IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия започва кампания срещу "руските кървави диаманти"

Руските необработени диаманти може да попаднат в 10-я пакет със санкции на ЕС

12:57 | 29.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

"Руските диаманти са "кървави диаманти", коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред Politico. Неговото изявление показва обрат в позициите на Белгия, която дълго време се противопоставя на забраната за търговия с руски диаманти, защото това би навредило на интересите на гр. Антверпен.

Ограниченията пред руската диамантена индустрия далеч няма да доведат до свиване в приходите в бюджета на Русия, както за енергийната индустрия, но диамантите са символ, пише европейското издание. В ЕС сега се подготвя десетия пакет със санкции срещу Русия заради войната в Украйна и очакванията са, че диамантите могат да попаднат в него.

Заради ограниченията търговията с руски диаманти в Антверпен вече се свива, а руската "Алросса" започна да изпраща своите промишлени диаманти на изток и да ги връща на европейския пазар шлифовани и желани. Белгия обаче е решила да направи достъпът на руските диаманти на западните пазари невъзможен. Де Кроо коментира, че работи активно със своите партньори в тази насока.

Източници на Politico потвърждават, че Брюксел иска да създаде "непробиваема" система за проследяване на диаманти. Тя трябва да осигури прозрачност на пазара и да помогне на борбата с "кървавите диаманти". Войната в Украйна дава нужния импулс за това.

"Кървави диаманти" са термин, с който се обозначават ценните камъни, идващи от конфликтни държави в Африка - Ангола,  Либерия, Сиера Леоне и т.н. Приходите от тях се използват, за да финансират военните действия. С резолюцията, приета на Световния контрес на диамантите през 2000 година, провел се в Антверпен, диамантената индустрия опитва да блокират индивиудалните продажби на диаманти от конфликтни зони чрез система от сертификати.

Европа и САЩ купуват около 70% от нешлифованите диаманти, посочва Politico. На тази база пазарът може да даде много ясен отпор срещу търговията с "кървавите диаманти", коментират белгийците.

В Белгия вече се чуват критики към правителството, което досега отказа да допусне санкции срещу руските диаманти. Де Кроо обаче иска международен отговор, а не белгийска забрана. В индустрията го подкрепят - санкциите не са решението смята Том Нейс от Световния диамантен център в Антверпен. За него отговорът е международна мрежа от пълната прозрачност и стандарти за търговията с диамантите.

Такъв международен отговор ще бъде много по-успешен от ограниченията, въведени в момента от САЩ.  

В Белгия се съмняват, че ще успеят да направят това, но опозицията е категорична че ще подкрепи Де Кроо в усилията. Въпреки критиките, едва ли руските диаманти ще доведат до сътресения в крехката управляваща коалиция в страната, допълва още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 29.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още