IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco се оттегли от Русия, но продуктите ѝ все още циркулират на сивия пазар там

Страната е намерила начин да заобиколи западните санкции и да си набавя необходимото оборудване

17:27 | 15.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турция и Китай заявиха, че не са страна по западните санкции и позволяват на компаниите да продават стоки в Русия. Междувременно Москва включи оборудването на Cisco в някои санкционирани западни продукти, които позволява на посредниците да внасят в Русия – система, наречена „паралелен внос“. Други продукти от този списък са автомобили Lexus и BMW, конструктори Lego и техника на Apple.

Поръчките на Cisco, включени в събраните от Китай митнически данни, включват покупки на мрежови комутатори, комуникационни кабели, рутери и компютърни компоненти. Сред тях попадат големи покупки, включително поръчка за 2,6 млн. долара, и малки, като такава за 13,58 долара.

CompTek, базиран в Москва дистрибутор на ИТ оборудване, посочва на уебсайта си, че поддържа голям склад с оборудване на Cisco и предлага пълна селекция от продуктите на компанията онлайн. „Изненадващо, все още имаме оборудване на Cisco на склад“, пише на уебсайта през юни, докато тече рекламна кампания за разпродажба на продуктите на гиганта.

Мениджър по продажбите на CompTek, с когото са се свързали от Wall Street Journal този месец, е заявил, че оборудването на Cisco „все още идва“, но наличността зависи от конкретния продукт. Говорител на CompTek не е открит за коментар.

Cisco твърди, че споразумението за дистрибуция с CompTek е прекратено още през март.

Според базата данни на митниците, разгледана от WSJ, CompTek е купила част от продуктите на Cisco от базираната в Хонконг Pixel Devices и от тайландския ИТ дистрибутор RBW Lab. Pixel Devices посочва, че не може да разкрие подробности за продажбите до своите клиенти, но че не е в търговски отношения с CompTek. RBW не е отговорила на запитването за коментар.

Сред най-големите доставчици на оборудване на Cisco за периода, обхванат от китайската база данни, е базирана в Истанбул компания, наречена Ervacan Makina Ekipmanlari ve Sanay Tedarik. Cisco твърди, че никога не е имала никакви отношения с нея.

Уебсайтът на Ervacan я описва като компания за продажба на части за локомотиви. Представител на компанията, с когото изданието се е свързало по телефона, коментира, че продава оборудване на Cisco, но не е правила продажби към Русия след влизането в сила на западните санкции. При по-късно обаждане същият служител коментира, че компанията продава само части за локомотиви. Той не е отговорил на по-нататъшните опити за искане на коментар.

Малко по-малко от половината от стойността на поръчките за пет месеца, вписани в базата данни, събрана в Китай, идва от базирана в Москва компания, наречена Eastern Trade. Базата данни показва, че доставчиците на Eastern Trade са били предимно китайски и турски.

Eastern Trade е регистрирана на 13 април според руския корпоративен регистър. Компанията няма уебсайт, нито посочен телефонен номер. Нейният главен изпълнителен директор и единствен акционер не е открит за коментар.

Други големи руски купувачи на оборудване на Cisco включват Nag LLC, която се определя като онлайн ИТ мегамагазин, който посочва за свои основни клиенти големите руски енергийни компании, разузнавателната агенция ФСБ и няколко други правителствени отдела.

Търговец в Nag твърди, че компанията продава оборудване на Cisco, но посочва, че не знае кога и откъде е пристигнало то. Представител на компанията не е отговорил на запитванията за коментар по темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
Импeраторът
преди 1 година
Странно. Мислех се, че индустрията на РФ си е самодостатъчна и само ЕС страда от санкциите. Все пак, това оборудване се продава на РФ от Китай и Турция на по-ниски цени от които РФ е купувала от САЩ. Нали така, копейници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още