IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да затяга капиталовия контрол - проблемът на рублата е разхлабената парична политика

Износителите са се съгласили доброволно да обменят повечето си приходи във валута в рубли

11:49 | 17.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия няма да прилага мерки за затягане на капиталовия си контрол, след като износителите неофициално са потвърдили готовност да обръщат в рубли част от валутните си приходи, пише руското издание "Ведомости", като се позовава на свои източници в руското правителство. То  е успяло в неформални разговори да се разбере с компаниите, които изнасят стоки и съответно получават приходи в чужда валута, да ги обменят в рубли. Източник на руското издание коментира, че мярката ще засегне основно големи компании, които не са в енергийния сектор.

Компании като "Роснефт" например и сега трябва да обръщат голяма част от парите, които получават от продажбата на петрол, в рубли, за да погасят задълженията си към руския бюджет. Според изданието компаниите внасят към половината от приходите си под форма на данъци в хазната.

Ако ситуацията не се промени обаче, обменът на приходите ще стане задължителен за компаниите, твърдят още източниците на изданието.

Financial Times съобщи преди ден за извънредна среща при руския президент Владимир Путин, в която участват гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина, министърът на финансите Антон Силуанов и съветникът на Путин по икономическите въпроси Максим Орешкин, както и членове  на кабинета. Според информацията на изданието на срещата Силуанов е представил план, по който компаниите, които имат приходи в чужди валути, трябва да обменят 80% от тях в рубли, както и други мерки, които да спрат изтичането на капитали от Русия.

Според "Ведомости" участниците в тази среща са се съгласили, че мярката е крайна и тя само временно може да повлияе върху курса на рублата. Според тях причината за обезценяването на руската рубла е разхлабената парична политика, която е довела до прекомерното парично предлагане (М2). Гуверньорът на централната банка пък е посочила, че увеличаването на лихвата не е мярка за стабилизиране на курса на рублата, а опит да се пресече ръстът на инфлацията.

Наибулина е предложила увеличаването на вносните мита, за да се охлади вносът и така да се стабилизира и курсът на руската рубла, допълва още "Ведомости".

Източници на изданието обаче посочват, че основната роля за растежа на паричното предлагане е ръстът на кредитирането - основно корпоративно. Много компании са предпочели да вземат заеми, за да покрият свои задължения, включително и към бюджета, а не да продават валута. "Ведомости" посочва, че това не е коментирано пред Путин.

В същото време жилищното кредитиране се свива, макар че има ръст при потребителските кредити, защото хората се страхуват от поскъпването на живота. Данните на централната банка показват, че паричното предлагане се е увеличило с 25% до 88,1 трилиона рубли през юли.

Стойността на рублата прескочи психологическата граница от 100 за долар и това наложи и спешни мерки в Кремъл за стабилизиране на търговията. Пазарите обаче не се впечатлиха особено от действията на централната банка и за кратко обменният курс прескочи нивото от 102 рубли за долар. Тази сутрин на Московската фондова борса щатският долар се разменя за около 95-96 рубли (Информацията е актуална към 11:15 часа).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 месеца
доброволно, доброволно .... колко да е доброволно! :D:D:D Се тая, поредното добро решение на Късия! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още