IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна не успя да възстанови енергийната си система и чака тежка зима

Киев не даде данни за щетите по енергийната инфраструктура, но анализатори сочат, че приближават 9 млрд. долара

16:19 | 06.10.23 г. 4
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Въпреки усилената работа през лятото Украйна не успя да възстанови изцяло енергийната си система и сега е изправена пред тежка зима. Киев не съобщи официално какви са щетите от масовия обстрел, който извършиха руските военни през миналата зима, тъй като това е чувствителна информация. Енергийната инфраструктура е част от националната сигурност. 

Според оценките на Киевския икономически институт, цитирани от Ройтерс, обаче повредите са на стойност 8,8 млрд. долара. А през летните месеци енергийните компании нито имаха тези средства, нито имаха достатъчно време, за да поправят всички повреди. Някои от съоръженията трудно се поправят заради по-специфичното оборудване от съветски тип, за което вече липсват достатъчно резервни части.

Припомняме, че по данни от пролетта на държавната енергийна компания "Укренерго" 43% от мрежата е повредена и по всички водни и въглищни централи в страната има следи от руския обстрел. През юни след взрив беше разрушен един от големите ВЕЦ - "Каховка", който е последният от каскадата по Днепър и с унищожаването му ефективността на цялата каскада намалява.

От началото на войната Русия окупира и Запорожката АЕЦ, която в момента е изключена от мрежата и блоковете са в "студен режим".

През миналата зима ядрените централи са осигурили около 60% от необходимата енергия за зимата, сочат още изчисленията на премиера Денис Шмихал, цитирани от Ройтерс. Той коментира, че в момента седем ядрени блока са в пълна готовност за зимата. В Украйна има изградени 15 ядрени блока, но 6 от тях са в Запорожката АЕЦ. 

Но като цяло Украйна може да разчита на около половината от енергийните си мощности, с които разполагаше преди войната. Заради ракети или заради окупация извън мрежата са 19 гигавата от 37 гигавата мощности.

През миналата година в отоплителния сезон (от октомври до март) украинците, които живеят далеч от фронтовата линия, са прекарали средно 35 дни без достъп до електроенергия, съответно и до водоснабдяване, а често и без газ. В същото време през миналата зима помогна по-мекото време, готовността за бърза реакция за ремонт на повредите и вносът на електроенергия от Европа. В Украйна обаче не са сигурни, че това стечение на обстоятелствата ще се повтори отново.

Дори и в Лвов, в близост до полската граница, се готвят за сериозни прекъсвания в захранването, които могат да продължат и до 2 месеца.

Не може да се каже, че енергийният сектор не се подготвя за тежката зима - частната компания ДТЕК например е направила каквото може, за да ремонтира съоръженията си, но средствата не са достатъчно, коментират от компанията пред Ройтерс. Централите са защитени с торби с пясък, а мрежата - със средства за противодронна отбрана. Същото е положението и с държавните предприятия, уверяват от правителството.

Мрежата като цяло е възстановена, защото е от ключово значение - авария в магистралните електропороводи например причини пълен срив на системата, който продължи два дни през миналия ноември. Тогава компанията, която управлява ядрените централи - "Енергоатом", изключи блоковете от съображения за сигурност.

Президентът Володимир Зеленски от месеци опитва да осигури още системи за противовъздушна отбрана - обстрелите от пролетта насам например показаха, че Киев е почти напълно защитен от удари и ракети от различен вид, включително и "Кинжал", и от дронове. Не така стоят нещата обаче с другите части от страната. Преди два дни Зеленски беше в Харков и проведе заседание с представители на енергийни компании относно готовността за зимата, а на двустранни разговори след срещата на Европейската политическа общност договори още една система Patriot

В последните седмици Русия използва масово дронове за обстрел на Украйна и в Киев се опасяват, че с тази нова тактика Москва се опитва да намали мунициите за ПВО, а от друга страна - и да съхрани запаси от различни типове ракети за масови обстрели през зимата, когато и ударите по енергийната инфраструктура ще бъдат по-болезнени.

Украйна още от миналата година обвинява Русия, че ударите по енергийната инфраструктура са умишлени и целта е страданието на цивилните, които при минусови температури остават без достъп до електроенергия и често и без топлоподаване. Според Русия обаче целите са военни и напълно легитимни.

По отношение на газовите доставки за първи път от години Украйна ще се опита да изкара зимата със собствен добив. Това ще спести няколко милиарда долара за покупката на природен газ. От "Нафтогаз" коментираха преди време, че войната е свила потреблението на газ с около 25% и благодарение на няколко разработени сондажа е напълно възможно да успее да се справи със собствени количества газ тази зима.

Сред мерките за зимата са още сключените споразумения, които дават възможност на Украйна да внася ток от Европа при нужда, както и генераторите. През март в страната се говореше, че има закупени генератори колкото един ядрен блок. В много населени места в страната бяха изградени и т.нар. "пунктове на непобедимите" с осигурен достъп до електрозахранване, топлоподаване и други социални услуги, включително и за деца.

sc: relatedarticles ids:377903,377567,376183 /]

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
ssakodes
преди 6 месеца
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------>> https://mub.me/xalfa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 6 месеца
До: SporqZaKef ... хамериканците имат около 13млрд хуманитарна помощ ... доста подробна разбивка има в USAID ... има трансформатори и генератори от промишлен клас , има преносими , има печки , палатки , фургони , медицински кабинети (за разрушените болници) ... има в кои градове , кои болници са подсигурили и как ... а шшииббаният рашибозук , за който виете и се меткате в несвяст пред паметника , в Мариопул е боядисал 4 (четири) блока и е асфалтирал една градинка ... !! ... от могучая толкоз .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 6 месеца
До: SporqZaKef ... гледам неква икономическа радост те тресе под икономическа тема ... мдаа ... гоуем икономист се извъди ... :))) ... гнъсъвите рашибозуци не могат една ВиК инсталация да възстановят , ама ние си църкаме в захлас ... в ЕС фондът за енергиина помощ е около 450млн , досега е доставено оборудване за около 200млн - няколко стотици хиляди обикновени генератори , няколко хиляди промишлени генератори , няколко хиляди трансформатора , силови прекъсвачи , стотици километри кабели ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
SporqZaKef
преди 6 месеца
Ееееее бълха ги ухапала Американците. Те толко милиярди изсипаха за война, та 9 ли няма да имат за енергийната сигурност на обикновения украинец. Ми така де, нали за тях милеят най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още