IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още две ядрени централи в Украйна са изключени от мрежата

В страната вече има недостиг на производствени мощности и в повечето градове има режим на тока

18:33 | 23.11.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ракетните удари от 23 ноември извадиха от системата още две ядрени електроцентрали в Украйна, съобщават местните медии. Пред РБК - Украина говорителят на "Енергоатом", компанията, която управлява ядрените блокове в страната, обясни, че всички блокове на Южноукраинската АЕЦ в Николаевска област са изключени. Това е свързано с разрушенията на електроенергийната мрежа.

Агенция Униан съобщава, че всички блокове на Хмелницката АЕЦ са изключени от мрежата заради ракетните удари. Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

В Украйна има четири работещи атомни централи с общо 15 енергоблока. Най-голямата от тях - Запорожката АЕЦ, е под руски контрол и работата ѝ също е спряна, тъй като тя се намира на фронтовата линия. Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) на няколко пъти предупреди, че има опасност за централата и призова за зона без военни действия около нея.

В повечето области на Украйна в момента няма ток заради повредите по енергийните съоръжения. Преди днешния обстрел руските ракети повредиха към 50% от енергийната инфраструктура на страната. В началото на зимата в повечето големи градове има режим на тока, нарушени са доставките на топлинна енергия и водоснабдяването.

Новият ракетен удар се случва само ден, след като украинският президент Володимир Зеленски обяви инициативата "Точки на непобедимостта", които предоставят всички базови услуги - електроенергия, отопление, водоснабдяване, първа помощ и комуникации и интернет. Тези точки ще бъдат разположени в административни сгради, включително и училища, и ще работят денонощно и безплатно, обясни Зеленски в своето вечерно обръщение на 22 ноември.

По-рано днес и европейските депутати приеха резолюция, обявяваща Русия за страна, спонсорираща тероризма. Една от причините за това решение са именно ракетните удари от последните месеци, чиято цел са обекти на гражданската инфраструктура. В Москва не отричат, че извършват този обстрел, посочвайки, че той е свързан с целите на "военната операция".

Междувременно Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна спешно 372 млн. евро за ремонт на украинската енергийна система. Целта е поддържането на системата стабилна през зимния период, посочват от институцията.

Преди ден Володимир Кудрицки, директор на "Укренерго" - оператор на електроенергийната мрежа на страната, определи щетите по системата като "колосални", но отхвърли коментарите, че е нужна евакуация на граждани в който и да е град по тази причина, припомня Ройтерс.

Той отбеляза, че са възможни все по-дълги спирания на тока - част от които планови, за да се избегне претоварване в пиковите часове.

Кудрицки съобщи още, че практически всички термични и водни електроцентрали в Украйна имат някакви щети в резултат на руските обстрели и реално в страната има недостиг на производствени мощности.

Руските атаки, насочени основно към енергийната инфраструктура, започнаха в началото на октомври. Преди това Украйна изнасяше електроенергия за Европа, възползвайки се от високите цени на пазара. От 10 октомври обаче износът е преустановен и се правят тестове за внос на електроенергия от съседните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Който устиска на изборния кодекс да внимава с мартениците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Премиерът Кирил Петков е обсъдил с украинския президент Володимир Зеленски възможността Украйна да продава ток на ниски цени на България. https://***.dnevnik.bg/bulgaria/2022/04/28/4341278_kiril_petkov_ukraina_e_gotova_da_iznasia_evtin_tok_kum/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Импeраторът
преди 1 година
До: valentino2 туй е международния код на РФ, келешников:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още