IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco се оттегли от Русия, но продуктите ѝ все още циркулират на сивия пазар там

Страната е намерила начин да заобиколи западните санкции и да си набавя необходимото оборудване

17:27 | 15.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Седмици след като Москва започна инвазията си в Украйна, технологичният гигант Cisco Systems спря всички продажби на своя хардуер в Русия, а Вашингтон наложи серия от санкции срещу страната, включително ограничавайки продажбите на оборудване на Cisco.

Докато войната наближава първата си годишнина, същото оборудване все още лесно може да се намери при редица търговци на дребно в Москва. То се доставя от мрежа от доставчици на трети страни от места като Турция и Азия, които работят без позволението на Cisco и до голяма степен са извън обсега на американските правоприлагащи органи, пише Wall Street Journal.

САЩ упрекнаха страни като Турция и Китай, че снабдяват Русия с оборудване, което подпомага военните усилия на Москва или смекчава удара от западните санкции. Но западните стоки, макар и силно ограничени, все още попадат в Русия.

Проследяването на това как продуктите на Cisco все още влизат в страната, помага да се види колко трудно е икономическото изолиране на Русия.

От март до ноември Русия е внесла стоки за 12,4 млрд. долара, които подлежат на санкции или забрани за износ, включително вид телекомуникационно оборудване, което Cisco предоставя, сочи анализ на митнически данни от 31 страни, направен от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

От август до края на декември оборудване на Cisco за 27,5 млн. долара е изнесено в Русия, показват данните на руските митници, събрани и продадени от базиран в Китай доставчик на информация, допълва WSJ. Информацията за някои доставчици на Cisco и купувачи е проверена допълнително от база данни, предоставена от C4ADS, базирана във Вашингтон организация с нестопанска цел, която е специализирана в идентифицирането на заплахи за националната сигурност.

„Всичко, което преминава, има значение“, коментира Том Кийтинг, директор на Центъра за финансови престъпления и изследвания на сигурността към Royal United Services Institute, британски мозъчен тръст. „Предизвикателството, пред което Западът е изправен през 2023 г., е как да накара трети страни, които нямат режими на санкции... да спрат това“, допълва той.

Говорителка на Cisco посочва, че компанията е спряла да прави бизнес в Русия през март и е започнала да прекратява операциите си там в края на юни. Фирмата е преустановила дейността си с всички партньори и дистрибутори на Cisco в Русия и Беларус.

По думите на говорителката всяко оборудване на Cisco, което в момента се намира в Русия, е фалшиво или е било изпратено там от посредници трети страни без разрешението на компанията. Гигантът ще предприеме действия срещу всякакви продажби в Русия от свои оторизирани партньори, които установи, допълва тя.

Cisco твърди, че екипът за защита на марката се опитва да се справи с подобни трансакции по целия свят, като търси необичайни дейности по резервиране на поръчки, следи разузнавателна информация с отворен код и работи с митническите власти.

„Борбата с работата на сивия пазар е предизвикателство пред цялата технологична индустрия“, коментира говорителката.

Cisco е една от стотиците западни фирми, които доставяха продукти на руски клиенти, преди да спрат внезапно тази дейност след инвазията. Сега износителите се нуждаят от лиценз от американското правителство, за да продават компоненти на Cisco в Русия. Тези лицензи се предоставят при много специфични обстоятелства, например за хуманитарни цели.

Съединените щати могат да преследват чуждестранни компании и лица, които продават или обслужват с американски продукти, подлежащи на експортен контрол. Но много от тези субекти до голяма степен са извън обсега на каквото и да е реално принудително действие, особено ако не присъстват в САЩ.

Последна актуализация: 17:27 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Странно. Мислех се, че индустрията на РФ си е самодостатъчна и само ЕС страда от санкциите. Все пак, това оборудване се продава на РФ от Китай и Турция на по-ниски цени от които РФ е купувала от САЩ. Нали така, копейници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още