IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стотици хиляди семейства в Киев са без вода и ток

Прихващаме повечето атакуващи ракети, обявиха военните на Украйна, а Великобритания предупри Русия да не използва ядрени оръжия

06:54 | 01.11.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Жители на Киев в мрачните очертания на града. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK
Жители на Киев в мрачните очертания на града. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Русия отново атакува масирано украински градове от въздуха и порази важна инфраструктура. В същото време водоснабдяването в столицата Киев е нарушено. Украйна обаче твърди, че е свалила повечето от атакуващите крилати ракети. Междувременно ситуацията около украинския износ на зърно заплашва да се изостри. След оттеглянето на Русия от споразумението за зърното Украйна иска да продължи превоза през Черно море, но Москва не смята да позволи това без инспекции. 250-ият ден от войната накратко.

Русия атакува Киев и други големи градове

Русия отново обстрелва с ракети редица украински градове в сутрешния час пик - включително столицата Киев. Според местните власти в цялата страна е била обявена въздушна тревога и украинската противовъздушна отбрана е била активна. По време на атаките отново е засегната важна инфраструктура. Първоначално не се съобщава за смъртни случаи или наранявания. Русия обяви, че се е насочила по-специално към енергийната инфраструктура на съседната държава. Украйна говори за „енергиен терор".

Според украински източници атаките с над 50 крилати ракети и снаряди са били насочени към седем области, включително Харков, Запорожие и Кировоград. 44 от снарядите са били прехванати. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

Зеленски разговаря по телефона с Шолц и му благодари за противовъздушната отбрана

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Германия в Twitter за подкрепата на противовъздушната отбрана. „Проведох телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Информиран за ракетния терор от РФ", „РФ" се отнася за Руската федерация. Той е благодарен на Германия „за осигурената противовъздушна отбрана", пише още Зеленски. „Трябва да изградим щит за противовъздушна отбрана над Украйна“. 

Киев остана без водоснабдяване и ток 

В украинската столица голяма част от водоснабдяването бе прекъснато поради попадения на руски ракети. Кметът Виталий Кличко съобщи в анонс в Telegram, че са засегнати 80% от точките на потребление. По-късно без вода бяха 40% от потребителите. Експерти работят за възможно най-бързото отстраняване на щетите. Съобщава се, че повредата на водоснабдителните системи е свързана с повреда в електрозахранването. Кличко писа първо, че 350 000 домакинства са останали без електричество, по-късно бройката падна до 250 000. Кличко обяви допълнителни мерки за пестене на електроенергия в обществения транспорт за вторник. Например, метрото ще се движи по-рядко. Електрическите трамваи и тролейбусите ще бъдат заменени с обикновени автобуси. Стотици хиляди домакинства в Киев са без ток. Снимка:  EPA/OLEG PETRASYUK Стотици хиляди домакинства в Киев са без ток. Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Руска ракета удря село в Молдова

По данни на Министерството на вътрешните работи части от изстреляна руска ракета са паднали в село близо до границата в Северна Молдова по време на въздушните удари по Украйна. Счупени са прозорци на някои къщи в село Наславча, но по първоначални данни няма пострадали. Според украински военни източници руската ракета е била предназначена да удари водноелектрическата централа на река Днестър близо до Новоднистровск, на около десет километра. Украинската противовъздушна отбрана е свалила ракетата при приближаването ѝ. Министерството на отбраната на Република Молдова потвърди, че руската ракета не е нарушила молдовското въздушно пространство.

Москва праща на фронта резервисти с лошо оборудване 

Според британски военни експерти Русия често изпраща на фронта резервисти с лошо оборудване. „През септември руски офицери изразиха загриженост, че някои новомобилизирани резервисти са пристигнали в Украйна без оръжие", се казва в доклад, публикуван от Министерството на отбраната в Лондон. Снимките показват също, че на резервистите са били издадени остарели оръжия, които вероятно не са били годни за употреба поради лошото им съхранение.

Великобритания предупреждава Русия да не използва ядрени оръжия

Великобритания предупреди руския президент Владимир Путин за сериозни последици в случай на използване на ядрено оръжие в Украйна. Подобен ход би променил естеството на конфликта, заяви външният министър Джеймс Клевърли пред депутатите в Лондон. „Никоя друга страна не говори за използване на ядрени оръжия. Нито една страна не заплашва Русия или президента Путин", каза министърът. „Той трябва да е наясно, че за Великобритания и нашите съюзници всяко използване на ядрени оръжия би променило характера на конфликта. Това би имало сериозни последици за Русия“. 

