IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл обсъжда затягането на мерките за капиталов контрол

Представители на правителството и износителите са провели среща, която е приключила без конкретни решения

20:11 | 15.08.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия може частично да възстанови капиталовия контрол, за да спре спада на рублата, пише Bloomberg.

Националната валута на страната поевтиня до нива, невиждани от началото на войната в Украйна, отбелязва агенцията.

Предложението е било обсъждано на среща между правителството и износителите в понеделник, преди централната банка да обяви спешно повишаване на лихвите, според четирима души, които са запознати с разговорите и са пожелали анонимност.

Двама от източниците на агенцията казват, че не е постигнат пробив и по-късно тази седмица може да се проведе друга среща.

Руската централна банка повиши референтната си лихва до 12% от 8,5% във вторник, след като рублата проби нивото от 100 рубли за 1 долар за първи път от март 2022 г. Принудително конвертиране в рубли на приходите от износ и ограничения върху банковите преводи в чуждестранна валута, наред с други мерки, спряха спада на рублата след началото на войната, припомня Bloomberg.

Руската валута отслабва, тъй като търговският баланс се влошава на фона на изтичането на капитали.

Рублата е сред трите най-зле представящи се валути на развиващи се икономики от началото на годината, със загуба от около 25% за периода.

Ако не се предприемат допълнителни мерки за укрепване на руската валута, стабилизирането ѝ може да отнеме месеци, коментира София Донец, икономист в Renaissance Capital.

Тъй като голяма част от резервите на централната банка са замразени заради западните санкции, политиците няма да са склонни да навлизат на валутния пазар с директни интервенции.

От Bloomberg Economics коментират: „Причините за спада на рублата са вътрешни и нямат много общо с шокове в капиталовата сметка, а за справянето с тях капиталовият контрол е най-подходящ. Капиталовите ограничения обаче ще навредят на зараждащите се вериги на доставки, които Русия се опитва да изгради, за да избегне санкциите“.

През последните месеци руските износители конвертират в рубли над 80% от приходите си, според данни на централната банка. Управителят Елвира Набиулина каза през юли, че институцията следи отблизо операциите с чуждестранна валута от страна на износителите. Според данни на банката само 1% от общите приходи остават извън страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още