IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси начин за предоставяне на енергийна помощ за Украйна

ДТЕК изчерпа резервните части, необходими за възстанвяване на унищожената от руските ракетни удари инфраструктура

21:10 | 01.11.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Европейската комисия (ЕК) търси начин да предложи енергийна помощ за Украйна, коментира комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс. По време на посещение в Киев тя отбеляза, че страната се нуждае от резервни части и оборудване за системата, за да може да бъдат премахнати последствията от масовия руски обстрел, чиято цел е именно този сектор.

Според Симсон ЕС има ограничени възможности бързо да предостави нужното оборудване, но съвместно всички страни - могат. "Нуждата от части е толкова голяма, че нямаме на склад нужните количества", коментира енергийният комисар и допълни, че очаква и допълнителна помощ от частни донори.

Преди ден енергийната компания ДТЕК, която е част от империята на ринат Ахметов, съобщи, че вече е изчерпала оборудването и резервните части, необходими за ремонт на мрежата. Компанията е успяла да купи някои резервни части от пазара, но се нуждае от милиони долари, за да успее да се справи с проблемите, посочиха от ДТЕК на своя сайт. В активите на компанията са енергийни мрежи, както и електроцентрали - и въглищни, и от възобновяеми източници. 

Украйна изнасяше електроенергия за страните от ЕС, припомни украинският президент Володимир Зеленски при срещата си с Кадри Симсон.. Тази мярка от една страна подкрепя украинската икономика, тъй като себестойността на електроенергията в Украйна е много по-ниска от тази на европейските пазари, а от друга е начин за смекчаване на енергийната криза в общността.

Масираните ракетни удари на Русия в последните седмици обаче са унищожили 30-40% от енергийната инфраструктура на Украйна. Когато системата се стабилизира - износът ще продължи, гарантира още Зеленски по време на срещата си с енергийния комисар.

Украйна стана част от енергийната мрежа на ЕС през март, а от лятото получи възможност и да изнася електроенергия към страните от общността. Заради войната потреблението на електроенергия в страната намаля съществено, но от началото на октомври енергийната инфраструктура е специална цел на руските военни и в много украински градове има режим на тока, за да бъде съхранена системата от претоварване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: 0pk: На първо място едни 20-30 НАСАМС/ИРИС ще свършат работа. А да и ВАМПИР пътуват за Украйна :) Nice job както се казва. Хитлер така бомбеше и Лондон през ВСВ по цял ден. Хиляди убити и хиляди сгради разрушени и в крайна сметка едно голямо НИЩО :) Ххахахаха. Украйнската армия е непокътната, цяла и напълно в бойна готовност. Освен това вече е снабдена с "бойни" комари "дрогари" Сега ще ви пускат спин/ковид :)))))))))))))))) Хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Воденичният камък на европейската шия. Добре ни го наxлузи дядя Вова, да видим до кога ще сме на контра. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: danchomentata а уровнято на *** и медведката сколько е?Гаче 170 по едрото , пък 162 по-дребното ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Передаьом уровня об реке Дунай Зеленского в инчах 172 sans modifications
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още