Освен това Клевърли призова Русия да не възпрепятства износа на зърно от Украйна през Черно море. „Все по-отчаяните изявления" на руското ръководство служат за отвличане на вниманието от отслабващите военни усилия.

Украинският износ на зърно продължава

Въпреки прекратяването от страна на Русия на споразумението за износ на зърно износът от Украйна през Черно море засега продължава. От украинското черноморско крайбрежие към Истанбул потеглиха няколко товарни кораба, показаха службите за проследяване на кораби. По данни на ООН това са кораби, натоварени с пшеница, соя и грах. По този начин те плават без съгласието на Русия през морски коридор, който според споразумението не може да бъде атакуван.

Москва: без инспекция да не се преминава

Русия обаче не желае да позволи по-нататъшен износ през Черно море. Споразумението „не може да бъде изпълнено без нас", заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небенся на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. В същото време Москва „не може да допусне безпрепятствено преминаване на кораби без наша проверка", заяви Небенся.

Руското министерство на отбраната заяви в онлайн услугата Telegram, че очаква „гаранции“ от Украйна, че коридорът, предназначен за износ на зърно, „няма да бъде използван за военни цели". Сигурността на „всичко в тази област" не може да бъде гарантирана, докато Украйна не поеме „допълнителни ангажименти" в това отношение.

Споразумението за украинския износ на зърно беше постигнато с посредничеството на Организацията на обединените нации (ООН) и Турция през юли. Русия го прекрати в събота, позовавайки се на украински нападения с дронове срещу черноморския ѝ флот на Кримския полуостров.

ООН: В атаката с дронове срещу флота няма замесени товарни кораби за зърно

ООН обаче изключват участието на товарни кораби за зърно в предполагаемата атака с дрон срещу кораби на руския Черноморски флот. Превозвачите на зърно, които пътуват по силата на споразумението на ООН, не са участвали, казва координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс.

Милиони тонове, изнесени чрез алтернативни коридори

По данни на ЕС досега над 14 милиона тона селскостопански стоки от Украйна са били изнесени по търговските маршрути, които бяха разширени след началото на руската агресивна война. Освен това са изнесени 15 млн. тона неселскостопански стоки, заяви говорител на базирания в Брюксел орган. Той посочи като пример желязото и стоманата. Така наречените коридори на солидарността бяха създадени през май. Концепцията, която стои зад тях, е да се разширят съществуващите търговски маршрути, за да се създадат алтернативи на износа през Черно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: 0pk айде, и тоя започна да говори сам на себе си!! дреме ни през саапа какво ще ви застигне вас русофобите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Така и само така ще победим, каза някога един европейски политик: https://***.youtube.com/watch?v=DVIDR9JSPFs Така че, дрогаре русофоби, внимавайте какво пожелавате на ближния, да не ви се стовари после на вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: baba_meca не е истина какви лъжи си изписал, все едно си русоробски *** на заплата, нали се сещаш че войната в югославия си е спомняме добре и нямаше нищо такова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
Lemon's
преди 1 година
До: baba_meca Предполагам ти плащат за да пишеш такива тъпотии, а ако не то е много жалко наш съгражданин да се изказва толкова елементарно. Почети и пак ела. Само дето ако бяха оставили Милошевич да изтребва хора с пълководци мутри като Аркан и тем подобни, сега рашисткото изтребване щеше да бледнее. Срамно е в такъв сайт да се изказват, толкова нискочели хора!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... Така е ... и двете войни са еднакви ... викаш НАТО анексира сърбия ... :))) ... и рашибозука и сърбeте еднакво успешно правят етническо прочистване и еднакво успешно копаят и пълнят масови гробове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 10
baba_meca
преди 1 година
До: zelka007Да, руснаците станаха като американците дето в Сърбия 'демократизираха' същите тия неща дето ги изброяваш. Само дето думичката им е различна- 'денацификация '
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: baba_meca... викаш денацифицират успешно трафовете и водохранилищата ... Приучават местните на признателност и благодарност към рашибозука , че са ги спасили от нацистките централи , и да им предават доброволно съдомиялните и санитарният фаянс, щото вече като няма ток и вода няма да им трябва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 13
baba_meca
преди 1 година
Руснаците им трябваше половин година, за да се научат от американците, как се води война- първо се разрушава инфраструктурата.... Или може би щото е специална военна операция, а не война,и затова не я разрушиха в началото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
Импeраторът
преди 1 година
И така. Става все по-унизително за руската хорда... На моменти да ти стане жал, но после си спомняш какви животни са и се радваш на разпада им. Въпроси е само един - колко щети ще направят до края си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още