IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна ще опита да изкара зимата на собствен добив на газ

От началото на годината в страната разработват нови сондажи, а войната свива потреблението

16:15 | 26.09.23 г. 2
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Украинската "Нафтогаз" не планира покупки на природен газ през зимния сезон - страната ще се опита да изкара този период, разчитайки само на собствен газ. Според ръководителя на компанията Олексий Чернишов тази цел е напълно постижима на фона на увеличения добив от началото на годината.

Очакванията са, че отоплителният сезон ще премине без сътресения както по отношение на доставките, така и по отношение на цените, става ясно още от коментари на Чернишов пред местни медии.

"Имаме достатъчно газ, цените са стабилни", допълва той, цитиран от пресцентъра на компанията.

Опасенията на "Нафтогаз" обаче са за възможни обстрели на енергийната инфраструктура и през тази зима и посочват, че се подготвят отново за тежък отоплителен сезон.

От началото на 2023 година досега "Нафтогаз" въведе в експлоатация 54 нови газови сондажа и увеличи добивите си. През 2022 година в страната са добити 18,5 млрд. куб. метра газ, като над 70% от тях се падат на дъщерното дружество газовия гигант - "Укргазвидобування". Заради разрушената от военните действия индустрия и бежанците потреблението през миналата година намаля с повече от 25% до около 20 млрд. куб.метра.

Украйна ще посрещне новата газова година (1 октомври) с газохранилища пълни до под 40%, сочат данните на Gas Infrastructure Europe към 26 септември. Страната обаче има огромен капацитет за съхранение - над 30 млрд. куб. метра, и дори предлага на европейски компании да съхраняват газ в съоръженията в близост до западната граница.

За първите осем месеца на годината "Нафтогаз" е внесла 91 млрд. гривни (почти 2,5 млн. долара) под формата на дивидент в украинския бюджет.

Украйна продължава да транзитира руски газ към Европа, макар че договорът с "Газпром" няма да бъде продължен след изтичането му в края на 2024 година. Обемите в последните седмици остават без промяна - около 41-42 млн. куб. метра на ден, което е около 40% от договорения капацитет.

През миналата година през страната на европейските клиенти на "Газпром" бяха доставени общо около 20 млрд. куб. метра газ, което е рекордно ниско ниво в историята на независима Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
До: 0pk ... умните рашибозуци си отрезаха европейският пазар за 150млрд кубика на година , не им стига ами си отрезаха и украинският за 70млрд кубика на година ... успех им желаем , да се напечелят в Поднебесната кинкалерия сега с пазар за 10млрд на година ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
0pk
преди 6 месеца
Ам той вече не им и трябва много, даже може и на ЕС да продават, че да не пестят чак толкоз немците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още