IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка намира мястото си и на бойното поле в Украйна

Награден военен офицер е назначен за заместник-гуверньор на институцията

17:31 | 24.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският президент Владимир Путин все повече поставя икономиката на Русия на военна основа, откакто нахлу в Украйна. Централната банка също е включена в битката под ръководството на награден военен офицер, назначен за заместник-гуверньор, пише Bloomberg.

Ролята на Сергей Белов в известните като „полеви институции“, които ефективно канализират финансиране от държавния бюджет към бойните части, не привлича особено внимание. За разлика от гуверньора Елвира Набиулина и други висши служители, той не е под международни санкции.

52-годишният Белов стана заместник-гуверньор на Руската централна банка през май и ръководи полевите офиси заедно със системата за парично обращение. Завършил икономическата академия на министерство на отбраната, по-рано той е управлявал подразделението на централната банка в Севастопол – град на Кримския полуостров, който Путин анексира през 2014 г.

Няма скорошен прецедент длъжностно лице, отговарящо за военните функции на централната банка, да носи и граждански отговорности, посочва Николай Кротов, историк в сферата на финансите в Русия.

Управлявани от централната банка от името на министерство на отбраната, полевите институции извършват банкови трансакции, за да гарантират, че се заобикалят търговските кредитори и разкриването на държавни тайни. По закон те са военен клон, подчинен на военни правила.

Централната банка управлява почти 90 такива полеви офиса, които са назначени да работят близо до звената на първа линия. Те посрещат банкови нужди - от откриване на разплащателна сметка или обработка на теглене на пари до парични преводи и дори издаване на собствени разплащателни карти.

Макар че големи части от икономиката бяха привлечени в подкрепа на инвазията, централната банка се опита да се представи като бастион на технократи, фокусирани върху фината настройка на паричната политика в страна под обсада от безпрецедентни международни санкции.

„Назначаването на специалист с военен опит, който да отговаря за паричното обращение, изглежда отговаря на духа на времето“, коментира Олег Вюгин, бивш първи заместник-управител на Руската централна банка. „Сега в Русия е времето на онези от военната и охранителната среда – те имат определени възможности за успешна кариера в много граждански сектори“.

Жизненоважен елемент

Централната банка не е отговорила на искането за коментар. На пресконференция през април, попитана за полевите институции, Набиулина каза само, че те функционират по предназначение.

Неизвестният отдел, управляван преди Белов от главния счетоводител на централната банка, се превърна в жизненоважен елемент на военната икономика, докато Кремъл се опитва да убеди повече руснаци да се присъединят доброволно към битката, като предлага финансови стимули и облаги.

Обхватът на Белов се разшири с руската окупация на части от четири региона на Източна и Южна Украйна, след като правителствен указ тази година упълномощи полевите институции да боравят с бюджетни ресурси за жителите на териториите. През февруари той присъства на среща, проведена в окупирания град Мариупол, за предоставяне на финансови услуги.

През март долната камара на руския парламент прие проектозакон за прехвърляне на отговорността за изплащане на заплатите и надбавките на целия личен състав на въоръжените сили на полевите институции и кредитори, избрани от правителството, за да се гарантира сигурността на данните за военните.

Централната банка, под ръководството на Набиулина, се радва на завидна автономия в Русия и някога си спечели титлата „най-ортодоксалната“ в развиваща се Европа. След като тя се опита да подаде оставка след атаката на Русия срещу Украйна през февруари 2022 г., Путин я номинира за нов петгодишен мандат.

Горе-долу по същото време банката започна да се пренастройва към новата реалност. През март миналата година закупи спални чували, палатки и печки на дърва за своите полеви институции.

В рамките на седмици Белов, който ръководеше отдела за полеви институции от 2021 г. насам, бе повишен в ролята на заместник на Набиулина, но без да стане член с право на глас в борда на директорите, който взема решения относно паричната политика.

Издигането му беше знак за важността, която се придава на позицията, а също и символично заради това кого смени – Михаил Алексеев, банкер ветеран и бивш председател на руския филиал на италианската UniCredit, който стана обект на санкции от САЩ през април миналата година.

Военни заслуги

Официалната биография на Белов е оскъдна.

Родом от Тамбов, Южна Русия, той прекарва по-голямата част от кариерата си в централната банка, започвайки като „старши касиер“ в институциите на място. Награден е с орден за военна заслуга с президентски указ през 2009 г.

Времето на Белов в Крим след анексирането означава, че той е присъствал, когато Русия въведе рублата и изгради нова финансова система – професионален опит, който вероятно е полезен, тъй като Русия се стреми да погълне другите окупирани райони. Украйна е готова да започне контранастъпление с цел да си върне териториите.

Търсенето на пари в брой се е увеличило, след като Русия замени украинската гривна с рублата в тези области през януари, каза заместник-председателят на Руската централна банка Алексей Заботкин пред репортери на брифинг в понеделник.

Сергей Дубинин, шеф на централната банка на Русия от 1995 до 1998 г., описва полевите офиси като „посредник между отпуснатите бюджетни средства и действителните военни подразделения“. Въпреки че те поддържат тесни връзки с военните, той казва, че не може да си спомни банката да има заместник-управител с военен опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още