IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската средна класа усеща болезнено последиците от войната

Марки като Adidas, H&M или Hugo Boss се оттеглиха от Русия. Заместват ги ментета или руски варианти

15:52 | 20.02.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Вместо изтеглилата се през 2022 г. Starbucks има имитатор - Stars Coffee. Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Вместо изтеглилата се през 2022 г. Starbucks има имитатор - Stars Coffee. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Средната класа в градовете страда най-много

От друга страна, цените са се повишили значително. Официално инфлацията бе 12% през 2022 г., но руският финансов експерт Максим Кваша е убеден, че тя е била по-висока. При изчисляването по-скъпите и по-качествени стоки са били заменени от евтини продукти, казва той. 

По-беден избор при по-високи цени - така вижда положението за руските потребители и икономистът Наталия Субаревич. 

„Градската образована средна класа страда най-много от тази криза", казва тя. Докато групите с най-ниски доходи са поне донякъде облекчени от увеличението на пенсиите и социалните помощи за семействата с ниски доходи, средната класа трябва сама да се справя с обезценяването на рублата и спада на реалните доходи. Много сектори - от дърводобивната, въгледобивната и стоманодобивната промишленост до производството на автомобили и сектора на услугите - се борят със значителни спадове“, казва Субаревич.

42-годишният Юри е пример за това развитие. До края на годината той е бил брокер на недвижими имоти, но от месеци не е продал нищо. „Пазарът е мъртъв", казва той. Сега Юри изкарва парите си като таксиметров шофьор. „Но ако наистина искам да се издържам от това, трябва да седя зад волана по 12-14 часа на ден, което е невъзможно", оплаква се той. 

Таванът на цените на петрола изпразва държавната хазна

На хоризонта се задават още проблеми: ценовата спирачка на руския петрол, която е в сила от декември, дава резултат. Цената на руския петрол „Уралс“ сега се търгува с 40% отстъпка спрямо цената на северноморския Брент и в момента струва около 50 долара за барел (159 литра). За настоящата година правителството всъщност очакваше средна цена от 70 долара.

Поради това през януари руският бюджет показа рекорден дефицит в размер на равностойността на 23 млрд. евро. Сумата вече отговаря на 60% от очаквания дефицит за цялата година. Москва се опитва да стабилизира цената на петрола със заплахи. 

„Както вече беше заявено, няма да продаваме петрол на тези, които пряко или косвено използват принципа за ограничаване на цените. Ето защо от март Русия доброволно ще намали производството си с 500 хил. барела на ден", обяви в средата на февруари заместник-ръководителят на правителството Александър Новак. Но според вестник „Комерсант" това може да предизвика загуба на приходи в размер на 39 млрд. евро - и то докато войната срещу Украйна коства огромни разходи всеки ден.

Puma преустанови дейността си в Русия през 2022 г. Като част от икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, редица международни марки обявиха спиране, ограничаване или закриване на дейността си в Русия. Снимка: . EPA/MAXIM SHIPENKOV  MOSCOW Puma преустанови дейността си в Русия през 2022 г. Като част от икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, редица международни марки обявиха спиране, ограничаване или закриване на дейността си в Русия. Снимка: . EPA/MAXIM SHIPENKOV MOSCOW

Корпорациите трябва да плащат

Неотдавна централната банка трябваше да продаде част от останалите си златни и валутни резерви, за да покрие бюджетния дефицит. Правителството обаче все по-често се замисля да поиска от предприемачите да платят своя дан. Официално досега се говореше за „доброволен" данък за големите корпорации - с изключение на петролния и газовия сектор.

Но говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вече предупреди, че „взаимодействието между ръководството на страната и бизнеса, между правителството и бизнеса не е еднопосочна улица". Новите данъци вероятно ще отслабят допълнително икономиката.

Фактът, че Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка смекчиха прогнозите си за рецесия в Русия, е малка утеха. От началото на войната брутният вътрешен продукт вече не показва икономическата сила на Русия и способността ѝ да генерира доходи за своите граждани, казва финансовият експерт Кваша. Той просто показва способността да се продължи да се води война. Защото оръжейните заводи стават все по-важни; те са единствените в страната, които работят с пълен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 6
sando1
преди 1 година
До: v_tinУшанка, след като такава скъпотия в ГФР-то, а евтинийка в Говнянск, защо още се мъчиш в тоя прогнил запад? А и както викаш всичко имало в Сесерето. Взимай куфара, самолета и някак си по достоверен ще изглеждаш като пишеш от руските блата. Сега как да ти повярва човек?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: doba и аз това казах... както виждаш Унгария е най зле :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
doba
преди 1 година
До: khao: https://capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2023/02/19/4445014_receptata_za_hranitelnata_inflaciia_v_evropa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: doba всички без нас и унгария...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 8
doba
преди 1 година
До: khao: то щото има дръжава в ЕС, къде цъфти и върже :) Дай поне една?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 34
khao
преди 1 година
До: doba добре дошъл в дърава управлявана от руски проксита и продажници... на всякъде където са те е по-зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 23
doba
преди 1 година
То и в БГ стана по-кофти положението, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 55
Solar Power
преди 1 година
До: v_tin: Стига лъга тока падна на 30 стинки за бизнеса :) В Германия положението си е много добре бях преди 2 седмици там. Цената на газа е по евтина от преди войната. Виж борсите.Сега ще ми зададеш въпроса защо тук е по скъпя ? Ами елементарно уотсън ! Защото тук все още е пълно с руски баклуци които се опитват да движат икономиката ни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 47
khao
преди 1 година
До: v_tin такива статии, оклкото щеш... пуснали сте още преди началото на войната, сега че нямат нищо общо със истината е друга тема, но статии има и не виждам в какво се оплакваш... даже инвестора редовно препечатват такива!Така е като няма адидас, имаше китайски кецове... живели сме го тоя скотски живот, ама ако имаш адидас... си бассии гъзарааа, а и некак си не ти излизат мазоли и не се късат на 3тия месец!! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 47
v_tin
преди 1 година
Като няма адидас, ще има габридас, като няма пума ще има гума. Мисля че дори и инвестора беше пускал статия че 78% от чуждестранните компании си работят спокойно. Иска ми се да видя статия какво е според вас положението в германия, защото според мен никак не е розово. И нямам предвид че моят цена на тока стана с 34% по висока, на колеги с газ с 50%- нагоре е всичко. Но някога може би ще видя една такава статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още