IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските ракетни удари в Украйна отново повдигат въпроса за ядрената безопасност

При нов масов удар Украйна може и да не успее да възстанови енергийната мрежа

15:57 | 17.11.22 г. 1
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

При последния руски ракетен обстрел в Украйна за 9 часа напълно е била откъсната от енергийната мрежа Хмелницката АЕЦ, съобщава Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ). Това е довело до аварийното включване на дизеловите генератори, за да бъдат охлаждани двата блока на централата. Към момента захранването е възстановено, а реакторите са в "студен режим".

Прекъснат е бил и един от електропроводите на АЕЦ "Ровно", което е довело до автоматичното изключване на един от четирите енергоблока в централата.

От МААЕ отбелязват интересен детайл - ударите се случват само ден, след като са обявили, че планират мисии на двете централи. Те са по искане на украинските власти. Инспекции ще има още и в Южноукраинската АЕЦ, която има три реактора, както и в Чернобилската АЕЦ.

В Украйна има 4 действащи ядрени централи с 15 реактора и Чернобилската АЕЦ, част от която е консервирана след инцидента през 1986 година. Те са ключов източник на електроенергия за Украйна особено сега през зимата и на фона на военните действия на територията на страната.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

От 10 октомври насам Русия обстрелва методично обектите на енергийната инфраструктура на Украйна, което води до режим на тока за домакинствата. Това обаче крие и много сериозни рискове за ядрената безопасност, отбелязва в комюникето си МААЕ. Дори и изключени ядрените реактори имат нужда от охлаждане и прекъсването на електрозахранването е извънредна ситуация за централите.

От организацията припомнят, че многократно в подобна ситуация се оказва Запорожката АЕЦ, която този път не пострада от обстрела на руските ракети.

Украйна постави ядрената безопасност на първо място в своето предложение за мирни преговори с Русия по време на срещата на Г-20 в Индонезия. 

Украйна е предупредила своите западни партньори, че при следващи масивни обстрели на енергийната инфраструктура може и да не успее да възстанови мрежата толкова бързо, разказва Politico, позовавайки се на свои източници. В страната вече няма достатъчно резервни части, за да се извършват спешните ремонти след трите координирани руски обстрела над обектите на критичната инфраструктура.

В началото на месеца украинският президент Володимир Зеленски коментира по време на среща с комисаря по въпросите на енергетиката Кадри Симсон за спешната нужда от оборудване, а някои европейски държави изпратиха генератори, за да подпомогнат със захранването на други критични обекти в Украйна.

"Нуждата от части е толкова голяма, че нямаме на склад нужните количества", коментира тогава Симсон и обеща, че ще търси европейско решение на проблема.

Енергийната компания на Украйна "Укренерго" предупреди, че възстановяването на щетите от 15 ноември се затруднява и от влошаването на времето. Температурите в много части от страната вече паднаха под 0°С, а в столицата Киев заваля и първият сняг. В повечето украински градове има и планови изключвания на електрозахранването, за да бъде защитена мрежата от претоварване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
Р?мператоръ
преди 1 година
Само да напомня, че страхливaта утaйка гроси НЕ се осмели да каже кой обстрелва ЗАЭЦ. От оня момент нататък МААЕ загуби тотално всякакъв авторитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още