IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен Ун показа забранени балистични ракети на руския военен министър Сергей Шойгу

Шойгу стана първият руски министър на отбраната, който посещава КНДР, след разпадането на СССР

09:00 | 27.07.23 г. 6
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу участва в церемония по полагане на венци пред Паметника на освобождението в Пхенян. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу участва в церемония по полагане на венци пред Паметника на освобождението в Пхенян. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу придружи севернокорейския лидер Ким Чен Ун на изложение на военна техника, включващо забранени балистични ракети на КНДР, а двете съседни страни се ангажираха да засилят връзките си, съобщи в четвъртък севернокорейската държавна осведомителна агенция, цитирана от Ройтерс.

Руският министър на отбраната и китайска делегация, включваща член на Политбюро, пристигнаха в Северна Корея тази седмица за 70-годишнината от края на Корейската война, отбелязвана в КНДР като „Ден на победата“.

Ракетите бяха забранени съгласно резолюции на Съвета за сигурност на ООН, приети с руска и китайска подкрепа, но тази седмица те се превърнаха в ярък фон за израз на солидарност между трите страни, обединени от враждата си със САЩ.

Шойгу е първият руски министър на отбраната, който посещава Северна Корея, след разпадането на Съветския съюз.

За КНДР пристигането на руска и китайска делегация е първото голямо отваряне към света след коронавирусната пандемия.

Шойгу е дал на Ким писмо от руския президент Владимир Путин, съобщава севернокорейската осведомителна агенция КЦТА.

Ким е благодарил на Путин за изпратената военна делегация начело с Шойгу и е заявил, че визитата е задълбочила „стратегическите и традиционни“ отношения между КНДР и Русия.

„(Ким) изрази възгледите си по въпросите от взаимно притеснение в борбата за запазване на суверенитета, развитието и интересите на двете страни от своеволните и тиранични практики на империалистите и за постигане на международна справедливост и мир“, съобщава КЦТА.

„Той многократно изрази вярване, че руската армия и народ ще постигнат големи успехи в борбата за изграждане на силна страна“, допълва агенцията.

КЦТА не споменава войната в Украйна, но севернокорейският министър на отбраната Канг Сун Нам е заявил, че КНДР подкрепя напълно „битката за справедливост“ и за защита на суверенитета на Русия.

Ким повел лично Шойгу на обиколка в рамките на изложението с нови оръжия и военно оборудване, съобщава КЦТА.

На снимки, публикувани от държавната медия, се виждат Ким и гостите му пред някои балистични ракети на КНДР в многоосни самоходни шасита. На друга снимка се вижда нов според анализатори дрон.

Анализатор коментира, че инспектирането от Шойгу на севернокорейските ракети показва, че Русия приема севернокорейската ядрена програма.

„Изминахме дълъг път от времето, когато Северна Корея щеше да избягва да показва ядрените си мощности, когато високопоставени чуждестранни представители от Русия и Китай са в града“, коментира Анкит Панда от Фондация „Карнеги“ за международен мир в САЩ и определя обиколката като „забележителна“.

„Личната обиколка на Шойгу и готовността му да бъде сниман с Ким в хода на тази обиколка са доказателство, че Москва гледа с добро око на продължаващата ядрена модернизация на Северна Корея“, допълва той.

Ким се е срещнал също с члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хонджон за разговори и е получил писмо от китайския президент Си Дзинпин, съобщава КЦТА.

Визитата на делегацията начело с Ли показва ангажимента на Си да „придаде голяма важност на приятелството между КНДР и Китай“, е отбелязал Ким, цитиран от държавната осведомителна агенция.

Не е тайна

Визитата на Шойгу създава очаквания за още открита подкрепа за Северна Корея, особено сега, когато Русия е изолирана от Запада заради нашествието в Украйна, коментират анализатори.

„Макар че Русия ограничава официалното си военно сътрудничество със Северна Корея, истинско разчупване на т. нар. ред след Студената война може да засили готовността на Русия открито да нарушава санкции, особено предвид относително смътното им отношение към промените в ядрения статут на Северна Корея миналата година“, коментира Антъни Рина, специалист по корейско-руски отношения в института Sino-NK.

Миналата година Северна Корея прие нов, обхватен ядрен закон, обявяващ статута ѝ на страна, разполагаща с ядрено оръжие, за „необратим“.

Този месец тя заплаши с ядрен отговор при всяка проява на сила от САЩ и заяви, че разполагането на стратегически военни активи близо до Корейския полуостров може да отговори на критериите за използване на ядрени оръжия от Пхенян.

Говорителят по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че отварянето на Русия към КНДР става в момент, когато Кремъл изпитва затруднения да си осигури оръжия.

„Не е тайна… Путин се обръща към други страни за помощ и подкрепа във воденето на войната му в Украйна. И това, както знаем, включва известно отваряне към КНДР“, допълни той.

Северна Корея подкрепя Кремъл във войната му с Украйна и доставя оръжия, включително преносими зенитно-ракетни комплекси и балистични ракети в подкрепа на войната на Русия, съобщи Белият дом.

Северна Корея и Русия отричат да са сключвали оръжейни сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 27.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
"Кремъл изпитва затруднения да си осигури оръжия." Повече от година ни обещава нагло-саксонската пропаганда, че всеки момент Русия ще свърши оръжието, а то все не свършва! Даже наскоро последните оповестиха, че са постигнали месечно производстно на оръжие равно на годишното преди разрастване на конфликта. Т.е. за Август ще произведат модерно оръжие като за цялата 2021. А цялото смотано мародерско ОТАНче от много държави изтърбушва складовете на най-слабите си "членове".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 ахахаха, на мама евроатлантичето, западния свят не руши избива и краде, а само развива високотехнологични отрасли! Така ли се успокояваш, докато си плакнеш окото със сними на умрели opки? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: 0pk ... казваш , рашибозуците ще приобщават севернокорейците към православните ценности ... рушене , избиване и кражби ... :))) ... ами кой каквото си може ... !! ... в същото време в западащия бял свят , към който и ние принадлежим , одобриха CAR T технология за лечение на някои видове нелечими до момента хематологични ракови заболявания ... текът изследвания и има голяма вероятност същата технология да се използва и при още 10-на вида рак и при някои хронични автоимунни заболявания ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 9 месеца
До: zelka007 глей сега, може да ги тестват при изстрелване от Севастопол, колко далеч може да падне в Украина. А може и да качат върху тях малко корейци с парашути и да ги пускат да свалят чиповете от пералните и микровълновите печки. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
sssaaa
преди 9 месеца
Викаш не е като Фекалната Натовска техника, за която писаха скоро тук, че няколко седмици е наблюдавала как падат ракетите без да могат да им се противопоставят. Май само на теб пак не ти е ясно какво искат Руснаците от Корейците? Ако си мислиш, че знаеш я ни сподели, та да се посмеем задружно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 14
zelka007
преди 9 месеца
ще обменят know-how на кой ракетата колко далече може да падне в океана и нови схеми на диодни лампи с жичка ... нефелни нации ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още