IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна излага на риск малките модулни реактори

Нито една централа не е проектирана да работи във военни условия, предупреждават експерти

18:36 | 06.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През март руските военни превзеха най-голямата европейска ядрена централа - Запорожката АЕЦ, която се намира в Украйна. Само преди ден руският президент Владимир Путин подписа указ, който постановява, че активите на централата са собственост на Руската федерация.

Месеците на обстрел срещу централата показват уязвими места, за които енергийните компании не са си давали сметка. Нито една централа не е проектирана да работи в условията на война. Ядрените блокове например са изчислени да издържат природни бествия, като земетресения, наводнения или бури, инциденти като падане на самолет, но досега рискът от военни действия в обектите не е бил изчисляван или включен в оценките за безопасност, казва Микъл Шнайдър, един от авторите на доклада за състоянието на световната ядрена индустрия, цитирани от Bloomberg.

След мисията си в АЕЦ "Запорожие" Международната агенция за атомна енегрия (МААЕ) отчете в доклада си редица удари срещу централата, които често спират електрозахранването или водата, което налага принудително извеждане на блоковете от системата.

Случващото се около Запорожката АЕЦ се наблюдава много внимателно от друга ядрена индустрия - за малки модулни реактори, за които се очаква в следващите години да започнат да заместват остарелите конвенционални реактори. 2/3 от реакторите по света са на възраст между 31 и 40 години и ще започнат постепенно да бъдат извеждани от експлоатация.

Идеята е да бъдат изградени множество малки реактори, включително и в отдалечени региони, които да произвеждат електроенергия. Но колкото повече реактори имате, толкова повече цели се появяват, опасяват се днес в индустрията.

Експерти вече призоваха конструкторите на ядрените централи да обмислят безопасността на реакторите при заплахата от война. "Дори и конструкциите да са с много добър дизайн, не можете да очаквате да издържат на военна атака - те не са проектирани за това", коментира Айбарс Гурпнар, бивш директор по международна сигурност в МААЕ. Преразглеждането на дизайна обаче може да увеличи разходите за производството на малките модулни реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 06.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още