IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се опитва да насочи тока от Запорожката АЕЦ към окупираните територии?

Нанесените щети по ядрената централа се изчисляват на 28 млрд. гривни, съобщава "Енергоатом"

11:52 | 03.11.22 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 2 ноември в 23:04 часа заради обстрела на инфраструктурата Запорожката АЕЦ отново е била изцяло изключена от украинската електропреносна мрежа, съобщава операторът на централата "Енергоатом" в своя канал в Telegram. От компанията смятат, че това е пореден опит на руснаците да пренасочат произвежданата електроенергия към окупираните територии - Донбас и Крим.

В момента охлаждането на реакторите в централата е поето от дизелови генератори, които имат ресурс да поддържат дейността си за около 15 дни.

Запорожката АЕЦ е най-голямата ядрена централа в Европа. Нейните шест реактора не работят от 11 септември насам, тъй като тя е под непрекъснат обстрел, но все още е включена към енергийната мрежа, за да се охлаждат генераторите. Централата беше превзета от руските военни още през март.

Според изчисленията на "Енергоатом" оттогава насам нанесените щети върху централата са на стойност 28 млрд. гривни (753 млн. долара).

В края на август инспекторите от Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) бяха на посещение в централата, притеснени от непрекъснатите ракетни удари, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Директорът на агенцията Рафаел Мариано Гроси заяви в своя доклад след инспекцията, че настоява за създаване на зона без военни действия около централата.

Искането се подкрепя от Киев, но според Русия извеждането на военните от ядрената централа и определяне на зона за безопасност около нея всъщност е заплаха за сигурността и отказа да се съобрази с тази препоръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk полезен, днес сте свалили руското знаме от кметството на Херсон... я коментирай с нещо остроумно, що сте направили така... нали се сещаш че Берлин е в другата посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: 0pk ... и от кога русия произвежда снаряди за нато? луд ли си или тъъъп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: 0pk Кто взял чуждая собственост и сейчас краде ток? В целой мир нет по-нагли ат нами. Крадем, обираме, убиваем и патом - некой друг виноват. Старий русский номер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
До: zelka007, мхм с натовски снаряди собствено производство, нале? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: 0pk...Гнъсавият рашибозук ... Няма кой друг !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ае кой е тоя дето обстрелва таз централа, мм? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още