IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диамантената индустрия в Антверпен се обръща срещу потенциалната забрана на руски диаманти

Бизнесът в белгийския град твърди, че подобно ембарго ще доведе до загуба на 10 хил. работни места

13:29 | 28.09.22 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images

Докато Европейската комисия обмисля да добави руските диаманти към нов пакет санкции, белгийската диамантена индустрия изразява опасения за огромни загуби на работни места.

На въпрос на EUobserver дали той лично би купил руски диамант за приятелката си лобист от диамантения квартал в Антверпен дълго време се двоуми.

Но докато Европейският съюз готви почти пълно ембарго върху диамантите от Русия заради войната в Украйна, говорителят от Антверпен казва: „В крайна сметка – да, бих купил руски диамант, макар че знам откъде е дошъл“.

Лично той би го направил, за да „защити“ работните места на хората в Антверпен и в бедните руски региони, казва Том Нейс, говорител на Antwerp World Diamond Centre (AWDC).

Центърът е срещу забраната на ЕС, добавя Нейс, защото Близкият изток и Азия ще посрещнат Русия „с отворени обятия“, за да продава диамантите си там.

Белгийски дипломати изразиха подобни възражения в предишни преговори на ЕС по санкциите срещу Русия.

Подкрепата на Белгия е жизненоважна, тъй като Diamond Square Mile в Антверпен е най-големият в света и единственият важен търговски център в Европа, който управлява до една трета от износа на Русия.

Забраната ще остави 10 хил. души без работа в Антверпен, показват оценки на AWDC.

Въпреки това белгийският премиер Александър де Кроо публично е заявявал, че няма да наложи вето върху забрана, ако има огромна подкрепа за такава в ЕС.

А белгийски представители казват за EUobserver в понеделник (26 септември), че „нищо не се е променило“ в позицията на Де Кроо, докато мнозинството в ЕС трупа инерция.

Ирландия, Полша и Прибалтийските страни засилиха призивите си за забрана на диамантите като реакция на плана на Русия да анексира Източна Украйна.

Очаква се Европейската комисия да предложи забрана от ЕС на „неиндустриални“ руски диаманти (което покрива по-голямата част от износа) през следващите няколко дни, след като е разговаряла с всички 27 столици през уикенда, за да провери накъде духа вятърът.

Предложението „е на масата. Мнозинството го иска в новия пакет санкции и белгийците казаха, че няма да наложат вето по него“, казва европейски дипломат.

„Няма яростна опозиция [от Белгия]”, казва друг допломат.

Руският износ на диаманти е на стойност 4 млрд. евро годишно – капка в морето от петролни приходи на Кремъл.

Но ако влиянието на забраната върху Русия е по-скоро символично, то ще предизвика истински земетръс на световните пазари на диаманти, очаква AWDC.

Русия може да измести диамантите си от Антверпен към Дубай или Индия „за една нощ“ и може никога да не се върнат в Европа, казва Нейс.

Световният пазар на диаманти е като никой друг, тъй като „всички петкаратови диаманти, обработени за една година в цял свят, се събират в една баскетболна топка“, казва той.

„Това е продуктът с най-концентрирана висока стойност на планетата, лесен за пренасяне в джоба ви, докато летите със самолет. Не е като петролът или въглищата“, добавя той.

Пренасочването към Близкия изток или Азия ще върне и реформи в индустрията обратно „към Средновековието“, тъй като Антверпен има най-добрия режим срещу прането на пари в света, твърди Нейс.

Кървави диаманти?

AWDC предпочита многостранен вместо европейски подход, който оставя решението дали да купуват руски диаманти, или не, в ръцете на потребителите.

Но на въпрос колко лесно е за купувачите в Антверпен в момента да разберат дали диамантът на годежния пръстен, който купуват, е руски, Нейс казва, че обработените диаманти са по-трудни за проследяване от необработените.

„Можете да попитате. И ако продавачът има сертификат, тогава ще знаете“, казва той.

На въпрос дали е справедливо руските диаманти да бъдат наречени „кървави“, по аналогия на известния филм за Африка, Нейс казва, че предпочитаният от индустрията термин за подобни скъпоценни камъни са „конфликтни диаманти“.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски призовава Белгия и Антверпен да поставят морала на първо място още от март.

Европейски дипломат от лагера в подкрепа на забраната отхвърля аргумента на AWDC.

„Можете да кажете същото за санкциите върху всеки руски икономически сектор – че няма да спрат войната и че ще струват работни места“, казва той.

„Прицелването в руските луксозни стоки може да е символично, но именно от такъв политически символизъм се нуждаем, защото той влиза в главите на руския елит“, добавя той.

„Антверпен трябва да напише домашното си, ако иска да има жизнеспособен бизнес в бъдеще“, казва друг дипломат от ЕС. „От негов собствен интерес, в дългосрочен план, е да обърне гръб на Русия“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още