IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извънредните петролни приходи на Русия финансират войната ѝ срещу Украйна

Ако те се върнат към средните се нива от последното десетилетие, режимът на Путин ще бъде изправен пред значителни предизвикателства

20:30 | 12.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въпреки доставките на западно въоръжение украинското контранастъпление не дава очакваните резултати. Руската военна машина частично преодоля кризата в командването и политическата ситуация остава относително стабилна. Резултатът е, че конфликтът навлезе в проточена фаза, пише за Financial Times Кирил Рогов, сътрудник на виенския Институт за хуманитарни науки. Но защо Русия е толкова устойчива на санкциите, как поема разходите за инвазията и колко още Владимир Путин ще продължи да се бие?

Кремъл е в повратна икономическа точка на тази война. Наскоро финансовото министерство разкри, че има цел да похарчи 10,8 трилиона рубли (108 милиарда долара) за отбрана през следващата година, три пъти повече от сумата, отпусната през 2021 г., и еквивалентно на 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия. Но действителната сума неизбежно ще бъде по-висока поради скрити разходи и вероятно ще е около 7 процента (126 милиарда долара). "Форбс Украйна" изчислява основните военни разходи на Русия на около 170 милиарда долара през последната година и половина, въпреки че това изключва някои редовни разходи за отбрана. Подобни оценки несъмнено са неточни, но попадат в същия диапазон, което показва, че войната е струвала на Кремъл между 100 и 120 милиарда долара годишно.

Това обаче не повлиява значително на икономиката - поне досега. Защото купувачите на руски петрол, а не руската държава, плащат за конфликта. През последното десетилетие средният годишен доход на Русия от целия ѝ износ е бил около 430 милиарда долара при средна цена на суровия петрол Брент от 67 долара за барел. Но извънредното увеличение на цените през 2022 г., предизвикано от инвазията в Украйна и произтичащите от това санкции, увеличи износа до 590 милиарда долара, а тази година цифрата се оценява на около 460 милиарда. Допълнителният приход над средния за десетилетието приблизително покрива разходите за войната досега.

Разбира се, не всички тези пари отидоха директно във военния бюджет, но по-голямата част от тях го направиха. Ползите за Путин от този скок на приходите от износ са значителни. Нямаше нужда да се преразпределят много пари от други бюджетни пера, което би създало политическо напрежение. Руското правителство оценява фискалните стимули на своя бюджет за 2022-23 г. на 10 процента от БВП - което му позволява да компенсира ефекта от санкциите и ограничава ефекта им.

Това обаче може би е напът да се промени. Досега годишните приходи от износ в размер на 430 милиарда долара позволяваха на Путин да инвестира комфортно в инфраструктура и да поддържа достатъчно социални разходи. През последното десетилетие 2015 и 2020 г. се оказаха слаби години, когато външните приходи възлизаха на едва 330-340 милиарда долара при средна цена на петрола от 47 долара за барел.

Но във време на конфликт връщането към средните приходи от износ - докато се харчат 120-150 милиарда за войната - ще създаде значителни предизвикателства за режима. Ако приходите от износ намалеят до 350 милиарда долара, Путин едва ли ще продължи войната предвид двойното бреме на военните разходи и високите социални разходи за поддържане на вътрешната стабилност.

Между другото, наративът, че Путин не може да спре тази война, без да загуби имиджа си, не е правилен: вероятно той ще прекрати военните действия, ако почувства, че губи легитимност. Дори ако президентът обяви доброволно оттегляне от териториите, окупирани от Москва след миналия февруари, мнозинството руснаци ще почувстват огромно облекчение. Фракцията на войнолюбците ще бъде лесно потисната.

От финансова гледна точка обаче последните години показаха, че Саудитска Арабия и Русия могат да манипулират цените, когато лоялността им към ОПЕК е налице, осигурявайки си допълнителни печалби. Междувременно, санкциите както върху износа, така и върху вноса стават неефективни, когато цената на петрола се покачи и премията от заобикалянето им покрива рисковете и допълнителните разходи.

Тези реалности правят продължителния конфликт в Украйна по-вероятен. И е изключително важно да се запомни, че постигането на прекратяване на огъня или на „лош“ мир, който поддържа статуквото, не постига нищо. Кремъл просто ще пренасочи ресурсите си към подготовка за нова война, която, подобно на настоящата, ще бъде финансирана от останалия свят.

