IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритата ръка на китайските компании във войната в Украйна

Пекин не иска да се замесва във войната в Украйна заради западните санкции, но и не иска да остави Русия да загуби

14:46 | 29.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година двустранните търговски отношения между Русия и Китай достигнаха стойност от рекордните 190 млрд. долара, или с 30% повече спрямо 2021 година, пише CNBC. Вероятно през тази година тази сума ще бъде надмината - търговските отношения между двете страни се изчисляват на 134 млрд. долара само за първите седем месеца на годината.

Тези данни засилват опасенията на някои западни политици, че Москва получава сериозна подкрепа от Китай, за да продължава да води своята война срещу Украйна. В некласифициран доклад на разузнаването на САЩ се посочва, че е много вероятно Китай да доставя технологии и стоки с възможна двойна употреба, които помагат на Русия във войната.

Стоките с възможна двойна употреба са дронове - комерсиални, но които могат да се използват и за военни цели, както и чипове, които Москва да вложи в производството на своите ракети, отбелязват от CNBC. Киев съобщава, че открива все повече китайски компоненти във въоръжението, което използват руските военни.

По официалните данни на митническите власти на Русия вносът на чипове от Китай достига стойност от над 500 млн. долара през 2022 година спрямо около 200 млн. долара през 2021 година. Вносът на чипове от Хонконг почти се удвоява в рамките на година - от малко под 200 млн. долара до 400 млн. долара през 2022 година.

Според анализатори, цитирани от CNBC, благодарение на тези чипове Русия е в състояние да произвежда по 2-3 ракети всеки месец.

Митнически декларации, анализирани от агенцията, показват продължаващи доставки на дронове, каски, радиостанции и бронирани жилетки за руската армия, които са спасителен пояс за руския президент Владимир Путин в продължаващата вече 19 месеца война на изтощение в Украйна, а и доходоносна дейност за китайския бизнес.

Обикновено се оказва, че доставчици са малки компании, които няма да бъдат санкционирани от Запада, ако изрично не нарушат санкциите или не провокират допълнително напрежение със Запада. Докато успеят да запазят износа си в относителна сянка, те няма да предизвикат и гнева на комунистическата партия в Китай, допълва още CNBC.

Според разследването на агенцията през септември 2022 година компания от Шанхай например е доставила 100 хил. каски в автономната област Бурятия, откъдето идват и голям брой руски войници за фронта в Украйна. Същата компания е доставила и неизвестен брой системи за проследяване на дронове.

По данни на митническите власти в Русия през миналата година в страната са получени дронове на стойност 12 млн. долара. Сред тях са продуктите на DJI, която пред CNBC отбелязва, че е спряла работата си на руския пазар още през април 2022 година. Компанията допълва, че е запозната с медийни публикации, според които нейните продукти се доставят от трети страни в Русия и Украйна, но пристигайки от пазари, където продажбата на дроновете е напълно свободна.

От компанията потвърждават, че техен дилър в Русия е била базираната в Москва "Небесная механика". Тя е една от компаниите, сочени в митническите декларации на руските институции като купувачи на китайски дронове. DJI твърди, че е съобщила на всички свои партньори и дилъри, че продажбата на дронове и части е забранено за Русия и Украйна, независимо от крайната цел на продажбата. Забранена е продажбата за военни цели или за подобряване на военни позиции, допълват още от там.

Периодично китайската компания изисква от своите партньори да потвърдят, че изпълняват изискванията.

"Позитрон", регистрирана в Ростов на Дон, пък е закупила почти 57 хил. войнишки каски, доставени от Lioning B&R Technology и Beijing KRnatural International Trade.

Досега Пекин винаги е отказвал да осъди нахлуването на руските военни в Украйна, а връзките си с Русия определя като "нормално икономическо сътрудничество" с трети страни. Няма обаче ясна индикация как властите се отнасят към доставките на стоки с възможна двойна употреба, посочва още CNBC.

Анализатори са категорични, че Китай не иска да се замесва във войната в Украйна, но и не иска да остави Русия да загуби войната. В същото време Пекин ще се пази да не получи санкции от Запада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
Импeраторът
преди 7 месеца
Китай ще се бие в Украйна до последния рашистки крепостник. Всеки крепостник от желаните от Китай рашистки територии получава безплатна каска, за да умре в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още