IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оръжейна сделка между Русия и Северна Корея ще е лоша и за Китай

Тя може да подтикне Южна Корея и Япония да задълбочат военното си сътрудничество със САЩ

16:11 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не толкова отдавна руският президент Владимир Путин седеше на една маса с лидерите на Г-7. Фактът, че сега постла червения килим за диктатора на Северна Корея Ким Чен Ун, е знак за това до каква изолация е докарал страната си и, без съмнение, за нуждата да допълва доставките на оръжие за катастрофалната си война в Украйна. Ким се възползва от възможността да намали собствената си изолация. Засилващите се отношения между двамата са зловещо развитие за САЩ и западните съюзници, за Украйна и за стабилността в Азия, пише Financial Times в редакционен коментар.

Малко бе разкрито относно съдържанието на разговорите (във Владивосток – бел. прев.) между двамата лидери. Но има убедителни индикации, че те са се въртели около сделка с Пхенян за доставка на боеприпаси на Москва в замяна на материална и технологична помощ. Ким има какво да предложи. Северна Корея, чиято война от 1950-53 г. с Южна Корея още не е приключила официално, има огромен запас от муниции, съвместими с оръжията на Русия, и голяма производствена база.

Анализатори казват, че Пхенян може да доставя не само артилерийски снаряди и ракети – които Русия използва в Украйна по-бързо, отколкото може да ги замени – но и бронирани машини, дронове и дори балистични ракети с малък обсег. Освен това потенциално може да осигури работна ръка, за да облекчи недостига ѝ в Русия, причинен отчасти от мобилизацията.

Русия може да предложи така необходимите зърно и суров петрол на Пхенян, въпреки че от най-голям интерес за Ким вероятно е техническата помощ в разработването на оръжия, ракети, ядрени подводници и шпионски сателити. Кремъл обаче със сигурност ще внимава да не помогне на сприхавия севернокорейски лидер да се сдобие с твърде много опасни играчки. Но Ким е в добра позиция да изкопчи трудна сделка.

Ако дори само някои елементи от такава сделка бъдат договорени, последиците ще са значителни. Това може да помогне на Русия, ако не да направи големи пробиви в Украйна, то поне да поддържа статуквото. Южна Корея - която има голям запас от по-модерни оръжия - може тогава да бъде убедена да дари такива директно на Украйна, вместо просто да "попълва" американските резерви след доставките от САЩ за Киев. (Тя се въздържа да направи това отчасти поради страх, че ще накара Москва да помогне на Пхенян.) Това би създало връзка между азиатски и европейски точки на напрежение на хиляди километри една от друга.

Едно оръжейно споразумение с Русия междувременно ще е пробив в санкциите на ООН срещу Северна Корея, които Москва подкрепи само преди 6 години. Увеличеният военен капацитет благодарение на помощта на Москва може да одързости Ким, застрашавайки стабилността на Корейския полуостров. Евентуалното сътрудничество между Северна Корея и Русия (която номинално има "безгранично" партньорство с Китай) може да подтикне Япония и Южна Корея да задълбочат военното си сътрудничество със САЩ, утвърждавайки динамиката на противопоставящите се блокове в Азия.

Това няма да е по вкуса на Китай. Но докато Пхенян разчита в голяма степен на китайската търговия и доставката на храни и горива, ограничаването им рискува да подкопае стратегическия приоритет на Пекин за запазване стабилността на полуострова. Пекин може да използва остри думи насаме с руския президент и да не е толкова склонен да помогне на Москва да устои на западните санкции, но може да предпочете да не отблъсква съюзник в противодействието на американското влияние.

САЩ и техните съюзници ще бъдат още по-обезпокоени, но им липсват инструменти за влияние върху Русия или Северна Корея освен засилването на вече обширните санкции. Вашингтон трябва да направи двойно по-ясно, че е готов да подкрепя военните усилия на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Въпреки напрежението между САЩ и Китай напоследък, той трябва също така да увеличи усилията си за постигане на разбирателство с Пекин в области от общ интерес - което трябва да включва правенето на всичко възможно за ограничаване на все по-своенравните Москва и Пхенян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още