Настоящите ни сценарии за енергиен преход са разработени предимно в края на 2010-те години. Но сега сме в нова ера на повишено геополитическо напрежение и рискове. Следователно възникващите „тесни места“ и дефицити на прехода сега трябва да се разглеждат през нова призма: те предоставят на диктатурите непропорционален лост за влияние.

Освен ако не преосмислим договореностите за енергийния преход, и то с известна спешност, демокрациите ще продължат да плащат сметката за войните, които автокрациите водят срещу тях, завършва Рогов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 7
ratten
преди 7 месеца
урсула трябва отново да призове еу да купуват от путин газ и нафта за да не ги продава по-скъпо на останалия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
друзя антиваксъре-газовици , дръжте се естествено и с достойнство . не е необходим чак такъв плам да демонстрирате . блатните се потапят до нивото на обикновено азиатско государство . силно се съмнявам , че скоро въобще ще могат и котлон да правят ... ми те за армията си внасят гумите от поднебесната кинкалерия ве ... :))) ... обувките за армията си внасят от там ... вие това разбирате ли го ?! що за икономика са ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
та друзя антиваксъре-газовици , пита се в задачата , е ли на далавера рассийката и може ли да сдела тези геликоптери и танкове дето е избълнувал таварищ ахтунг или не може ?! както е добре известно цели компоненти и чарколяци се правят из разни европейски фабрики и сега е доста тегаво да се бури границата и така ще бъде много лета занапред ... кой бизнес би си рискувал парчето от тортата на превъоръжаването на НАТО в следващото десетилетие за някакви си мизерабълски рассийски джелеза ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 11
zelka007
преди 7 месеца
До: zelka007 ... та друзя антиваксъре-газовици какво ви прави впечатление в така изложената графика ?! ами с изключение на няколко пикови постъпления , това са газовите ексцесии от миналата година , които повече няма да се случат щото пАтоците вече не съществуват физически ... средните цифри са 700млрд рубли ... тънкият момент друзя къде е ?! ами преди 2014 рублата беше 30 за долар , ама сега е 97 за долар ... :))) ... да помагам ли с математиката или сами ще се справите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
хихи ... друзя антиваксъре-газовици , гледам разпищолили сте се и вакханалия ... аха-аха и да опръскате всичко ... всичко погледнато от Виена изглежда прелестно , но да зачетем данните от самото рассийски государство ... https://***.ceicdata.com/en/russia/federal-government-revenue-and-expenditure-general/federal-government-revenue-oil--gas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 13
pinoccio
преди 7 месеца
Нали Русия продава всичко на Китай и Индия на половин цена, проглушиха ни ушите? Откъде тия извънредни приходи? Путин прави маймунджулъци и лъже Запада. Няма такова нещо. Русия е фалирала държава, по рафтовете на магазините има само туби с нафта и хайвер - тубите празни, а хайверът изяден. Това е Русия. Троловете си късат гащите от радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Тpoлът копейник, дето цъкаш минусите през прокси, а така, скоро ще ти дадат и бонус - пълен джоб с копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 18
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: Achtung Тая тъъъпотия дори написана на английски, пак е тъъъпотия и елементарно незнание. 300 хеликоптера и 1000 танка на година? Пхайахааа, това е за фенове на вгъ3раждане. Нямат потенциал и за 1/10 от тия количества. Скоро украинците бяха изтумбили самальотите на някакво летище и самите москали си признаха, че 10 години ще им трябват да възстановят загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 7 месеца
Що лъжете бе? Нали има таван да цените, наложен от демократичният колективен и демократичен Запад! Не може да бъде, защото не може да бъде. По определение. Виновните пропагандисти да бъдат глобени с минимална заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 13
Achtung
преди 7 месеца
The production of military helicopters under the state defense order has seen a substantial increase, with our Russian Helicopters holding producing 296 helicopters in 2022, compared to only 134 last year,Forecasts for 2023 indicate the Russian Army will acquire over 1000 T-90M tanks a significant increase from the rates from 1992-2022. The army will also receive upgraded versions of older tanks, including the T-72B3M.Едва ли войната ще свърши защото на Путин ще му свършат танковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още