IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция осигурява плаващи електростанции за Украйна

Киев търси гъвкави и иновативни решения, за да се справи с енергийната криза, предизвикана от войната

21:02 | 27.01.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Karpowership
Снимка: Karpowership

Турската компания Karpowership подписа Меморандум за разбирателство с държавната "Енергийна компания на Украйна" (ЕКУ) за осигуряване на енергийни мощности. Двете компании ще работят за внедряването на 500 мегавата мощности, които да помогнат на Украйна да се справи с енергийната криза, посочват от Karpowership. Дейностите включват и получаване на разрешителни за изграждането на новите мощности.

Един от дискутираните варианти е изграждането на плаващи електростанции - кораби, които да бъдат разположени в крайбрежните води на Молдова и Румъния, които да бъдат свързани с украинската електропреносна мрежа. Поставянето на тези плаващи електростанции трябва да бъде разрешено от властите в Румъния и Молдова.

Украинската енергийна мрежа пострада от вече повече от 12 ракетни удара от страна на Русия, коментират от украинската енергийна компания. Разрушения има както по производствените мощности, така и по мрежата, а докато войната продължава няма смисъл от изграждане на нови енергийни мощности на мястото на разрушените, казват още от ЕКУ.

Затова и от компанията търсят иновативни и гъвкави решения на енегийната криза. Корабите на Karpowership дават възможност за бързо изграждане на енергийна мощност и произведената енергия бързо да бъде доставена в Украйна.

Турската компания има 36 кораба, които се свързват директно с енергийната мрежа чрез собствена инфраструктура. Те могат да бъдат включени в системата за по-малко от 30 дни. Karpowership вече е изградила такива плаващи електростанции край Африка и Бразилия, води и разговори с европейски държави.

Когато необходимостта от тези електростанции изчезне, корабите просто се откачат от мрежата и отиват към следващата дестинация, което свежда до минимум разходите по извеждане от експлоатация. Корабите произвеждат електроенергия от широк кръг горива - от втечнен газ, петрол или биодизел.

От компанията твърдят още, че корабите носят със себе си цялото необходимо оборудване и щетите върху околната среда на сушата са минимални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
Сибирските варвари няма да посмеят да ги пипнат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още