IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин иска по-силна рубла, за да подкрепи бюджета

Дори не знаех за съществуването на Balticconnector, коментира руският президент по повод подозренията, че Русия има общо с инцидента

20:52 | 13.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Москва се нуждае от "малко по-силна рубла", заради  нуждите на държавния бюджет, разказа пред журналисти в Киргизстан руският президент Владимир Путин, цитиран от Bloomberg. Путин обясни, че иманно това е причината да бъде върнат частично капиталовият контрол. Мярката е "резултат на компромис" и е съгласувана с централната банка, правителството и президентската администрация, обясни още той.

Путин е в Киргизстан за срещата на страните от ОНД (част от бившите социалистически републики в състава на СССР). През седмицата стана ясно, че е подписал указ, по силата на който част от големите износители трябва да продават част от приходите си в чужда валута на местния валутен пазар. Мярката засяга компании от 43 сектора, сред които и енергийни компании и производители на селскостопанска продукция.

По време на брифинга си руският президент коментира, че руските компании предпочитат да задържат част от приходите си в чужбина, а в същото време обемът на вноса расте и желанието да се държат пари в чужбина се увеличава, каза Путин.

"Това положение определено трябва да бъде подобрено по някакъв начин", допълни той.

С връщането на капиталовия контрол руските компании не само ще трябва да продават валутните си резерви, но ще трябва да съобщават за своите валутни трансакции на властите.

Действието на властите беше изненадващо и беше наложено с незабавен ефект, за да бъде стабилизиран курса на рублата. Руската рубла отново премина нивото от 100 за долар на фона на растящите публични разходи на Русия заради войната в Украйна.

Според новите правила компаниите трябва да върнат най-малко 80% от приходите си от чужбина и да продадат най-малко 90% от тях на валутния пазар в Русия.

По време на брифинга руският президент отхвъли и всички коментари, че Русия може да е замесена в инцидента с газопровода Balticconnector между Финландия и Естония. "Дори не знаех за неговото съществуване - много е малък", каза Путин и предположи, че има много други причини за теча по тръбите - земетресение или корабна котва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 0
baybay11
преди 6 месеца
''кримнаш'' и ''украйнанаша''- кога ядохтИ кюФтетата, не рИвахтИ, сега е време да рИветИ, хахахаахахаха;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
baybay11
преди 6 месеца
Хахахахахахахаах;0 Нямали никакви последици санкциите на ЕС относно забраната за изнасяне на евро в русия, а;0 Много руски фирми тъкаха на 2 стана, но сега ***//лер им бръкна в здравето с този указ;0 А сега собствениците им пак да реват срещу ''вражеския ЕС и вражеското евро''. ''гадният САЩ и гадният долар, който искат да сринат'' и да подкрепят ДОБРОЗОРНО;0 руската рубла на руския капиталов пазар, но със собствените им печалби в евро и амеикански долари;0 ТОВА са част от реалните последици от
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още