IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генераторна енергетика на Украйна - страната има генератори колкото един ядрен блок

30 държави, сред които обаче липсва България, са изпратили енергийна помощ за Украйна

15:05 | 07.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година Украйна е внесла повече от 350 хил. генератора с обща мощност от поне 1 гигават, тоест колкото един ядрен блок, сочи публикация на украинското издание Forbes по данни на митническите власти в страната.

Пикът на продажбите на генератори е през ноември, което съвпада и с пика на масовите ракетни обстрели от страна на Русия върху обектите на гражданската инфраструктура и енергетиката. Повече от 85% от внесените генератори са с мощност до 7,5 киловата - те са и най-търсените от украинците, защото са напълно достатъчни да захранят частен дом или малък бизнес (например кафене).

Масовото използване на генераторите увеличи търсенето на горива - бензини и дизел, с поне 10-20%, коментират търговци пред Forbes.

В статистиката на митниците не влизат генераторите и другата помощ, изпращана от партньорите на Украйна. Такива данни има обаче Министерството на енергетиката. Министърът Херман Халущенко коментира по-рано днес (7 март), че 30 държави от различни континенти официално са дарили 5,6 хил. тона оборудване. Това са повече 1700 генератора, към 1000 трансформатора, мобилни газови котли, специално оборудване и материали.

Сред 30-те държави са почти всички страни членки на Европейския съюз, включително и Унгария, но България не е изрично посочена на страницата на енергийното ведомство. (Въпреки липсата на официална подкрепа от страна на България обаче отделни инициативи събраха генератори или парични средства за закупуването на такива и само по една от тях на Украйна са дарени над 430 генератора. - бел. ред.)

"С помощта на оборудване от нашите партньори върнахме светлината и топлината на милиони украинци, преминахме през тази изключително тежка зима и вече се подготвяме за следващия отоплителен сезон", категоричен е енергийният министър на Украйна.

През есента и в началото на зимата Русия активно обстрелваше обектите на енергийната инфраструктура, посочвайки, че те са законна цел за военните. В резултат има повреди по повечето производствени мощности и преносната мрежа. Заради недостиг на производството или прекъсване на линиите милиони домакинства бяха часове и дори денонощия без електроснабдяване, вода и топлинни услуги в най-студените месеци от годината.

За новия отоплителен сезон Украйна ще разчита не само на генераторите и своите базови мощности, но и на зелена енергия. По европейски проект до лятото в страната трябва да пристигнат 5700 соларни панели от италианската компания Enel.

С тяхна помощ ще започне постепенната децентрализация на енергийната система, а Украйна насърчава възобновяемата енергия, за да бъде осигурено автономно захранване за обекти, важни за функционирането на страната. Плановете са системите да бъдат инсталирани на училища, болници и други обещствени сгради.

"След руските атаки срещу украинската енергийна система виждаме, че възобновяемата енергия е чудесно решение за децентрализация на производството", коментира още украинският енергиен министър. Според него войната само ускорява плановете на Киев за зелен преход. 

Другият аспект на подготовката за следващата зима е енергийната ефективност. Властите в страната предприеха мащабна кампания по замяна на електрическите крушки с енергоспестяващи. В края на 2022 година по време на донорска конференция в Париж украинските власти поиска от своите партньори 50 млн. LED крушки, на което от ЕС обявиха, че веднага ще предоставят 30 млн. електроспестяващи крушки. Франция се присъедини с 5 млн. крушки. Програмата по замяната вече започна.

Преди руските ракетни обстрели Украйна беше износител на електроенергия. Първите доставки към ЕС бяха реализирани през лятото, а цената на украинската електроенергия беше значително по-ниска от тази в общността по това време. Именно заради високата цена в Европа Украйна се въздържа да внася електроенергия при недостига на собственото производство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Лукойл самоотвержено се опитва да убеждава обществеността, че ще направи всичко възможно да преработва суровини от Казахстан или Азербайджан. https://trud.bg/%D0%BE%D1%82-%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BB-%D1%81-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
От Лукойл с любов крепи The Exchange Rate Mechanism (ERM II) https://***.investor.bg/a/518-energetika/370662-generatorna-energetika-na-ukrayna-stranata-ima-generatori-kolkoto-edin-yadren-blok
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още