Путин се похвали със своите хиперзвукови ракети, които са в състояние да преодолеят всяка система за въздушна отбрана. Но от началото на май украинските военни съобщиха за общо 7 свалени ракети "Кинжал", които са от този тип. Нещо повече - последните преди дни Киев съобщи, че е свалил залп от хиперзвукови ракети, което експерти оценяват като ефективна работа на системата за отбрана, а не щастлива случайност.

Маслов и Шиплюк са представили прототип на ракета "Кинжал" по време на конференция във Франция още през 2012 година, допълва Ройтерс. Колегите на тримата арестувани учени са категорични, че тяхната работа е дискутирана многократно на научни форуми в чужбина, но преди това проверявана от научната общност в страната, за да не съдържа чувствителна информация.

"При това положение ние не само се притесняваме за съдбата на нашите колеги, но и как ще продължим да работим", казват руските учени в отвореното си писмо до властите.

В него те припомнят ареста на друг техен колега - Дмитрий Колкер, също по подозрение за държавна измяна, въпреки напредналия рак на панкреаса, от който е страдал ученият. Той е починал два дни след ареста си през 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 10 месеца
Аре на претоплените манджи. И пак някой ще ми фъфли за унищожен "Кинжал", който пада върху целта почти отвесно. На прословутия Патриот РЛС не може да сканира на ъгли, по-големи от 70 градуса. Ако Патриотът е самотен, като този на киевското летище, той въобще не може да види "Кинжала", който му пада на главата, камо ли да го удари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Импeраторът
преди 10 месеца
До: zelka007 40 годишно ПВО не точно :D по-скоро 40 години подобрявано ПВО ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 13
evlogi
преди 10 месеца
До: penkiler1415 Ето ,ти например си глупав, и ние нямаме нищо против.Твое право си е.За разлика от кин,ефа, Бг е относително свободна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
penkiler1415
преди 10 месеца
До: wart Англосаксонците лъжат, мажат а руснаци и украинци се избиват. Приятелство с бомби не се постига но... всеки има право да е глупав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: sssaaa ... в понеделник сте в Киев , нема се косиш , следи картите на конашенко , не гледай по евроатлантическите сайтове , там лъжат гееююввете ... :))) ... в Бахмут напредвате , не остана ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 11
earth1225
преди 10 месеца
Съвсем е зле работата. Те ще вземат да си затрият и науката....Това да вземеш един учен - инженер разбиращ от флуиди, потоци и т.н. да го третираш така - зле е работата... .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 14
Lemon's
преди 10 месеца
Изключително примитивна нация са рашките алкохолоци, ето как възхваляват в песен инженерното чудо атомна бомба Сармат. Няма такива тапири.https://***.youtube.com/watch?v=hB8oGY2_gVM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 22
wart
преди 10 месеца
Това трябва да е новият стил на Американците - докато има наивни винаги можете да ги лъжете не напразно бившият Дър. Секретар М. Помпео казва ; "''' Ние Англосаксонците лъжем, мамим и крадем "'''' Всичко това да е лъжа не може да им се вярва за да им вярваш наивен и глупав трябва да си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 20
sssaaa
преди 10 месеца
Извинете. Исках да напиша че няма напредък на Украинците в Бахмут. Има такава на Рашките. На вас оставям да кажете 1 към 100 ли са загубите в жива сила или направо към 1000 да ги смятаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 24
sssaaa
преди 10 месеца
Както е тръгнало тая вечер няма да спите от превъзбуда. Относно Бахмут, вижте си актуализирана карта на войната от днес, напредък няма. Незнам Зелката какво ще обяснява след 6 дни, че голяма еуфория го беше обзема. Сега гледам пак се е надъхал нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още