IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите проблеми на малките модулни реактори

Според доклад сочените за бъдещето на ядрената енергетика реактори, ще се окажат по-замърсяващи от конвенционалните

10:54 | 01.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Малките модулни реактори, които са сочени за бъдещето на ядрената енергетика, може да генерират повече проблеми, отколкото се очакваше досега, пише Ройтерс, позовавайки се на доклад в Бюлетина на Националната академия на науките на САЩ. Идеята на тези реактори е да имат по-прост дизайн, отколкото конвенционалните. Повечето проекти са за реактори с мощност от под 300 мегавата. За сравнение конвенционалните реактори вече са с мощност от над 1000 мегавата.

Това означава "серийно" производство в промишлени комплекси, а не както досегашните реактори - индивидуално решение за централата, като така се постига намаляването на разходите за производството. В централите могат да бъдат поставяни няколко модула, което пък осигурява и по-голяма гъвкавост на производството.

Проучвания обаче показват, че тези реактори могат да бъдат по-замърсяващи, отколкото конвенционалните. Според анализите повечето разработки за модулните реактори предвиждат охлаждане с различни разтопени метали, натрий или хелий. По този начин реакторите ще бъдат по-изгодни финансово и по-безопасни, обясняват конструкторите.

Според доклада на учените обаче този процес създава отпадъци, които трябва да се третират допълнително, преди да бъдат съхранени в хранилища. Заключението като цяло е, че отпадъците на единица произведена електроенергия ще бъдат по-високи от реакторите в ядрените централи днес.

Но производителите не са съгласни с тези констатации.

Според анализите реакторите на един от най-големите американски разработчици на технологията - NuScale Power, който използва лека вода за охлаждане, както и в повечето конвенционални ядрени централи, ще произвежда 1,7 пъти повече отпадък на единица произведена енергия от конвенционален реактор. От компанията обаче са категорични, че в това проучване са ползвани стари данни и днес дизайнът, върху който работят е различен, допълва Ройтерс.

Реакторите на Terrestrial Energy не използват вода за охлаждане и от компанията уточняват, че процедурата за обработка е по-безопасна, а генерираните отпадъци - по-малко от тези на конвенционалните реактори.

Където и да е истината, отпадъците от реакторите са уязвими и на атаки от военни групировки, които искат да получат материали за ядрени бомби, пише още Ройтерс. В САЩ например няма планове дългосрочно съхраняване на радиоактивни отпадъци, след като спря финансирането на хранилището в Юка. Затова и отработеното гориво, и целият генериран в процеса радиоактивен отпадък се съхраняват в централите.

Но дори и с национална програма, малките модулни реактори ще бъдат истинско предизвикателство относно съхранението на отпадъците, предупреждават авторите на доклада. Засега разработчиците им обаче не се съсредоточават в този аспект на работата им, допълва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Чакаме Мъск да обясни, как ще ги праща отпадъците да изгарят в слънцето. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още