IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Движението на кораби в черноморския коридор е неприемливо

Замразяването от Русия на участието ѝ в зърнената сделка има незабавни, вредни последици за цените на храните, предупреди Държавният департамент

22:02 | 31.10.22 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия съобщи в понеделник, че е „неприемливо“ кораби да минават през коридор на сигурността в Черно море, след като замрази участието си в постигнатата с посредничеството на Турция и ООН сделка, която позволи на Украйна да възобнови износа на зърно, предава Ройтерс.

„Движението на кораби по коридора на сигурността е неприемливо, тъй като украинските ръководители и командването на въоръжените сили на Украйна го използват, за да провеждат военни операции срещу Руската федерация“, съобщи руското министерство на отбраната в комюнике.

„При сегашните условия не може да става въпрос за гарантиране на сигурността на който и да е обект в означената посока, докато украинската страна не приеме допълнителни задължения да не използва този маршрут за военни цели“, се казва още в съобщението.

В него обаче се подчертава, че Русия не се оттегля от сделката, а само я замразява. Ходът беше обявен от Москва в събота, след като руската страна съобщи за нападение с украински дрон срещу Черноморския ѝ флот.

Министерството не уточни какво ще направи Русия, ако корабите продължат да се движат по маршрута. В понеделник рекорден обем от 354 500 тона земеделски стоки е напуснал украинските пристанища въз основа на зърнената сделка въпреки съобщението на Москва през уикенда, заяви говорител на военната администрация в Одеса.

Кремъл заяви по-рано в понеделник, че без ангажиментите на Русия в областта на сигурността зърнената сделка „трудно ще бъде осъществена и тя отваря различна глава – много по-рискована, опасна и негарантирана“.

Украинският президент Володимир Зеленски обвинява Москва, че „изнудва света с глад“, като се оттегля от споразумението.

Междувременно говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че спирането на участието на Русия в споразумението има „незабавни, вредни последици“ за световната продоволствена сигурност, а цените на храните растат заради несигурността около сделката.

„Всяко нарушаване на инициативата може да повиши цените на храните, да намали доверието на застрахователите и на търговските корабни компании, които се върнаха към черноморските маршрути, и може да създаде допълнителни затруднения на страните с по-ниски доходи, които вече се задъхват от ужасни хуманитарни кризи и световната продоволствена несигурност“, каза Прайс на редовен брифинг.

„Това не е двустранен въпрос между Русия и Украйна“, отбеляза той и добави, че 66% от изнесената въз основа на инициативата пшеница е отишла в развиващи се страни, а 19 на сто – в по-малко развити държави.

Сухопътни маршрути също се използват за износ на украинско зърно, но няма заместител на количествата, които може да бъдат изнесени през Черно море, каза Прайс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
изчезвайте нагли глууупаци!!! Вашата агресивна война също е неприемлива, ама кво?? Спряхте ли я, не я спряхте... продължавате да убивате старци и деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Добре дошли в Уикипедия!https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0%D1%80
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
1. Черно море НЕ Е вътрешно море за русия, така, че- русия- ИНХ2. Украинските териториални води са си украински, те НЕ СА руски, колкото и на военнопрестъпника в кремъл да му се иска да има идентичност между двете неща3. В ОТКРИТО море никой не може да забранява на корабите да плават, а в украинските териториални води важи УКРАИНСКИЯТ ДЪРЖАВЕН СУВЕРЕНИТЕТ, А НЕ РУСКИЯТ. Толкова за изявлението на военнопрестъпника. А- да- НИКОЙ В ЕС НЕ ЩЕ РУСКИЯ ГАЗ, ако ще да е с цена 10 евро/ 1000 куб.м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още