IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири банки и още енергетика - какво се обсъжда в 10-ия пакет санкции срещу Русия

Credit Suisse блокира руски активи на стойност 19 млрд. долара

16:18 | 13.02.23 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Още четири руски банки могат да попаднат в "черния" списък на ЕС, съобщава европейското издание Politico по повод дискусиите около 10-ия пакет санкции на общността срещу Русия. Източници на изданието твърдят, че под ударите на Брюксел вероятно ще попадне и най-голямата частна банка в Русия - "Алфа Банк", чийто собственик е Михаил Фридман.

Подробности около ограниченията в този пакет още не са изготвени, но на високо ниво са договорени насоките, пише Bloomberg. Възможно е част от тях да се променят, тъй като е нужна подкрепата на всички държави от общността. Мерките ще започнат да се дискутират от представителите на държавите членки в Брюксел в сряда (15 февруари), а очакванията са ЕК да представи пакета на 24 февруари - година след началото на пълномащабната война в Украйна.

Politico посочва, че в забранителните списъци ще бъдат добавени още стоки, чийто износ ще бъде забранен, включително и камиони и трактори, както и на техника и електронни компоненти. Засега не е ясно дали диамантите ще бъдат включени в ограниченията. През януари Белгия даде сигнали, че може да ограничи търговията с "кървавите" диаманти от Русия, но поиска ангажимент и на целия свят в тази мярка.

По отношение на енергетиката много малко вероятно е ЕС да наложи санкции срещу "Росатом" или други представители на руския ядрен сектор. Причината е силната съпротива на Унгария. България също даде индикация, че ще наложи вето на подобна мярка, макар и експерти да вярват, че ядреният сектор може да се справи и без "Росатом". В Агенцията за ядрено регулиране обаче смятат санкции срещу руския удрен сектор за катастрофални за България.

Украйна санкционира редица руски ядрени компании като наказание за окупирането на Запорожката АЕЦ, както и заради действията на руските военни срещу служителите в централата и депортирането на техни близки и деца в Русия.

Очаква се ЕС обаче да наложи забрана на вноса на каучук и битум (петролни продукти) от Русия, както и недопускане на руснаци да заемат длъжности в бордовете на компании, част от критичната инфраструктура на Европа, включително и на компании, управляващи енергийните мрежи или газови компании.

Има данни, че ЕС ще санкционира и фирма със седалище в Дубай, която подпомага износа на руски петрол, заобикаляйки санкциите, сочат още източниците на Politico. Информация за нарушението е дала една от държавите в общността, която се опасява от растящия капацитет за износ на Русия. Но се очаква "корабните" нации в ЕС да се противопоставят на мярката.

По предложение на Франция, Германия, Полша и Прибалтийските републики ЕК готви и ограничения срещу 130 физически лица, сред които военни и чиновници, назначени в окупираните територии, журналисти от пропагандистки канали (като RT например), както и свързани с ЧВК "Вагнер" лица.

Междувременно по информация на Sonntagszeitung швейцарската банка Credit Suisse е замразила руски активи на стойност 17,6 млрд. швейцарски франка (19 млрд. долара). Това е около 1/3 от руските активи в Швейцария, допълва изданието. От началото на войната в Украйна швейцарското правителство е блокирало активи за 7,5 млрд. франка на физически и юридически лица от Русия и Беларус. Заради европейските санкции са иззети и 15 имота.

Швейцарските банки са длъжни да докладват за депозити на руски граждани, които не попадат в санкционните списъци, на стойност над 100 хил. франка. Правителството на страната препоръчва на банковия сектор да не приема нови средства от Русия над тази сума.

По данни на Министерството на икономиката на Швейцария към средата на ноември 7500 руски бизнесмени държат малко над 46 млрд. франка в страната, допълва и Finews. Част от тези бизнесмени не са под санкции на Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Импeраторът
преди 1 година
Спокойно, на тях тракторите, които имат са им достатъчни. РФ е най-великата страна и няма нужда от нашите продукти - руснаците са си самодостатъчни. Няма страшно, братя копейници. А пък и ако много им се прииска на русанаците са си купят нещо от Франция например - капват се на танка и след седмица са в Париж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още