IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската средна класа усеща болезнено последиците от войната

Марки като Adidas, H&M или Hugo Boss се оттеглиха от Русия. Заместват ги ментета или руски варианти

15:52 | 20.02.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Вместо изтеглилата се през 2022 г. Starbucks има имитатор - Stars Coffee. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Вместо изтеглилата се през 2022 г. Starbucks има имитатор - Stars Coffee. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Една година след началото на войната срещу Украйна хората в Русия все по-често забелязват последствията от нея в собствените си магазини. По данни на Руската асоциация за търговия на дребно през 2022 г. руснаците са купили с 5% по-малко хранителни продукти, отколкото година по-рано. Това се потвърждава и от проучване, проведено от държавния институт за изследване на общественото мнение ВЦИОМ (Всероссийский центр изучения общественного мнения), в което 35% от анкетираните заявяват, че ще им се наложи да намалят покупките на хранителни продукти.

В търговския център „Павелецкая плаза" на московската гара Павелецкий в Деня на влюбените е доста спокойно. В ресторантите и магазините на новата многоетажна сграда се разхождат само няколко клиенти. И все пак не всичко е изчезнало от витрините заради санкциите. Сред марковите магазини са магазинът за дрехи Lacoste, магазинът на Apple и този на Samsung. И двата магазина за техника предлагат пълната гама продукти, въпреки че компаниите обявиха изтеглянето си от Русия през миналата пролет, пише в свой анализ германската n-tv. 

Особено когато става въпрос за компютърна техника, сивият внос работи много добре. Наскоро руските медии съобщиха, че след първоначалните проблеми с вноса сега в складовете са се натрупали повече от един милион преносими компютри - и продавачите вече са принудени да ги продават на безценица, за да се отърват от тях.

Турските фирми правят възможен вноса 

Заобикалянето на санкциите - често с помощта на турски компании - е лесно постигнато и за някои други маркови стоки. Маратонки Reebok се продават под логото на компанията Sneaker Box в „Павелецкая плаза". Магазинът на Adidas в съседство, разбира се, е затворен. Подобно на много други компании, производителят на спортни стоки от Херцогенаурах се оттегли от руския пазар. Това се отнася и за Hugo Boss, H&M, Uniqlo и други модни марки. Тези, които искат да обзаведат дома си в Русия, сега трябва да го направят без Obi и Ikea; тези, които спортуват, вече не могат да се запасят в Decathlon; а тези, които се нуждаят от нов автомобил, вече имат избор само между Lada и 13 китайски автомобилни марки.

В много области ментета са заменили оригинала. Вместо Coca-Cola сега има Dobry-Cola, а вместо McDonalds - руската собствена марка „Вкусно и точка“. В случая с инструментите, след оттеглянето на Bosch и Makita руският пазар е залят от нискокачествени китайски фалшификати. 

Последна актуализация: 15:52 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 6
sando1
преди 1 година
До: v_tinУшанка, след като такава скъпотия в ГФР-то, а евтинийка в Говнянск, защо още се мъчиш в тоя прогнил запад? А и както викаш всичко имало в Сесерето. Взимай куфара, самолета и някак си по достоверен ще изглеждаш като пишеш от руските блата. Сега как да ти повярва човек?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: doba и аз това казах... както виждаш Унгария е най зле :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: khao: https://capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/02/19/4445014_receptata_za_hranitelnata_inflaciia_v_evropa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: doba всички без нас и унгария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
doba
преди 1 година
До: khao: то щото има дръжава в ЕС, къде цъфти и върже :) Дай поне една?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 34
khao
преди 1 година
До: doba добре дошъл в дърава управлявана от руски проксита и продажници... на всякъде където са те е по-зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 23
doba
преди 1 година
То и в БГ стана по-кофти положението, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 55
Solar Power
преди 1 година
До: v_tin: Стига лъга тока падна на 30 стинки за бизнеса :) В Германия положението си е много добре бях преди 2 седмици там. Цената на газа е по евтина от преди войната. Виж борсите.Сега ще ми зададеш въпроса защо тук е по скъпя ? Ами елементарно уотсън ! Защото тук все още е пълно с руски баклуци които се опитват да движат икономиката ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 47
khao
преди 1 година
До: v_tin такива статии, оклкото щеш... пуснали сте още преди началото на войната, сега че нямат нищо общо със истината е друга тема, но статии има и не виждам в какво се оплакваш... даже инвестора редовно препечатват такива!Така е като няма адидас, имаше китайски кецове... живели сме го тоя скотски живот, ама ако имаш адидас... си бассии гъзарааа, а и некак си не ти излизат мазоли и не се късат на 3тия месец!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 47
v_tin
преди 1 година
Като няма адидас, ще има габридас, като няма пума ще има гума. Мисля че дори и инвестора беше пускал статия че 78% от чуждестранните компании си работят спокойно. Иска ми се да видя статия какво е според вас положението в германия, защото според мен никак не е розово. И нямам предвид че моят цена на тока стана с 34% по висока, на колеги с газ с 50%- нагоре е всичко. Но някога може би ще видя една такава статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още