IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната система на Украйна се възстанови от тежкия срив

Всички ядрени централи са включени в мрежата, съобщава МААЕ

19:07 | 25.11.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Енергийната система на Украйна се възстанови от тежкия срив след ракетния обстрел на 23 ноември и четирите ядрени централи вече са в паралел със системата, става ясно от съобщение на Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ).

Екипите на агенцията, които са на терен в Запорожката АЕЦ още преди ден докладваха, че връзките с енергийната мрежа на страната са възстановени. Централата е студен режим, но използва електроенергия от мрежата, за да охлажда шестте си реактора. Захранването е възстановено и за Чернобилската АЕЦ, допълва агенцията.

Украинската енергийна компания "Укренерго" съобщава на своя канал в Telegram, че работата по възстановяване на мрежата не е преставала, дори и при тежките метеорологични условия - в много части на страната вали дъжд и сняг, а температурите през нощта падат под 0°С.

Към момента между 200 хил. и 400 хил. домакинства са без захранване. Покрито е обаче около 70% от потреблението на страната.

По думите на премиера Денис Шмихал пред Униан всички магистрални електропроводи вече са ремонтирани, но проблеми остават в разпределителната мрежа ниско и средно напрежение в цялата страна. Ремонтните работи в Харковска област са забавени и заради продължаващия обстрел на руските военни.

Преди ден беше възстановено електроподаването за обектите от критичната инфраструктура, което позволи възстановяване на топло и газоподаването. Късно снощи в 15 области все още нямаше вода заради липсата на захранване за помпените станции, коментира и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Без вода е дори и офисът на президента, стана ясно от публикация във Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още