IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расте купът с пари в Москва, до който чуждестранните инвеститори не могат да стигнат

Дивиденти от акции, лихвени плащания по облигации и всичко друго, което западните инвеститори не са продали преди войната – част от средствата, заключени от санкциите

21:24 | 23.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Милиарди долари се трупат в Москва, отвъд досега на чуждестранните си собственици. Дивиденти от акции, лихвени плащания по облигации и всичко друго, което западните инвеститори не са продали преди войната – то е част от купчината с пари, заключена от санкциите, пише Bloomberg.

Всичко това са останки от връзките на Русия със света на международните финанси и още един маркер за нейната изолираност с влизането във втората година от войната ѝ срещу Украйна. По закон парите принадлежат на някои от най-големите инвестиционни къщи като JPMorgan Asset Management и Schroders, но в частни разговори мнозина признават, че нямат надежда да си върнат средствата. Или поне не докато Владимир Путин управлява.

„Пишете го нула, трябва да го забравите“, казва Тим Лов от GAM Investment Management, който притежава руски акции като част от фонд за активи от развиващи се икономики. „Пазарът още е там, но когато стане дума за репатриране на дивиденти или достъп до основната ценна книга, всичко се свежда до санкции“, допълва той.

В разговори мениджърите на активи говорят за проблема с известно раздразнение и мнозина не искат да признаят официално за това, че притежават руски активи, докато тече войната. Освен ако не са готови да изпитат границите на санкциите, не могат да направят нищо с тези пари.

По време на пресконференция този месец гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина отказа да разкрие колко пари има в специалните банкови сметки на нерезиденти, известни като Тип С, но заяви, че обемът продължава да расте.

„Интерфакс“ съобщи през ноември, че тези сметки съдържат над 280 млрд. рубли (3,7 млрд. долара), позовавайки се на регулаторни източници. От централната банка са отказали да коментират.

Преди войната чуждестранните инвестиции в Русия бяха значителни, в размер на около 150 млрд. долара под формата на акции и държавни облигации, показват данни на Руската фондова борса и централната банка.

Мениджърите на активи се отказаха от руските си фондове, но някои все още изчисляват теоретична стойност за това колко биха стрували активите за клиентите им.

Така например инвестиционният тръст на JPMorgan Asset Management за Европа, Близкия изток и Африка съобщи на клиенти, че руските компании, които държи, продължават да изплащат дивидент, като приблизително 7,6 млн. долара са замразени по сметки Тип С към 4 януари. Въпреки това от там подчертават, че до парите няма достъп.

Друг мениджър на активи, East Capital, посочва, че има 13 млн. евро в специални сметки към февруари.

„Трябва да сме предпазливи за това какво можем да кажем на нашите клиенти“, казва Александра Морис, инвестиционен директор на норвежкия мениджър на активи Skagen AS. „Можем да им покажем сегашните стойности, но е малко вероятно да получим достъп до тях, всъщност те могат да бъдат конфискувани във всеки един ден“, допълва тя.

По думите на Морис Skagen държи 9% от фонда си за развиващи се пазари в руски акции, преди да започне инвазията.

Отписване до нулата

Някои фонд мениджъри имат надежди, макар и резервирани, за възстановяване на част от парите си. В доклад от декември от East Capital посочват, че според тях още има стойност в по-голямата част от притежанията в портфолиото им, защото знаят, че те „генерират свободен паричен поток и изплащат дивидент“. От компанията посочват обаче, че са отписали активите си до нула.

Междувременно, други предприемат правни мерки, за да възстановят макар и само частица от парите си. Григорий Мариничев, партньор в адвокатската кантора Morgan Lewis & Bockius в Ню Йорк, казва, че е разговарял с клиенти, готови да потърсят технически вратички, от които да се възползват.

Едната възможност е многоетапни трансфери на парите до сходни сметки, държани от инвеститори, които Русия не класифицира като „неприятелски“. Друга е обръщането на С-сметките в пакети ценни книжа, които могат да бъдат продадени на инвеститори, необвързани със санкции, коментира той.

„Всички тези опции ще включват значителни отписвания“, посочва Маринчев и допълва: „Но нещо е по-добре от нищо“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
doba
преди 1 година
Импе, има ли шанс да вземеш някоя и друга копейка от акциите ти?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още